banner564

Grip salgını, küçük, büyük herkesi perişan etti

Grip salgını, küçük, büyük herkesi perişan etti

Grip salgını, küçük, büyük herkesi perişan etti
banner598
Zorkun TAŞER-Çiğdem AYDIN

Ülkemizi etkisi altında tutan aşırı soğuk ve yağmurlu hava, birtakım hastalıkları da beraberinde getirdi.  Özellikle gribal enfeksiyonlarda son bir haftada büyük bir artış olduğu öğrenildi.
Diyalog’a konuşan doktorlar, bu mevsimde bu tür hastalıkların yaygın olarak görüldüğüne işaret ederek, özellikle minik hastaların bu dönemlerde okula veya toplu ortamlara sokulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, girbal enfeksiyon nedeniyle doldu taştı. Özellikle çocukları etkileyen gribal enfeksiyon, hastanenin Çocuk Servisi’nde yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Gribal enfeksiyonun artması nedeniyle hastanede sabah saatlerinden itibaren bir yoğunluk yaşanırken, bazı hastalar sıra numarası bulmakta zorlandı.

Doktorlar da zorlandı
Hastanede görev yapan doktorlar da hasta fazlalığı nedeni ile zor anlar yaşadı. Bazı hasta çocuklar bakınabilmek için öğle saatlerine kadar aileleriyle birlikte doktor bekledi.
Çocuk Servisi’nde yaşanan yoğunluktan dolayı hastalar için yatacak yer bulamayan görevliler, hasta çocuklara serum bağlayarak servisin koridorunda bekletmek zorunda kaldı. 


Hüdaoğlu: Bu hafta ciddi artış var
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu son bir hafta içerisinde gribal enfeksiyonlarda ciddi bir artış olduğunu belirterek,  bilinçsiz antibiyotik veya ilaç kullanılmasından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Hüdaoğlu, soğuk algınlığı, grip nezle gibi rahatsızlıkları bulunan çocukların ve yetişkinlerin de toplu ve ortak kullanılan alanlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaları gerektiği noktasında uyarıda bulundu. 


Mustafa Akansoy: Artış mevsimsel
Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Akansoy,  da, son günlerde artan gribal enfeksiyonların mevsimsel olduğuna dikkati çekerek beklentilerin dışında korkulan bir salgının söz konusu olmadığını söyledi. Akansoy,  son dönemlerde bronşit, üst solunum yolu rahatsızlıkları, nezle grip gibi salgınların mevsim nedeniyle normal karşılanabileceğini, kişilerin kapalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durması gerektiğini belirtti. Çocuklarda özellikle kreş ve ilkokullarda bu hastalıkların daha yaygın olabileciğini belirten Akansoy, gribal şikayetin söz konusu olduğu zaman doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Tavsiye üzerine veya eczaneden alınan ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Mustafa Akansoy aileleri daha önce yazılmış reçete veya komşu tavsiyesi üzerine ilaç alınmaması gerektiğini söyledi.


Mete İnançlı: Zatürre öksürüğü…  
Kulak Burun Boğaz ve Baş ve Boyun Cerrahissi Uzmanı Doç. Dr. Mete İnançlı ise, son günlerde geçmeyen zatürre öksürüğü ile gelişen sinüzit, kulak iltihabı, ateş durumu ile seyreden semptomlarda artış oluştuğunu söyledi. Hastalıkların mevsimler gribal enfeksiyonlara bağlı geliştiğini anlatan İnançlı, hekime danışmadan ilaç alınmaması gerektiğini vurguladı.  İnançlı, meydana gelen semptomlar farklı seyrettiğinden dolayı bilinçsiz alınan ilaçlar ile birlikte hastalığın seyrinde değişim gözlenebileceğini dile getirdi. Özellikle çocuklarda ateşli semptomların görüldüğüne dikkati çeken İnançlı, ailelerin hasta çocuklarını okula göndermemeleri özellikle kreşlerde hasta arkadaşlar varsa ortamdan mümkün oluğu kadar uzak tutulmasını önerdi. Hijyene de özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Mete İnançlı hastalık durumunda istirahat edilmesine değindi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474