banner564

“Hade barra”

Meclis’te, ‘Göç Yasası’nın’ yürürlükten kaldırılmasını öngören öneri görüşülürken, bazı sendikacılar pankart açarak hükümeti protesto etti

“Hade barra”
banner598
Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplanan dünkü Meclis Genel Kurulu’nda, sunuşlar bölümünde TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın sunduğu “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nı Yürürlükten Kaldıran Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, sendikaların Göç Yasası olarak nitelediği yasanın yürürlükten kaldırılması için TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın sunduğu yasa önerisinin ivediliği oy çokluğuyla reddedildi; ivedilik görüşülürken tartışmalar yaşandı. Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi, hükümete mensup milletvekillerinin bazılarının da onay oyu verdiği yasa önerisinin ivediliğinin Meclis’te 17’ye karşı 14 oyla ve oy çokluğuyla onaylanmasının ardından “Hade Barra” pankartları açtı ve “hükümet hade barra” sloganı attı. 


Çakıcı:Türkiye’de bile geldi
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, göç yasası olarak nitelendirilen yasanın gerçekten kaldırılması isteniyorsa Meclis’e sunduğu yasa önerisine destek verilmesini istedi. Çakıcı, “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nı Yürürlükten Kaldıran Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresiyle ilgili yaptığı konuşmada, Türkiye’de bile eşit işe eşit ücret kavramının geldiğini belirtti. Çakıcı, ülkede Göç Yasası olarak isimlendirilen yasayla büyük bir adaletsizlik başladığını söyledi. Göç yasasıyla kamuda 2011’den sonra işe alınanlar yanında KTHY ve CAS çalışanları ile 2009 öncesi devlete girenler arasında eşitsizlik ve adaletsizlik baş gösterdiğini anlatan Çakıcı, bu yasaya karşı 6 saatlik konuşma yaptığını hatırlattı.


Soyer, Tatar’a ‘Terbiyesiz’ dedi
CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, söz konusu uygulamanın prensip olarak yanlış ve haksız olduğunu söyledi. “Bu bir gerçektir, bunun muhakkak değişmesi lazım. Ama tek başına konunun tartışılır olması da bir faydadır” diyen Soyer, başka boyutlar da bulunduğunu kaydetti. Soyer, Çakıcı’nın “samimiyetten” bahsettiğini belirterek, Çakıcı’nın yasa geçerken sözünü kesen Derviş Eroğlu iken, faturayı İrsen Küçük’e kestiğini ifade etti.
Yasanın 2009’da imzalanan protokol sonucu geldiğini; Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Başbakan olduğu dönemde bu yasanın geldiğini belirten Ferdi Sabit Soyer’in konuşması sırasında UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın yasayı CTP’nin de getirdiğini söylemesi ve izleyicilerden onay istemesi üzerine Soyer, “Bu adamın yaptığı terbiyesizliktir, kendini şiddetle kınarım” dedi.
Soyer, “Bu konuda biz erken seçim kararı aldık. Biz dayatmayı kabul etmediğimiz için erken seçim kararı getirdik. Erken seçim kararıyla hepsi kadük oldu” diye konuştu. 



Yorgancıoğlu: Önümüzde iki öneri var
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, önlerinde şu anda iki öneri bulunduğunu belirterek, bu önerilerin daha önce de değişik biçimlerde sunulduğunu söyledi.
Komiteye gönderilen tasarıların sanki hükümetin engellemesi için gönderildiği gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, yaratılan adaletsizliğin düzeltilmesi için hamle yapılması gerektiğini ama zaten bu tasarıların Meclis gündeminde bulunduğunu ifade etti.


Çeler: Dik durabilseydiniz
TDP Milletvekili Zeki Çeler de, CTP’nin dayatma paketlere karşı erken seçime gidip bunların kadük olmasını sağlamak yerine halkı da sendikaları da arkasına alıp dik durmasının daha iyi olacağını söyledi.
Çeler, birden çok öneri sunuldu diye TDP suçluymuş gibi gösterilemeyeceğini belirterek, “Dik durabilseydiniz bugün çok daha farklı olurdu” dedi.
Halkın artık dik duracak yönetimler istediğini vurgulayan Çeler, kendi evlerinin efendisi olmayı istediklerini belirtti.

Denktaş: Popülis davranılıyor
DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da bir yanlışı durdurmak için tartışılırken popülist davranılarak yeni bir yanlış yapıldığını söyledi.
Serdar Denktaş, yasanın “Göç Yasası” diye isimlendirilmesine ta başından karşı çıktıklarını belirterek, “bu yasa asla kamuya girişleri azaltmayacak” dediklerini ve haklı çıktıklarını kaydetti.

İvedilik  oy çokluğuyla kabul edildi
 Meclis Genel Kurulu’nda TDP Milletvekilleri Hüseyin Angolemli ve Zeki Çeler’in sunduğu Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Atun: Hükümet siyasi sınav veriyor
UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Sunat Atun, hükümetin  siyasi sınav verdiğini belirterek halkın vicdanından geçemeyeceğini savundu.
Atun, yasaya göç yasası adını takanların insanları kandırarak oylarını gasp ettiğini öne sürdü. Sorunun hayat pahalılığı olmadığını kaydeden Atun, kendilerinin baremlerine bakılmaksızın herkesin eşit hayat pahalılığı alması yönünde önerileri bulunduğunu söyledi.
Atun, “Er meydanı kurulmuştur, halka hesabını vereceksiniz” dedi.

Bazı CTP’liler de olumlu oy kullandı
Daha sonra ivedilik tezkeresi oylandı ve oy çokluğuyla onaylandı.
Oylamada bazı CTP’li milletvekilleri yanında UBP ve TDP’liler olumlu; CTP’lilerin çoğunluğu ve DP ise ret oyu kullandı. Bu sırada Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi eylemcileri “hade barra” yazılı dövizlerle ayağa kalktı.
Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi, hükümete mensup milletvekillerinin bazılarının da onay oyu verdiği yasa önerisinin ivediliğinin Meclis’te 17’ye karşı 14 oyla ve oy çokluğuyla onaylanmasının ardından “Hade Barra” pankartları açtı ve “hükümet hade barra” sloganı attı. 
O sırada Meclis oturumunu yürüten UBP Milletvekili Zorlu Töre bunun üzerine konukların salonu terk etmesini istedi, ancak eylemciler salonu terk etmeyince oturuma 10 dakika ara verdi. Bunun üzerine sendikacılar salonu olaysız boşalttı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı sırasında nisap sorunu yaşandı; toplantı bugün saat 10.00’a ertelendi.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2014, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474