banner564

Halk bekliyor

Seçimler bitti, hükümet kuruldu ama çoğu partinin harcamaları açıklanmadı

Halk bekliyor
banner598
Suna ERDEN
Erken genel seçimlerin üzerinden 42 gün geçtiği halde, çoğu partinin seçim harcamalarıyla ilgili açıklama yapılmaması dikkat çekti. 
CTP’den Lefkoşa milletvekili adayı olan Kadri Fellahoğlu da bu durum üzerine tüm partileri açıklama yapmaya davet etti. Fellahoğlu, sadece seçim harcamalarının değil, paranın kaynağının da açıklanmasını istedi.
Halkın Partisi 13 Ocak’ta yaptığı açıklamada seçimlerdeki harcamanın 679 bin 174 TL olduğunu belirtmişti.  Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu CTP’li bir yetkili seçim süresince yaklaşık bir milyon 800 bin harcadıklarını belirtirken, net rakamın kamuoyuna açıklanacağını söyledi. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit seçim harcamalarının şeffaf olduğunu ve bu konuda parti yetkili organlarından gerekli bilginin alınabileceğini belirtti. DP Genel Sekreteri Afet Özcafer ise “Her parti mali hesaplarını kendi içinde düzenler, görüşür ve sonrasında Yüksek Seçim Kurulu’na gönderir. Kamuoyuna açıklanıp açıklanmaması her partinin kendi görüşüdür. Mali hesaplar değerlendirildikten sonra kurultaylarda açıklanır. Biz açıklamadık ama bu yönde de talep olmadı” dedi.

CTP gerekirse açıklayacak
Diyalog’a konuşan CTP’li bir yetkili şunları aktardı, “Bizim seçim harcamalarımız bellidir. Gerekirse harcamaları açıklayabiliriz. Gerçi Siyasi Partiler Yasası’na göre,  seçim harcamalarının açıklanması gerektiği konusunda spesifik bir yaklaşım yok. Zaten parti içinde gelirler giderler hesaplanmıştır ve bu hesaplar bellidir. Muhasebede kayıtlar mevcuttur. Miktarlar tam olarak aklımda değil ancak yaklaşık olarak bizim seçim harcamalarımızın 1 Milyon 800 TL civarında olduğunu söyleyebilirim. Kendi aramızda harcamaları değerlendirdik ancak kamuoyuna açıklar mıyız bunu parti yetkili kurumları ile görüşüp karar alabiliriz.”

Özcafer: Denetim yoksa neye yarar
DP Genel Sekreteri Afet ÖzcaferAfet Özcafer ise partisinin seçim harcamaları konusunda net bir rakam söylemedi. Özcafer, “Her parti mali hesaplarını kendi içinde düzenler, görüşür ve sonrasında Yüksek Seçim Kurulu’na gönderir. Kamuoyuna açıklanıp açıklanmaması her partinin kendi görüşüdür. Mali hesaplar değerlendirildikten sonra kurultaylarda açıklanır. Biz açıklamadık ama bu yönde de talep olmadı. Halkın Partisi açıkladıysa bu kendi kararıdır. Ancak açıklanan rakamları denetleyen var mı? Dış denetim yapıldığı zaman bu açıklamalar anlam kazanır. Yoksa denetim yoksa rakamların doğruluğu nereden teyit edilecektir. Mal bildirimi konusunda da aynı görüşteyim. Vekiller Meclis’e mal bildiriminde bulundur ancak bu denetlenmez. Denetim yoksa neden açıklayayım ki… Gerçi mal beyanıyla ilgili dörtlü koalisyonun bir çalışma başlatacağını, denetleme getirileceğini duydum. Umarım bu yönde adım atılır. Zaten oluşan dörtlü koalisyonda her parti birbirini denetleyecek. İşte bu yüzden oluşuma destek verdik.”

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2018, 05:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474