banner564

Halk isyan noktasında

Atun “rakipleri kim olursa olsun Eroğlu yeniden kazanır” derken, genel seçimlerin erkene alınacağını, şu an DP’de olan eski UBP’lilere kapıların kapalı olmadığını söyledi

Halk isyan noktasında
banner598
UBP Genel Sekreteri Diyalog’ta

Ufuk ÇAĞA – Çiğdem AYDIN
   Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, Diyalog’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, iç siyasete ilişkin önemli mesajlar verdi. Atun, hükümetin bir yılda herhangi bir icraat yapmadığını, reform sözlerinin havada kaldığını ve halkın isyan noktasına getirildiğini söyledi.
   Halkın, hükümet ortaklarına ilk tepkiyi yerel seçimlerde verdiğini vurgulayan Atun, CTP’nin 3 büyük kaleyi kaybettiğini, DP’li belediyelerin 4’ten bire düştüğünü belirtti.
   Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Sunat Atun, UBP olarak Eroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. Atun “karşısına kim çıkarsa çıksın Eroğlu’nun yeniden kazanma olasılığı çok yüksektir” dedi.
   “CTP-DP hükümeti icraat yapamayan, halk için birşey üretemeyen, vizyonu, planı projesi olmayan, bakanları skandallarla anılan, kısacası siyasetin girdabında dönen bir hükümettir. Şu ana kadar yaptıkları tek şey devlet imkanlarını partisel teşkilatlanmaya kullanmak ve yandaşlara devlet imkanlarından kaynak sağlamaya yöneliktir” diyen Atun, şunları kaydetti:
   “Zaten bu sebeptendir ki; kendi içlerinde de tartışmalı istifalar yaşıyorlar. Şu anki hükümet hedefi olmayan, düzeyi olmayan kısacası KKTC halkına layık olmayan bir hükümettir. Bana göre geçen bir yıllık sürede de hiçbir olumlu icraat yapmamışlardır.
  Reform iddiasıyla iktidara gelen bu hükümet tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Ülkede hiçbir alanda önemli bir adım atılmadıdı. Zaten vatandaş da bunun cevabını yerel seçimlerde en güzel şekilde vermiştir. DP-UG yerel seçimlerde sadece bir belediye başkanlığı kazandı, bana göre bu başarı da DP-UG’nin değil aday olan Hayri Orçan’ın başarısıdır. Keza CTP-BG yerel seçimlerde tüm ilçelerdeki seçimleri kaybetmiş, kırsal bölgede kazanılan belediyeler ise birebir temaslarda verilen istihtam ve diğer sözler nedeniyle olmuştur. Ancak yerel seçimler sonrasında biz de parti olarak özellikle aday belirleme sürecinde daha dikkatli olmamız ve bazı konuları daha iyi analiz etmemiz gerektiğini anladık.”

Adayımız Derviş Eroğlu
   Cumuhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik herhangi bir kamuoyu araştırması yapmadıklarını belirten Sunat Atun, ortada bazı isimlerin dolaştığını anımsatarak şöyle dedi:
   “Biz daha önceden de açıkladığımız gibi aday olması halinde parti olarak Sayın Dr. Derviş Eroğlu’nu destekleyeceğiz. Zaten sayın Eroğlu ayni zamanda partimizin onursal başkanıdır. Bize göre UBP parti tabanının görüşü de bu yöndedir.”
   Atun “İrsen Küçük’ün de aday olursa tavrınız ne olur” sorusuna  “Sayın İrsen Küçük eğer aday olursa bu karar kendi tasarrufunda olan bir karardır” yanıtını verdi.
   Atun, Cumhurbaşkanlığı seçiminde DP’nin tavrına yönelik olarak da şunları söyledi:
   “DP-UG’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi adayı destekleyeceği kendi içsel sorunudur. Onlar da yetkili kurullarını toplayarak bir karar vereceklerdir. Ben bu konuda çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Yine DP-UG içerisindeki bazı milletvekillerinin basın önüne çıkarak koalisyon hükümetini suçlamaları, onların da bazı rahatsızlıklarının olduğunu gösteriyor. Herhalde onlar da mevcut hükümetin çok başarısız olduğunu gördüler ki; bu eleştirileri yapma ihtiyacı duydular.”

Kapılar kapalı değil
   Sunat Atun, halen DP saflarında bulunan eski UBP’lilerin partiye dönüş talebinde bulunmaları halinde, kapıları kapatmayacaklarını belirterek şunları kaydetti:
   “Şu anda DP-UG içerisinde UBP’den giden milletvekilleri vardır. Eğer bunlar yeniden UBP’ye dönemek isterlerse yetkili kurullarımız oturup bunu değerlendirir ve gerekli kararı da alır. DP-UG içerisinde olan zıtlıklar konusunda ben birşey söylemek istemiyorum. Ancak görünen odur ki; bu koalisyonun devam ettirilmesinde ısrar edilirse bu sıkıntıları daha çok yaşayacaklardır. Yani DP-UG’nin ileriki dönemlerde içsel problemler yaşama olasılığı oldukça yüksek görünüyor.”

Halkın güvenmediği bir parti ile ortaklık olmaz
   Güven kaybeden hükümetin iki ortağının da ‘devam’ kararı aldığını anımsatan Sunat Atun, olası UBP-DP koalisyonu konusunda şöyle dedi:
   “Eğer DP-UG bu koalisyonda ısrar ederse bana göre erken seçim giderek öncelik kazanacaktır. Çünkü biz daha önce eğer bu koalisyon bozulursa meclisteki aritmetik durumuna göre birkaç koalisyon modeli üzerinde duruyorduk. Ancak geçen bir yıllık sürede bütün skandallara, icraatlardaki başarısızlığa rağmen koalisyon ortaklarının birbirine sıkı sıkı sarılmış olduğunu ve koalisyonu devam ettirme kararlılığında olduklarını görüyoruz. Bu birliktelik de yakın bir zamanda kendilerini uçurumdan aşağıya düşürecektir. Şu anda her geçen gün güçlenen bir UBP var ve eğer DP-UG bir 6 ay daha bu koalisyonu sürdürürse zaten halk tarafından iyice düşen güvenilirliği daha da düşecektir. Bu sebeple de halkın güvenmediği bir partiyle koalisyon yapmanın bir anlamı da kalmayacağından erken seçim olasılığı ön plana gelecektir.”

Siyasete güven azalıyor
   Halkın siyasete olan güveninin CTP-DP hükümeti döneminde daha da azaldığına dikkat çeken Sunat Atun şunları kaydetti:
   “DP-UG 40 yılda 1 olacak bir şekilde, UBP’deki iç çekişmeler nedeniyle partiden kopanların taşıdığı oylarla iktidara geldi ama bu fırsatı iyi değerlendiremediler. Geçen sürede çok başarısız bir hükümet profiline CTP ile birlikte imza attılar. 
   Bugün halkın siyaset müessesesine bir güvensizliği vardır ve mevcut koalisyon hükümeti bu güvensizliğin artmasına her geçen gün daha fazla katkı koymaktadır. CTP-BG halka en fazla vaatte bulunan partidir, ama iktidara geldikten sonra hiçbir şey yapamadılar. 
   ‘Biz göç yasasına karşıyız ve iktidara gelince ilk olarak onu değiştireceğiz’ dediler ama iktidar olduktan sonra bunu sahiplenmek zorunda kaldılar. Bunun gibi birçok örnek verebilirim, ama muhalefette başka iktidarda başka konuşmak siyasetçilere olan güveni azaltıyor.”

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2014, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474