banner564

“Halk sağlığıyla oynanıyor”

Uğur Yılmaz, KKTC’de ikametgahı bulunmayan bir kişiye diş protez laboratuvarı açma izni verildiğini savundu

“Halk sağlığıyla oynanıyor”
banner598

Diş Teknisyenleri Birliği Başkanı Uğur Yılmaz, dün birlik yönetim kurulu ve üyeleriyle birlikte Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Birlik başkanı Uğur Yılmaz, birlik olarak üyelerinin haklarını korumak ve aynı zamanda halka en iyi hizmeti verecek çalışma şartlarının yaratılması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Yılmaz, diş teknisyenliğinin eğitim ve uzmanlık gerektirdiğini, bu yüzden bu konuda gereken eğitimi almayan kişilerin bu işi yapmasının ve yapmalarına göz yumulmasının “halkın sağlığı ile oynamak” anlamına geldiğini vurguladı.

 

“Mesleki eğitim şart”

Diş teknisyenliği tarifi ve bu mesleği yapabilme şartlarını içeren yasadan da bilgiler veren Yılmaz, yasada da açıkça belirtildiği gibi, diş teknisyenliği yapabilmek için gerekli mesleki eğitim ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı Diş Teknisyenliği Belgesi şartı gerektiğine işaret etti.

Yılmaz, birlik olarak yaptıkları araştırmalar sonucu, yasalara aykırı şekilde gerekli belgelere sahip olmayan ve vatandaşlığı dahi bulunmayan kişilere diş teknisyenliği yapma ve laboratuvar açma izni verildiğini tespit ettiklerini belirterek, bu konuda geçmiş Sağlık Bakanı ve bürokratlarla gerekli görüşmeleri yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını anlattı.

 

“Gülle gerekeni yapmadı”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile de görüştüklerini ve bu konu ile ilgili gerekenin yapılacağı sözünü aldıklarını ancak gerekenin yapılmadığını savunan Yılmaz, bu gayri yasal durumun devam ettiğini, hatta KKTC’de ikametgahı bulunmayan bir kişiyi sicile kaydederek ve ülkeye hiç gelmeyen bu kişi adına diş protez laboratuvarı açılmasına izin verildiğini savundu.

Yılmaz, bu laboratuvarda diş teknisyenliği diploması olmayan kişilerce diş protezleri yapıldığını iddia ederek, halka sağlık hizmeti veren kurum ve kişilerin yasalarda belirtilen vasıflara sahip olmalarının ve yasalarda belirtilen amir hükümler doğrultusunda görev yapmalarının önemine vurgu yaptı.

 

“Çıkar ilişkileri gözetiliyor”

Sağlık gibi önemli bir alanda görev yapacak kişilere diploma ve belgelerine bakılmaksızın “tanıdık-yandaş” veya “başka çıkar ilişkileri” gözetilerek izin verilmesinin, halka, bu mesleği icra eden meslektaşlarına ve Kralbet Meclis’in yaptığı yasalara saygısızlık olduğunu ifade eden Yılmaz, birlik olarak bu hizmetin ehli olmayan kişilerce yapılmasına izin vermeyeceklerini, bunda kararlı olduklarını vurguladı.

Yılmaz, bu çerçevede Sağlık Bakanlığı’ndan, verdiği bu “gayri yasal” Diş Teknisyenliği belge ve laboratuvar izinlerini iptal etmesini, bundan sonra vereceği izinlerde birliğin görüşlerinin alınmasını ve Diş Teknisyenliği Yasası’nın kendileriyle birlikte istişare edilerek hazırlanmasını ve ivedilikle Meclis’ten geçirilmesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 03:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473