banner564

Hayatımız ipotekli

Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz gün tüm ithal ürünlere %3 fon uygulayacağı kararı vatandaşı huzursuz etti

Hayatımız ipotekli
banner598
Çiğdem AYDIN 
Hükümetin, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) mali krizden kurtarmak için 109 ithal ürüne yüzde 3 oranında fon uygulanması yönündeki karara, vatandaşlar ülkeye pahalılık getireceği gerekçesiyle tepki gösterdi. Diyalog Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar, “Zaten herkes borçlu, gelirlerimiz giderlerimizi karşılayamıyor bir de fonlarla zam gelecek akaryakıta yapılan zamlar da eklenince açlıktan ölelim mi” dedi. Halkın ve ülkenin genelinin düşünülmeden karar verildiğini belirten vatandaşlar özellikle akaryakıt zammı konusunda tepkili.

Kim ne dedi? 

Meryem Demirel: Hükümetin özellikle bu dönemde vatandaş bunalmışken zam yapmasını uygun bulmuyorum. Fakat büyükler daha iyi bilirler. Biz hade orta halliyiz kendi adıma geçinmeye çalışıyorum. Ülke çok pahalı hele gençler nasıl geçinecek biraz daha pahalı olursa onu hiç bilmiyorum. Benzine yapılan zamlar beni etkilemedi ama çocuklar arabayla gider işe otobüs de yok ne yapacaklar böyle giderse bilmiyorum. Ben sigorta emeklisiyim ve aldığım maaşa göre ülke çok pahalı, idare etmezsen olmaz geçinemezsiniz. Nasıl ucuzlatabilirler bilmiyorum ama bir şeyler yapmak lazım. Borçsuz insan kalmadı memlekette. 

Faik Ulunay: Ülkemiz pek ucuz sayılmaz. Hele son yapılan fon olayı ve benzin zammına bakınca gelir gider dengemiz ancak da yeter düzeyde, bir zammı daha bu maaşlar da insanlar da kaldırmaz. Ben devlet emeklisiyim kendi adıma sıkıntı yok ama ülke sıkıntılı insanlar geçinemiyor. Ya iyi bir zam yapılması maaşlara yada ek gelir için emekliler de çalışmaya başlayacak böyle giderse. Bu dönemde hayatın ucuzlatılması için bir şeyler yapılacağına umudum yok. 

Kaya Tonguz:Ülke oldukça pahalıdır, şahsen ben geçinebiliyorum ama bu herkesin geçinebildiği anlamına çıkmaz. Son alınan fon kararı bana göre olumsuzdur ve halkın cebini de olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Ekonomiden memnun değilim. Bir şey olacağına da inanmıyorum. 

Mustafa Kaya: Ülke çok pahalı biz iki kişi çalışıyoruz ve zor geçiniyoruz. Yapılan zamlarla da ucu ucuna yaşıyoruz. Gece yattık kalktık bir de benzine zam geldi, benzine zam, ekmeğe suya zam insanlar bu ülkede nasıl geçinecek diye soran yok. Borcumuz harcımız var arabanın taksitlerini bile zor ödüyorum. Hem ucu ucuna hem de aç yaşıyoruz. 

Ahmet Yılmaz: Emekliyim ülke çok pahalı artık Londra’dan da pahalı olduk. İngiltere’den gelenler de böyle söylüyor. Hükümetin fon uygulaması ciddi pahalılık getirecek bugün geçinebiliyorsak kıt kanaat yarın geçinemeyeceğiz. Ama merak ettiğim TÜK’ün bu borca nereden nasıl sahip olduğudur. Bu fon uygulamasını koydunuz iyi güzel anladık ama halka bu borcun nasıl olduğunu da anlatmalısınız halk gerekirse fedakarlık o zaman yapar. Zoraki fedakarlık olmaz. Eğer fedakarlık isterlerse gerçeği bilmeliyiz. Bu zamdan sonra asgari ücretli, sigortadan emekli olanlar, engellilere yardımcı olsun.” 

Mehmet Salih Atagül: Ülke çok pahalı zaten bir de bu fonla birlikte yüzde 3 abartılı olmasa da zincirleme yaratacağı etkiler ürkütücü. İnsanlar kredi kartlarıyla alışveriş yapıyor millette nakit yok. Hükümetler vatandaşların rahat etmesi için çalışması gerektiğini düşünüyorum.” 

Egemen Coşan: Ülke çok pahalı oldu geçinebilme noktasında idare eder duruma geldik. Bu fon uygulaması çok yanlış vatandaşlar ne yazık ki bunalım noktasına girdi artık. Memlekette borçsuz insan kalmadı. 

Serhan Kumru: Ülke pahalı değil çok pahalıdır. Kredi kartı alışverişlerini saymazsak borcumuz yok ama hepimizin matematikçi olduk günümüz hesap yaparak geçer, güne başlarken elimizdeki parayı hesaplayarak başlıyoruz kuruş kuruş bunu buraya verelim, şunu şuraya verelim. Bir ayı bu şekilde tamamlarsak bir sonraki ay kısmet. Fon uygulaması için de bir açıklamayı halkın hakkettiğine inanıyorum benzine zam neden, e çünkü otomatik olması lazım böyle iş olmaz. Hakkımızda hayırlısı. KKTC’nin halk profiline baktığımızda herkes borçlu herkes kredi kartıyla alışveriş yapıyor hepimiz bir sonraki ayı yaşamadan bir sonraki ayın parasını yiyoruz. Hayatımız ipotekli oldu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473