banner564

‘Her türlü faaliyetin arkasındayız’

Sunat Atun “Barbaros Hayrettin Paşa benim imzamla buradadır” dedi ve ekledi:

‘Her türlü faaliyetin arkasındayız’
banner598
Gözde Süreç SARI
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 2011’de Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) KKTC’de petrol ve doğalgaz arama izni verildiğini, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin de KKTC deniz alanlarında izinli olarak sismik araştırma yaptığını belirterek, “Rumlar protesto ettikleri anda gemi açık denizde değil, Karpaz Milli Parkı’nın 2-3 mil güneyindeydi. Sadece denizlerde değil, toprağımızda da egemenlik ilan ediyorlar” dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Mehter Marşı ile yanıt vermesine tepki gösterenlerin Rumların bu egemenlik iddiasını görmezlikten geldiğini, bunun “ağır bir çelişki” olduğunu söyleyen Atun, “Her adımda suçlu psikozu ile hareket etmek kabul edilebilir değildir” diye konuştu. 
Dün düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili haritalarla detaylı bilgi veren Atun, ilk olarak 2009’da Tamar, 2010’da Levatjian bölgesinin belirlendiğini, 2012 yılında da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde münhasır ekonomik bölgesi içerisinde Afrodit adı verilen bölgede farklı anlaşmalar yaptığını anımsattı. 

“Gemi tartışmalı bir alanda değildi”
Rumların protestosu üzerine Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nden mehter marşı ile karşılık verilmesi olayının iç siyasette yankı uyandırdığını söyleyen Atun, Rum protestosunun olduğu ve mehter marşı ile karşılık verildiği an, geminin Karpaz Milli Parkı’nın sadece 2-3 mil güneyinde bulunduğunu belirtti. Atun, geminin konumunu haritada göstererek, geminin açık denizlerde veya tartışmalı bir alanda bulunmadığını kaydetti. Atun söyle devam etti:  “Bizim önceliğimiz, KKTC halkının hak ve menfaatlerinin korunmasıdır. Türkiye ile münhasır bölgelerimizi iki devlet olarak araştıracağız ve menfaatlerimiz doğrultusunda değerlendireceğiz. Barbaros Hayrettin Paşa imzamla izinlendirilmiştir. Haliyle bakanlık ve KKTC hükümeti, araştırma ve benzer her türlü faaliyetinin arkasındadır.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2017, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473