banner564

Herkes önlemini almalı

Sağlık Bakanlığı KKTC’de 51 HIV taşıyıcısının bulunduğunu açıkladı

 Herkes önlemini almalı
banner598
Sağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla mesaj yayımladı ve bilgilenmenin önemine dikkat çekti. Bakanlık, “tokalaşmak, sarılmak, öpüşmek değil. Bilgisizlik HIV bulaştırır” dedi. 
Ülkede toplam 51 HIV taşıyıcısının devlet hastanesinin kontrolünde tedavi almakta olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, takip edilen bu vakalar arasında, AIDS gelişen hastanın bulunmadığının altını çizdi. 
Bakanlık, dünyada olduğu gibi ülkemizde de HIV’in en sık bulaşma yolunun cinsel temasla olduğuna dikkat çekerek, bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak için, gerek ilaçlarını alırken, gerekse tetkiklerini yaptırırken, geçtiğimiz yıldan itibaren kimliklerinin saklı kalmasını sağlayan uluslararası kodlama yönteminin uygulandığına vurgu yaptı.
Sağlık Bakanlığı, uluslararası kodlama yönteminin çok güvenli bir uygulama olduğunu işaret ederek, bu yöntemle HIV ile enfekte kişilere ait bilgilerin üçüncü kişilerle, kesinlikle paylaşılmadığının altını çizdi.
Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavilerinin Devlet tarafından ücretsiz yapıldığını belirten Sağlık Bakanlığı, hastaların güncel bilgileri ışığında tedavi ve takiplerinin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları tarafından yapılmakta olunduğu dile getirdi. 

“Geç kalmadan müracaat etmeli”
Şüpheli cinsel temasta bulunan veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri görünen yurttaşlara da çağrıda bulunan Sağlık Bakanlığı, söz konusu bireylerin gecikmeden Devlet Hastanesinin ‘Enfeksiyon Hasarlıkları Servisine’ başvurmalarının büyük önem taşımakta olduğuna vurgu yaptı.

“Korunmanın başlıca yolları”
Sağlık Bakanlığı HIV/AIDS’ten korunmanın başlıca yollarını şöyle sıraladı:
“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır. Tek eşliliğe dikkat edilmelidir. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalıdırlar. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.”

Kuzey Kıbrıs, dünyanın çok gerisinde
Öte yandan Kolektif Derneği, “Kıbrıs’ın kuzeyinde gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair farkındalığın, gerekse yasal düzenlemelerin dünyanın çok gerisinde olduğu” görüşünü belirterek devleti ve kurumlarını, üzerlerine düşen görevi yapmaya ve HIV pozitif bireylerin yaşadığı hak ihlallerini ve ayrımcılığı gidermeye çağırdı.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474