banner564

Hükümet el atıyor

Çavuşoğlu, Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunun çözümü için bu hafta içinde masaya bir çözüm önerisi konulacağını söyledi

Hükümet el atıyor
banner598
Tuğçe Ülkü AYDIN
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün toplandı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.45’te başlayan Genel Kurul toplantısında, güncel konuşmalar yapıldı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla çeşitli konular Meclis’e taşındı. Toplantıda ilk olarak bilgiye ve onaya sunuş işlemleri yapıldı ve KKTC ve TC Hükümetleri Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma ile Hukuk ve İdari İşler Komitesi’nin Ceza Değişiklik Yasa Önerisi’ni ivediliğiyle birlikte geri çektiği milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Angolemli: Hükümet çözüm bulmalı
Toplantıda daha sonra iç tüzüğün 62. maddesi uyarınca belediye çalışanlarının sorunları konusunda TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli söz aldı.
Yenierenköy Belediyesi’nde yapılan greve dikkat çeken Angolemli, hükümetin belediye çalışanlarının sorunlarına bir an önce çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu: Aşılmaya çalışıldı ama başarılı olunamadı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, özelde Yenierenköy, genelde de tüm belediyelerin sorunları olduğunu, bu sorunların aşılmaya çalışıldığını, ancak başarılı olunamadığını anlattı. Çavuşoğlu, sorunu çözüp altı ay sonra benzer bir sorunla karşılaşmamanın önemine işaret ederek, sonuç alıcı bir çözüm için hükümetin çalıştığını ve projelerin ortaya koyacağını kaydetti.
Bu belediye sayısının ülkeye hizmet veremediğini dile getirerek, bir çalışma yapıldığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, belediyelerin büyüyerek, kurumsallaşması gerektiği fikrinden hiç vazgeçmediğini, İçişleri Bakanlığı’nın da bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Akansoy: Yeni bir kritik aşamaya gelindi
Genel Kurul’da daha sonra güncel koşuşmalara geçildi. CTP Milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs konusunda son gelişmeler konulu güncel konuşmasında, Kıbrıs konusunda yeni bir kritik aşamaya gelindiğini kaydetti. Kıbrıs konusunda yaşanan tıkanıklığın sadece bir tarafa bağlanamayacağına işaret eden Akansoy, Kıbrıs konusunda yaşanan tıkanıklığın uluslararası camianın da sabrını zorladığını söyledi. Kıbrıs Rum tarafının müzakereler devam ettiği sürece tek yanlı olarak doğal gaz arama girişiminin kesinlikle dondurulması gerektiği yönünde aktif bir siyaset üretilmesi ve ilgili tüm çevrelere konunun taşınması gerektiğini de vurgulayan Akansoy, Barbaros araştırma gemisinin faaliyetlerini de ileri taşınmaması ve durdurulması gerektiğini söyledi.

“Müzakereler bir yıl askıya alınsın”
Akansoy şöyle devam etti: “Bugün gelinen noktada, müzakere sürecinin en azından yıl bir askıya alınması gerektiğini düşünmekteyim. Bu anlaşılır bir durumdur. Bu durumu zorlayıcı ve gerçekçi olmayan ifadelere büründürmemek gerekir.”

Ertuğruloğlu: Rumların çözüme ihtiyacı yok
Akansoy’un konuşmasına cevaben söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bugüne kadar “Rumlar neden Kıbrıslı Türklerle müzakerelerde neticeye varmak istesin” sorusunun cevabını kimsenin veremediğine işaret ederek, Rumların buna, bir çözüme ihtiyacı olmadığını kaydetti.
Rum tarafına “bizim başka çaremiz yoktur, müzakereleri bir yere bağlamak zorundayız” mesajı verildiği sürece bir anlaşmaya varılamayacağını söyleyen Ertuğruloğlu, “Rumlar neden böyle bir neticeye varmak istesinler?” diye sordu.

Yorgancıoğlu: Yaşam kalitesi düşüyor
İkinci güncel konuşmayı CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu hükümetin mali politikaları konusunda yaptı. Yorgancıoğlu, basında yer alan haberlerden örnekler vererek yeni makam arabaları konusuna değindi ve yeni makam aracı alınması konusunda hükümet yetkililerine eleştirilerde bulundu. 2016 yılının enflasyon rakamlarından örnekler veren Yorgancıoğlu, 2017’de ilk dört ayda yüzde 6.54’e ulaştığına, yıl sonuna kadar bu rakamın daha da artmasının beklendiğini ifade etti ve insanların yaşam kalitesinin giderek kötüleştiğini vurguladı.

Hamzaoğulları: Kan alımındaki rakamlar örtüşmüyor
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları “küçükbaş hayvancıların kan alımı ve sahada kan alanların karşılaştığı sıkıntılar” konusunda konuşma yaptı.
Hamzaoğulları, konuşmasının başında Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının yaptığı greve işaret ederek, 4 aydır para alamayıp, evine ekmek götüremeyen çalışanların durumuna dikkat çekti.
Hastalıklarla mücadele kapsamında Hayvancılık Dairesi’nce sürdürülen proje çerçevesinde küçükbaş hayvanlardan kan alımı sırasında, hayvan üreticilerinin gözlemlediği ve duyduğu sıkıntı ve şikayetleri aktaran Hamzaoğulları, kan alımında kayıtlı rakamların üzerinde rakamlarla karşılaşıldığını savundu.

Çavuşoğlu: Tütün ekimi teşvik edilmeli
Yeniden kürsüye gelen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Tütün İşletmeleri’nin 34 çalışanıyla hizmet verdiğine işaret ederek, Yenierenköy Tütün Fabrikası’nın sıkıntılarına değindi. Tütün ekiminin teşvik edilmek istendiğini ve dış ülkelere satılmak istendiğini anlatan Bakan Çavuşoğlu, yeni alınan Mercedes’ler konusun çarpıtıldığını kaydetti ve popülist yaklaşım olarak niteledi.

Erçal: Çalışanlar da hastalar da mutsuz
Güncel konuşmaların yapıldığı mecliste, CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, kamu sağlık çalışanlarının sorunları konusunda söz aldı. Erçal, yaratılan düzende, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların mutlu olmadığını belirtti. Reform nitelikli yasaların çıkmasına destek vermeye hazır olduklarını söyleyen Erçal, sağlık hizmetlerinin suiistimal edilmeye müsait olmadığını, etik ve disiplin anlayışlarına uygun olması gerektiğini ancak bugün hizmetlerin bu durumda olmadığını ifade etti. Erçal, kamuda sağlık hizmeti vermek için altyapıyı ve kadroların rekabetçi anlayışla iyileştirilmesi gerektiğini, bunun da yolunun performansa göre ödüllendirme olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473