banner564

Hükümet kararlı

Başbakan Erhürman, yasa geçene kadar yeni müşavir yaratacak atama yapmayacaklarını söyledi

Hükümet kararlı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU- Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.45’te Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak sunuşlara yer verildi. Burada öncelikle “Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı. 
Sağlık Bakanı Filiz ve UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu’nun konuşmalarının ardından tezkere oybirliğiyle kabul edildi.
Başbakan Tufan Erhürman, dün Meclis’te yaptığı konuşmada, hedeflerinin önce kamu reformunu geçirmek olduğunu, bu gerçekleşene kadar müşavir yaratacak atama yapmayacaklarını dile getirdi.
Erhürman, bazı bakanlıklarda sorun yaşamalarına rağmen bu kurala uyduklarını dile getirdi.
İçeride müşavir olan birinin daha yukarı bir pozisyona atanmasına karşı olmadıklarını, bunun mümkün olabileceğini söyleyen Erhürman, amaçlarının müşavirlik sorununa çözüm bulmak olduğunu kaydetti.
Şu ana kadar, eski hükümetin ne kadar müşavir yaratıldığıyla ilgili açıklama yapmadığını dile getiren Erhürman, kendisini buna zorlamamalarını istedi.

Komite başkan ve üyeleri belirlendi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, meclis komitelerinde yeni dönemde görev alacak başkan ve üyeler de okunarak bilgiye getirildi.
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanlığına CTP milletvekili Doğuş Derya,  Başkan vekilliğine UBP milletvekili İzlem Gürçağ, Sayıştay Komitesi Başkanlığına UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu, Başkan Vekiliğine HP milletvekili Gülşah Manavoğlu, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanlığına CTP milletvekili Armağan Candan, Başkan Vekilliğine UBP milletvekili Hasan Taçoy, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanlığına HP milletvekili  Jale Refik Rogers, Başkan Vekilliğine UBP milletvekili Menteş Gündüz; Dilekçe ve Ombudsman Komitesi Başkanlığına Fazilet Özdenefe, Başkan Vekilliğine de UBP milletvekili Ali Pilli getirildi.
Meclis’teki 5 sürekli komite ile 1 geçici ve özel komite şu isimlerden oluşuyor:

Sayıştay Komitesi
Faiz Sucuoğlu (UBP) Başkan, Gülşah Sanver Manavoğlu (HP) Başkan Vekili; Hasan Büyükoğlu (HP), Armağan Candan (CTP), Oğuzhan Hasipoğlu (UBP), Salahi Şahiner (CTP) ve Ünal üstel (UBP) üye olarak görev alacak.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi
Jale Refik Rogers (HP)Başkan, Menteş Gündüz (UBP)Başkan Vekili;  Özdemir Berova ve Resmiye Canaltay (UBP), Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe (CTP), Hasan Topal (HP) üyeler. 

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi
Doğuş Derya (CTP) Başkan, İzlem Gürçağ Altuğra (UBP) Başkan Vekili, Asım Akansoy (CTP), Erek Çağatay (HP), Nazım Çavuşoğlu (UBP), Yasemi Öztürk (UBP), Jale Refik Rogers (HP) üyeler.

Dilekçe ve Ombudsman Komitesi
Fazilet Özdenefe (CTP) başkan, Ali Pilli (UBP) Başkan Vekili, Sunat Atun (UBP), Hasan Büyükoğlu ve Erek Çağatay (HP), Aytaç Çaluda (UBP), Sıla Usar İncirli (CTP) üyeler.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi
Fikri Toros (CTP) Başkan, Ersin Tatar (UBP)Başkan Vekili, Olgun Amcaoğlu (UBP), Mesut Genç (HP), Biray Hamzaoğulları (CTP),  Gülşah Sanver Manavoğlu (HP) ve Hasan Taçoy (UBP) üyeler.

Geçici ve özel komite
Armağan Candan (CTP)Başkan, Hasan Taçoy (UBP) Başkan Vekili, Hasan Büyükoğlu (HP), Oğuzhan Hasipoğlu (UBP), Gülşah Sanver Manavoğlu (HP), Ersan Saner (UBP) ve Fikri Toros (CTP) üyeler.


Gündüz: Müşavirler göreve çağrılmalı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam etti. İlk sözü alan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, müşavirlik konusunda güncel konuşma yaptı. Kamu reformu çalışmalarına değinen Gündüz, müşavirlerin toplumda “kör yiyici” olarak lanse edildiğini ancak bu kişilerin göreve çağrılmaları halinde çalışmak durumunda kalacaklarını belirtti.
Kamu reformu çerçevesinde yapılacak değişiklikleri desteklediğini kaydeden Gündüz, müşavirlik yaratmama konusunda devlete ek külfet getirmemenin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Berova: Eğitim devlet politikası olmalı
Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Özdemir Berova “Eğitimde devlet politikası ve müfredat oluşturma çalışması” hakkında konuştu.
Berova, eğitimin devlet politikası olması gerektiği söylemlerinin altının doldurulması gerektiğini ifade etti.
Berova, yeni bir “yap-boz sistemi” oluşturulmamasının önemine işaret etti.
Milli değerlere sahip çıkan nesiller yetiştirmenin tüm yetkililerin boynunun borcu olduğunu dile getiren Berova, yeni dönemde yapılacak icraatların takipçisi olacaklarını söyledi.

Özyiğit: Geçmiş çalışmalar önemli
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, geçmiş dönemde yapılan çalışmaları göz ardı etmediklerini, bu çalışmaların kendileri için oldukça önemli olduğunu dile getirdi.
Ülkede yapılan eğitim şuralarına değinen Özyiğit, şuralarda alınan kararlardan bahsetti.
Okul öncesi eğitimin hala zorunlu örgün eğitim kapsamında olmadığını kaydeden Özyiğit, bu konuda atılması gereken adımlar olduğunu dile getirdi.

Tatar’ın gündemi Kıbrıs sorunuydu
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar “Dışişleri ve Kıbrıs Meselesi” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Kıbrıs meselesinin bir egemenlik paylaşımı meselesi olduğunu dile getiren Tatar, doğal gaz arama konusuna da değindi.
Kıbrıs konusu hakkında Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’dan bilgi isteyen Tatar, Özersay’dan ulusal dava hakkında gereğini yapmasını beklediklerini, dirayetli durmalarını istediklerini kaydetti.

Özersay: Asgari müşterekte birleşmeliyiz
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dış politikada da, iç politikada da halkın menfaatleri söz konusu olduğunda, asgari müşterekte birleşmek gerektiğini belirtti.
Tatar’ın hidrokarbon yatakları konusunda Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile attığı adımların başarılı olduğu yönündeki tespitine teşekkür eden Özersay, kendileri için doğalgaz konusunun sadece maddi anlam taşımadığını kaydetti.
Özellikle doğal gaz konusunda Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı yaklaşım sergilediğini anlatan Özersay, son dönemde attıkları adımlardan bahsetti.
Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafının tek yanlı eylemleriyle ilgili ilk günden beri tutum geliştirdiğini anlatan Özersay, bu konudaki tutarlılığın önemine işaret etti.
Kudret Özresay, sondaj konusunda yaptığı görüşme konusunda sorulan bir soru üzerine, tüm görüşmelerin devlet arşivinde bulunduğunu, tutanakların usule ve teamüle uygun şekilde ilgili makamlarla paylaşıldığını dile getirdi.


Çavuşoğlu: Yapılmaya çalışılan şaibe algısı 
Tarım Sigortası Fonu’yla ilgili güncel konuşma yapan eski Tarım Bakan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, atıştı.
Çavuşoğlu, “Bizim verilemeyecek hesabımız yok, pirili kadar bir açık bulursan arkasına düş” diyerek Şahali’ye rest çekerken Şahali de “Hukuki değerlendirmeden sonra yargıya intikal ettirilmesi gereken bir konu varsa yargıya intikal ettirilecek” açıklamasında bulundu.  
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da tartışmalar üzerine kürsüye çıkarak “Birbirimizi suçlamaya gerek yok. Tarım Sigortası’nda yaşanan nemalanma bir ihtiyacın karşılanması içindi” dedi.
Denktaş, 2018 Bütçesinden Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini gününde yapacaklarını, bir sonraki yıla aktarmayacaklarını söyledi.
Nazım Çavuşoğlu, tarım bakanlığı görevini devraldığında narenciye üreticilerinin ve hayvancıların eylemleriyle karşılaştığını ancak sorunları çözme konusunda hiçbir bahane üretmediğini söyledi.
Görevi kendisinden devralan Erkut Şahali’nin açıklamalarını da eleştiren Çavuşoğlu,“Bütün bakanlıklarda yapmaya çalıştığınız tek şey şaibe algısı yaratmak. Şikayet ettiğiniz algı operasyonlarını siz yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.


Şahali: Hukuki değerlendirmeden sonra yargı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de kürsüye çıkarak Çavuşoğlu’na yanıt verdi.
Şahali, 2015-2016 tazminatlarının 2017’de ödendiğini kaydederek, “Genel Tarım Sigortası Fonu gelirlerinden 18 milyonu kaybetti. Bu para sigortanın kaynaklarında yok. Genel Tarım Sigortası Fonu’nun 2017 bütçesini yapamadınız. İşlemlerinizin sakatlığından bunu yapamadınız” dedi.
Şahali, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun 2016 bütçesiyle devam ettiğini ve bu nedenle sıkıntı yaşadığını kaydetti.
Bakan Şahali, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun uygun olmayan işlemlerle 18 milyonluk kaynak kaybına uğratıldığını yineleyerek, “Bunu yasalar ve tüzükler çerçevesinde 25 Ocak 2017 tarihinde kamuoyunun bilgisine getirdim. Şimdi de bir bakan olarak bunu dile getiriyorum. Hukuki değerlendirmeden sonra yargıya intikal ettirilmesi gereken bir konu varsa bu yargıya intikal ettirilecek” dedi.

Denktaş: Borç verdik gelmedi
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da söz alarak Çavuşoğlu’nu yanıtladı.
Maliye Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’nın birbirleriyle sorun yaşayan iki bakanlık olduğunu ifade eden Denktaş, “Birbirimizi suçlamaya gerek yok. Tarım Sigortası’nda yaşanan nemalanma bir ihtiyacın karşılanması içindi” dedi.
Denktaş, “50 milyon bütçe dışı bir kaynak tespit edilip bize söylendi. 25 milyonu geldi. Diğer 25’inin geleceği söylendi ama gelmedi. Hibe olarak verme durumumuz yoktu. Bunu ‘borç olarak veriyoruz’ dedik. Gelecekti, gelmedi” şeklinde konuştu.


Töre: Meclis halkın aynası…
Güncel konuşmalarla ilgili son konuşmayı Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP milletvekili Zorlu Töre yaptı.
Töre, dün Azerilerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesinin yıldönümü olduğunu, her yıl “Hocalı Katliamını” Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayla kınadığını anımsattı.
Atlılar, Muratağa, Sandallar, Taşkent köylerinde Kıbrıslı Türklere yapılanların da soykırım olduğunu belirten Töre, buradaki şehitleri anmak için devlet töreni düzenlenesi gerektiğini söyledi.
Kıbrıslı Türklerin savaş nedeniyle yaşadığı sıkıntıları aktaran Zorlu Töre, Kıbrıs’ta barış ortamının 1974 Barış Harekatı ile oluştuğunu kaydetti, “Etrafımızda neler olduğunu bilmemiz lazım” dedi.
Türkiye’nin Afrin operasyonunu “işgal”, KKTC’nin kurulmasını “ayağa sıkılan kurşun” olarak gören milletvekilleri olduğunu ifade eden Töre, Meclisin halkın aynası olduğunu belirterek, milletvekillerinin bunun sorumluluğuyla hareket etmesini istedi.
Töre’nin konuşmasının ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı.
Meclis’in bir sonraki birleşimi 6 Mart Salı günü olacak. Bu birleşimde hem yasama hem denetim görevleri yerine getirilecek. Toplantı saat 10.00’da başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 12:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 6 yıl Önce

Ağzına,gönlüne sağlık sevgili Zorlu,Allah seni korusun

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474