banner564

Hükümete öneri sundu

Merkez Bankasının yeni başkanı Özcan, kredilerdeki damga pulu ile ipotek harcının ortadan kaldırılmasının ekonomiye yaklaşık 150 milyon TL katkı sağlayacağını savundu

Hükümete  öneri sundu
banner598
Teoman TURAN
Görevine geçtiğimiz Mart ayında başlayan KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, basınla tanışma toplantısında, medya temsilcileri ile bir araya geldi. Bankacılık sektörü ile Merkez Bankası’nın çalışmaları hakkında önemli bilgiler veren Mehmet Emin Özcan, sektörün güvenli ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi.
İstikrarın sürdürülmesi için, gerekli mevzuat çalışmalarına uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde devam edildiğini söyleyen Mehmet Emin Özcan, Merkez Bankası olarak, Kredi Garanti Fonu’nun ülke ekonomisine finans desteğinde bulunabilmesi ve Bankaların Kredi Garanti Fonunun kefaleti ile kredi vermesini teşvik etmek adına ciddi düzenleme ve çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Merkez Bankası Yönetim Kurulu kararınca, Kredi Garanti Fonu Kefaletinin risk ağırlığını, yüzde sıfıra indirdiklerini ifade eden Özcan, “Bankalar eğer kredi garanti fonunun kefaletiyle kredi verirse, bu kredilerin risk ağırlığı sıfır olarak ele alınacak. Bu bankalar için çok teşvik edici bir unsurdur” diye konuştu. Özcan, Kredi Garanti fonunun tahsis edilen ve Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu’nda (TMSF) bulunan sermayesinin de Kredi Garanti Fonuna aktardıklarını söyledi.

Damga pulu ve ipotek harcı kaldırılmalı
Mehmet Emin Özcan, aynı adımları Maliye ve İçişleri Bakanlığı’ndan beklediklerini belirterek, “Bu kredilerin daha da yaygınlaşabilmesi için 2 teşvik unsuruna daha ihtiyacımız var” dedi.
Özcan, kredi garanti fonu kapsamında imzalanan kredi sözleşmelerinin damga pulundan muaf olmasını istediklerini belirterek, bunun kredi maliyetlerini artıran bir unsur olduğu savundu. Özcan, ipotek harcının da kaldırılması gerektiğine işaret etti.
Mehmet Emin Özcan, Maliye ve İçişleri Bakanlığı’na bu konuda başvuru yaptıklarını belirterek, bu durumun düzeltilmesi halinde KKTC ekonomisine 150 milyon TL’ye kadar taze kaynak sağlanmış olacağına dikkati çekti.

TMSFİF’den borçlulara yeni kampanya
Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (TMSFİF) yönetim ve denetimi fona devredilen bankalar nezdindeki krediler ile ilgili tasfiye bankalarından temlik alınmış krediler için cazip bir kampanya başlatıldığını belirten Özcan, borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyenlere toplam borç tutarı içindeki birikmiş faiz toplamı üzerinden yüzde 80 oranında indirim yapılacağına işaret etti.
Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan şöyle dedi:
“Protokol başvurusunda bulunacaklara imzalanacak protokol vadelerine göre toplam borç tutarı içindeki birikmiş faiz toplamı üzerinden bir yıla kadar olanlara yüzde 60, iki yıla kadar olanlara yüzde 40 ve 3 yıla kadar olanlara da yüzde 30 oranında indirim uygulanacaktır.”
Vadeli yapılandırmalarda uygulanacak faiz oranı ile ilgili bilgi veren Özcan, “Bu indirimlerden sonra oluşacak faizli protokol bakiyesi üzerinden protokol süresince KKTC Merkez Bankası’nın ilan ettiği en düşük TL ve yabancı para reeskont faiz oranları uygulanacak. Faiz hesaplamalarında basit faiz uygulaması kullanılacaktır. Kampanyadan yararlanmak isteyen borçlular en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar şahsen TMSFİF’e başvurmaları gerekmektedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2017, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473