banner564

Hür iradeye ‘müdahale’

CTP’li Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifasını oylayan Meclis’in çoğunluğu ‘ret oyu’ verdi, ‘evet’ diyen TDP bunu eleştirdi

Hür iradeye ‘müdahale’
banner598
Çiğdem AYDIN
   Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne milletvekili Abbas Sınay’ın istifası dünkü meclis birleşiminde oy çokluğu ile reddedildi. CTP ve DP milletvekilleri istifa kararına “hayır” oyu verirken UBP çekimser kaldı. Ancak içtüzük gereği çekimser oylar da ‘hayır’ olarak kabul edildi. İstifa kararına sadece TDP’li 3 milletvekili olumlu oy verdi.
   Abbas Sınay’ın istifasına ilişkin dünkü meclis kararı, kamuoyunda ‘hür iradeye müdahale’ olarak yorumlandı. Diyalog’u arayan vatandaşlar, Meclis’teki çoğunluğun ‘ret’ oyu kullanmasına karşın, Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifasının kamuoyunda destek gördüğüne dikkat çekti.
   İstifaya onay veren TDP’li milletvekilleri de Diyalog muhabirine yaptıkları açıklamada “biz kişinin özgür iradesine saygı duyduğumuz için destek verdik”dedi.
   İşte TDP’li milletvekillerinin görüşleri:

Hüseyin Angolemli (TDP)
“İnsan kendi iradesiyle istifa eder. Biz Abbas beyin kendi iradesine saygı duyduğumuz için istifasını onayladık. Tüm ısrarlara rağmen kendisi geri dönmemiştir. Kendisi sonuçta böyle bir karar aldı ve bunu onaya sundu. Bu onun seçimidir  ve bana göre saygı gösterilmesi lazımdır. Şimdi istifası kabul edilmedi diye eğer meclise gelmemeye ve çalışmalara katılmamaya devam ederse o zaman da Meclis Başkanı iç tüzüğü çalıştırır ve meclis iç tüzüğüne göre bildiğim kadarıyla devamsızlık söz konusu olduğunda milletvekilliği düşer diye biliyorum. Süreci takip edeceğiz.” 

Zeki Çeler (TDP)  
“İstifa kişinin tek taraflı kararı ile olur. Biz Abbas beyin istifasına saygı duyduğumuz için TDP olarak onay verdik. Fakat Abbas Sınay bey nasıl ki vekil olurken, halktan oy isterken gerekçelerini açıklamıştı, aynı şekilde istifa gerekçelerini de kamuoyu ile paylaşmış olmalıydı. Kendisi bu konularda halkın temsiliyetinden istifasını istemiş fakat halkın kafasında da bir çok soru işareti bırakmıştır. Cumhuriyetçi Türk Partisi, Sınay’ın istifasına ret oyu vermiştir. Bunun nedeni bilmiyorum. Aralarında nasıl bir anlaşma var bu da bir soru işaretidir. Bana göre CTP kendi iç siyasetinin kurbanı olmuştur. Eğer Abbas  Sınay bey kendisi istifa etmesine rağmen bu meclis oylamasını dikkate alır ve gelirse bundan sonraki süreçte bir şey olmaz. Ama Abbas bey ben istifa ettim ve gelmiyorum derse o zaman da CTP ve DP’nin oylarıyla meclis bir müşavir vekil yaratmış olur.” 

Mehmet Çakıcı (TDP)
“Milletvekillerinin seçilmesi ve görevine son verilmesi halkın kararıyla olur. Burada başka meseleler vardır.  Sınay kendi hür iradesiyle bir karar aldı ve istifa etti buna saygı duymak gerekir.Ama ben dahil kamuoyu da  Sınay’ın istifa gerekçesini anlamadık bu konuda hükümetin başı olan Başbakan da  tatmin edici bir açıklamada bulunmadı. Abbas Sınay bey istifa gerekçelerini açıklamadığı gibi eğer geri dönecekse halka neden geri döneceğini de açıklaması gerekiyor. Sınay istifasını kendi partisine sundu ve kendisini ikna edemediler aralarında nasıl bir pazarlık vardır bunu bilmiyorum. Kamudan gelen bir milletvekili olduğu için müşavir konumuna giriyor ama özelden gelen bir vekil olmuş olsaydı yeniden kendi görevine dönecekti. Süreci takip edeceğiz.” 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2014, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473