banner564

“İflas ederiz”

Seyrüsefer harçlarının, akaryakıt fiyatlarına aktarılacak olması vatandaşların yanı sıra otobüs ve taksi şoförlerinin de tepkisini çekti

“İflas ederiz”
banner598
Hüseyin ÇİÇEK- Melin DOBRAN
Akaryakıta son yapılan zamların ardından, seyrüsefer harçlarının da akaryakıt fiyatlarına aktarılacağı yönündeki haberler, vatandaşın yanı sıra ekmek parasını otobüs ve taksiciliktan kazanan şoförleri de ayağa kaldırdı.
Kıbrıs Türk Kamu Taşımacıları Derneği Başkanı İsmail Gürsoy, seyrüsefere nedeniyle artacak olan akaryakıt fiyatları nedeniyle kendilerinin de zam yapmak zorunda kalacaklarını ve bu şekilde yolcu sayılarının iyice azalacak olmasından dolayı sektörün sıfırlanacağını savundu.

400 TL 4 bin TL olacak…
Diyalog muhabirine açıklama yapan İsmail Gürsoy, seyrüsefer harçlarının akaryakıt fiyatlarına eklenmesi yönünde hükümetin bir çalışma yaptığını, böyle bir uygulamanın hayata geçmesi durumunda taşımacılık sektöründe iflasların yaşanacağını belirtti.
 Ödemiş oldukları yıllık seyrüsefer harçlarının ortalama 400 TL olduğunu belirten Gürsoy, bunun akaryakıt fiyatlarına aktarılması durumunda, akaryakıta yıllık ödeyecekleri extra miktarın 4 bin TL olacağını ifade ederek, bununda seyrüsefer harcının 10 katına denk geldiğinin altını çizdi.

6 yıldır zam yapmıyoruz
Son olarak 2010 yılında ücretlerini artırdıklarını aktaran Gürsoy, seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması durumunda, yukarıdaki hesabı da göz önünde bulundurarak, ücretleri arttırmak zorunda kalacaklarını, bunun da yolcu sayısının iyice azalmasına ve kendilerinin de iflas etmesine neden olacağını anlattı.

“Pazartesi günü uyarı eylemi yapacağız”
Üniversitelerin ücretsiz öğrenci taşıması sonucu oluşan haksız rekabet ve kaçak taşımacılıktan ötürü zaten zor durumda olan sektörün bu uygulama ile de tamamen bitirileceğini dile getiren Gürsoy, Pazartesi günü bir uyarı eylemi gerçekleştirip basına açıklama yapacaklarını sözlerine ekledi.

Vatandaş da tepkili…
Hükümetin seyrüsefer harcı yerine akaryakıt üstünden vergi tahsil etme girişimine vatandaşlar da tepki gösterdi. Henüz ortada net bir uygulama olmamasına rağmen, vatandaşlar her kafadan bir ses çıktığını ifade etti. Diyalog muhabirinin görüşüne baş vurduğu vatandaşlar,  “Seyrüseferi çok ödeyen az vergi, az ödeyen çok vergi ödeyecek” şeklindeki söylemlere tepki göstererek, uygulanacak olan verginin adaletli bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Vatandaş ne dedi..??

Sevin Özdener: Seyrüsefer harcını akaryakıt üzerinden almalarına ben çok karşıyım. 200 TL ile 1000 TL ödeyeni ayni mi tutacaklar? Belki yılda bir kez araç kayıt dairesinde sıra beklemekten kurtulacağız ama herkesten ayni kesintiyi yapamazlar. Bu haksızlık olur. KKTC’de adaletsizlik aldı başını gidiyor. Biri buna dur demeli. Belki cezadan ve koşuşturmaktan kurtulacağız ama bu büyük bir zarardır. Vatandaşa atılan en büyük kazıklardan biridir. Her şeye şükrediyorum ama şükrettikçe her şey daha da kötüye gidiyor.

Bilal Tunçsezen: Bu fikir bence halkın kafasına yatmadı. Küçük araba var büyük araba var. Kim ne kadar vergi ödeyecek. Bunun kontrolünü kim tutacak? Nasıl bir uygulama olacak? Akaryakıt ayda ya da yılda ne kadar zamlanacak. Kafalarda birçok soru işareti var. Ruhsatı yenilemek için saatlerce beklememize gerek kalmayacak. Bir de bu açıdan düşünmek lazım. Zaten sistemleri sürekli olarak çöküyor. Umarım mantıklı bir uygulama yapılır.

Ecmen Avcı: Bu iş sosyetenin ve zenginin işine geldi. Onlar altlarına son model araçları çekiyorlar, bazısı araç ruhsatlarını bile ödemiyor. Başkası örneğin 1000 TL ödüyorsa da ben 200 TL ödüyorum, arada bu kadar fark varken ayni vergiyi almamaları lazım. Birçok insan gün geliyor aftan yararlanıyor. Biz zamanında ödüyoruz, bizim ne suçumuz var? Bu sistem benim işime gelmiyor. Devlet zenginin yanında, halkın değil.

Hasan Karakaş: Ben eğer benzini çok harcayan bir kişiysem, bunun kontrolünü kim sağlayacak? Ortada henüz doğru düzgün bir açıklama yok. Hep kulaktan dolma şeyler duyuyoruz. Eğer seyrüseferi az ödeyenden çok, çok ödeyenden de az vergi alınacaksa bu çok büyük bir yanlış olur. Hükümet görüşecek başka konu mu bulamadı? Yine bir adaletsizlik olacak. Bunu herkes biliyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473