banner564

İkisi de suçlu

Hakkı Atun ve Ertuğrul Hasipoğlu’na göre, UBP ile DP arasındaki iplerin kopması her iki partiye de, hem yerel, hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde zarar verecek

İkisi de suçlu
banner598

Züleyha KARAMAN

   Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti–Ulusal Güçler’in (DP-UG) yerel seçim ittifakını bozması kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Vatandaşlar “bundan sonra ne olacak?” sorusuna yanıt ararken, DP’nin ilk genel başkanı Hakkı Atun ile UBP’nin eski Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu “ikisi de zarar görecek” değerlendirmesinde bulundu.

   Diyalog’un sorularını yanıtlayan Hakkı Atun, UBP ile DP arasında yaşananları ‘kişisel ihtiraslara yenilme’ olarak yorumladı. Atun, İskele’de başarılı olan Halil Orun’un karşısına DP tarafından aday çıkarılmasını eleştirirken, Hasipoğlu “bu ülkede herkes ‘ben’ demeyi öğrendi. Kimse ‘biz’ diyemiyor” şeklinde konuştu.  Hakkı Atun, her iki partinin da kayba uğrayacağını söyledi. Hasipoğlu “sadece yerel seçimlerde değil Cumhurbaşkanlığı seçiminde de zarar görecekler” dedi.

 

Atun: Yanlışlık baştan başladı

   Siyasetin esneklik gerektirdiği, fakat bunu yapmak yerine herkesin kendi hesabına yöneldiğini ifade eden Hakkı Atun, ülkede uzlaşma kültürünün henüz gelişmediğini söyledi.

   Koalisyon hükümeti kurmuş bir kişi olarak deneyimleri olduğunu ve yanlışlığın en baştan başladığını vurgulayan Atun, “Hem hükümet ortağı olup, hem de hükümete karşı bir siyasi yaklaşım içine girmek beni şahsen düşündürmüştü” dedi.

   “Sağlıklı bir hükümet etme söz konusu ise bu konuda samimiyet gerekirdi” diyen Atun, hükümetteki bir partinin  muhalefetteki bir partiyle işbirliğine girmesinde samimiyetin sorgulandığını kaydetti.  

   İşbirliğinin başında çok iyi tartışılmadığını ifade eden Atun, “İşin başında belediye belediye bunu tartışarak, isimleri ortaya çıkararak hareket etmeleri gerekirdi ki; bir yerde takılacaksaydı ta başlangıcında takılırdı” dedi.

 

“İkisi de kayba uğrayacak”

   İki partinin de kamuoyu nezdinde kayba uğrayacağını, seçimlere zaman olsa da puan kaybedecekleri değerlendirmesini yapan Hakkı Atun, DP’nin bir milletvekilini ısrarla İskele’de aday çıkarmak istemesini de eleştirdi.

    Atun şöyle devam etti:

   “Orada başarılı çalışma içinde olan Halil Orun var. İşte orada gereçekci ve samimi bir yaklaşım gerekir. UBP, Orhun’u  yerinde tutmak istemişse, DP’nin ısrar etmemesi gerekirdi diye düşünüyorum. Üsetlik DP’nin çıkardığı aday bir milletvekili ve her an başka koalisyon durumu da ortaya çıkabilir bu ülkede. 

   Bu noktaya gelmemeli ve işin başından çok daha sağlam bir zemin üzerine basmalıydılar. Bu iki taraf için de, ilerideki işbirliği ve ilişkiler için de herhalde iyi olmadı. Birbirlerine karşı bir güvensizlik doğmuş oluyor. Haklarında hayırlısı.”

 

Hasipoğlu: Kaprisler zarar verecek

   Deneyimli siyasetçi Ertuğrul Hasipoğlu da  UBP-DP/UG ittifakının dağılmasını, “İnsanların ihtirasını maalesef engelleyemiyorsunuz” sözleri ile değerlendirdi.

   Gelişmelerden rahatsızlığını belirterek, ittifakın dağılmasında iki tarafın da eşit derece suçlu olduğunu vurgulayan Hasipoğlu şöyle konuştu:

   “Düşünülen ülke geleceği değil, parti menfaatleridir.  Herkes ‘ben’ demeyi öğrendi bu ülkede, maalesef ‘biz’ demeyi öğrenemedi. Bu kaprisler her iki partiye de zarar verecek. Sadece yerel seçimde değil, Cumhurbaşkanlığı seçimine de zarar verecek.

   İhtiraslar her iki partide de var. Partinin başındakiler ve onların arkasındakiler. Arif olan anlar.

İki parti işbirliği içine girecekelerdi ve ayak oyunlarını yapmayacaklardı. Burasını sana verdik deniyor, ondan sonra öbür parti oradan aday gösteriyor, öyle şey olmaz. Bana göre ittifakın dağılmasında iki taraf da eşit derece suçludur.

   Seçimlerde Cumhurbaşkanı epeyi rol oynadı. İki partiyi çekip, ‘oturun oturduğunuz yerde, ittifaka sahip çıkın ve ittifak yapın’ diyebilirdi ve sözünü de geçirebilirdi ama nedense yapmadı. Her iki tarafta da büyük bir sıkıntı var. Bundan sonra ne olacağını bekleyip göreceğiz, ama şu kesin, hiç bir tarafa hiç bir partiye de yarar sağlamayacak.”  

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473