banner564

İstinafı bekleyecek

“Yasa dışı kürtaj” davasından yargılanan ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Ebe Ayşegül İşbilen’in cezası doldu ancak ihracı gerçekleşmedi

İstinafı bekleyecek
banner598
Suna ERDEN
Kuzey Kıbrıs’ta emsali olmayan ve toplumda büyük bir infiale neden olan “Yasa dışı kürtaj” davasında yargılanan dördü doktor altı sanıktan biri olan ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Ebe Ayşegül İşbilen’in cezası doldu. KKTC vatandaşı olmayan sanık hakkında ihraç kararı çıktı. Ancak Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan kararda altı sanıktan üçü hakkındaki beraat ve üçü hakkındaki ceza sürelerine itiraz eden savcılık, davayı istinafa taşıdı. Karara itiraz davası tamamlanmadığı için İşbilen hakkındaki ihraç kararının durdurulması için bu kez de Yüksek Mahkemeye başvuruldu. İşbilen, istinaf kararı çıkıncaya kadar ülkeden gönderilmeyecek ve bu süreci tutuklu olarak bekleyecek.

Karar istinafa götürülmüştü
Girne’de Şubat ayı 2016 tarihinde Ada Hospital isimli özel hastanede yapıldığı öne sürülen yasa dışı kürtaj olayının bir yıla yakın süren davası 28 Mart 2017 tarihinde karara bağlanmıştı. Yargılanan Dr. Verda Tunçbilek, eşi Dr. Mehmet Ali Tunçbilek ve hemşire Taner Okburan aleyhlerine getirilen tüm davalardan beraat ettirilmişti. Kadın Doğum Uzmanı Fahri Karagözlü, Anaztezi Uzmanı Rasıha Serdaroğlu ve Ebe Ayşegül İşbilen ise hamileliği yasa dışı sonlandırma suçundan hapis cezasına çarptırılmıştı. İşbilen 2 yıl, Karagözlü 5 yıl, Serdaroğlu 4 yıl hapse mahkûm edilirken, davanın savcısı Erdinç Akyener, hem mahkûmiyet hem de beraat kararını istinaf mahkemesine taşımıştı.

İhraç kararına itiraz
Suçlu bulunarak 2 yıl hapse mahkûm edilen Ayşegül İşbilen’in cezası tamamlandı. Sanık vatandaş olmadığı için hakkında ihraç kararı çıktı. Savcılık ihraç kararını durdurmak için savcılık yüksek mahkemeye başvurdu. Yargıtay Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Kalkan ve Üyeler Bertan Özerdağ, Peri Hakkı huzurunda gerçekleşen dünkü duruşmada Kıdemli Savcı Erdinç Akyener mahkemeye yaptığı hitabında sanık Ayşegül İşbilen’in yargılanıp mahkûm olduğu davadan 2 yıl hapis cezası aldığını ve ceza kararının istinaf edildiğini belirterek kararın açıklanmasının beklendiğini belirtti. Akyener, sanığın almış olduğu ceza süresini tamamladığını ve ihraç kararı çıkarıldığını belirterek, bu sürecin durdurulması için mahkemenin sanığın karar açıklanıncaya değin cezaevinde tutuklu beklemesini talep etti. 

İstinaf sonucunu tutuklu bekleyecek
Kıdemli Savcı Akyener’in hitabının üzerine söz alan avukatı Emre Kadri, sanığın almış olduğu cezayı tamamladığını, bu süreci tutuklu beklemesine gerek kalmadığını belirtti. Kadri, sanığın bu süreci tutuksuz olarak beklemesi yerine tutuksuz olarak beklemesini talep etti.
Huzurunda yapılan beyanları değerlendiren Yargıtay Ceza Mahkemesi Heyeti, sanığın bu süreci istinaf kararının açıklanacağı süreye değin tutuklu olarak cezaevinde beklemesine karar verdi. 

Olayın geçmişi
Girne’de Şubat 2016 tarihinde patlak veren olayda Ada Hospital hastanesinde yasal süre olan 10 haftalıktan büyük bebeklerin sonlandırma operasyonları ile alındığı, fetüslerin hastane çalışanları tarafından boş arazilere gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Çatalköy mevkiinde boş arazide yapılan kazıda biri 34 haftalık büyük bebek 6 fetüs bulunmuş, hastane sahipleri Tunçbilek çifti ile çalışanları tutuklanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473