banner564

“Kahve içebiliriz”

Hükümet yetkililerini Kıbrıs sorunundaki son durum hakkında bilgilendiren Akıncı, Rum liderle buluşmama gibi bir derdi olmadığını belirtti

“Kahve içebiliriz”
banner598

Raif UZKAN-Tuğçe Ülkü AYDIN  
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün hükümeti oluşturan siyasi partilerin başkanlarıyla olağan görüşmesini yaptı.
Cumhurbaşkanlığında saat 11.15’te başlayan görüşmeye, Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TDP Genel Başkanı Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit katıldı. DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın ise mazeret belirterek katılamadığı öğrenildi.
Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Akıncı, yoğun bir gündemle hem Kıbrıs sorunundaki son durumu, hem de iç konuları ele aldıklarını kaydetti. Hükümet ortaklarıyla iç konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Akıncı, bazı hususları aktardığı toplantının uzun ama faydalı bir toplantı olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum liderle buluşmama, görüşmeme ve bir araya gelememe gibi bir derdi olmadığına işaret ederek, sosyal içerikli de olsa bir buluşmanın imkân dâhilinde olup olmadığının önümüzdeki günlerde değerlendirileceğini kaydetti.
Akıncı, “Biz bir araya geliriz, konuşuruz, kahve içeriz, gerekirse yemek de yeriz… Ama bizi bir yere taşıması gereken konuyu da bir an için bile akıldan uzak tutmayacağız. O da Rum tarafında çok ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğudur” dedi.

Kapılar konusunda gerekli adımlar atılacak
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için Mayıs 2015’te alınan karar gereğince atılması gereken adımları atacağını belirterek, benzer adımların karşı taraftan gelmesi ve gecikme olmaksızın kapıların açılması çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle hükümet yetkililerinin katılamadığı Derinya ve Aplıç ziyaretine değinerek, her iki kapıdaki hazırlıkların gerek ihale yoluyla, gerekse bakanlıkların kendi imkânlarıyla tamamlanarak, bitirileceğini ifade etti.


Maronitlerin köylerine dönmesi…
Cumhurbaşkanı Akıncı, Maronitlerin köyüne dönüşü konusuna da değinerek, yaz aylarında geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirerek, bu konuda devlet kararı oluşturulduğunu hatırlatttı.
Cumhurbaşkanlığı müsteşarı, bakanlık ve ilgili makamlarla yapılan komite toplantısında ortaya çeşitli sonuçlar çıktığını söyleyen Akıncı, hükümet ve Cumhurbaşkanlığı olarak bu raporların gereğini yapacaklarını ve komitenin işaret ettiği bazı siyasi kararların alınması için bir toplantı daha olabileceğini kaydetti.
 
AB, Rumların tarafını tutuyor
Cumhurbaşkanı Akıncı, gaz çalışmalarını engellediği için Türkiye’nin kınanacağına ilişkin AB zirvesi taslak raporuna ilişkin soruyu yanıtında, Rum tarafının plana “hayır” diyerek örgüte girdiğini, Kıbrıslı Türklerin “evet” diyerek AB’nin dışında bırakıldığına işaret ederek, Rum tarafının bu örgütte bulunmanın avantajını kullanarak, o örgüte bir şeyler söylettiğini kaydetti. 
Akıncı, çıkacak olan zenginlikte Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu sadece retorik olarak söyleyen ancak fiiliyatta bunun gereklerini yerine getirmeye çalışmayan bir Rum tarafı olduğunu dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474