banner564

Kapıyı kapadı

Denktaş, başka partilere başvuran ve aday olamayanlara seslenerek “Bize gelmeyin” dedi

Kapıyı kapadı
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı SerdarDenktaş, başka partilerden aday adayı olanların DP’den aday olamayacağını söyledi.
Diyalog’a konuşan Denktaş “Farklı partilerden aday adayı olup da adaylık hakkı elde edemeyen ve DP listelerinden aday olmayı düşünenler bize gelmesin. Kapımız kapalıdır” dedi.
Adaylık konusunda yoğun başvuru aldıklarını kaydeden Denktaş, kısa bir süre içerisinde adayların listesini açıklayacaklarını belirtti.
Mustafa Arbacıoğlu’nun yeniden adaylık konusunda ikna noktasına geldiğini ancak Özdemir Berova’nın istifasından etkilendiğini söyleyen Denktaş, Arabacıoğlu’nun “Artık bunları kaldıramam” diyerek aday olmayacağını ifade etti. 
Serdar Denktaş, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.
DP’nin erken seçim için henüz adaylarını açıklamadığı ama birkaç gün sonra listenin ortaya çıkacağını ifade eden Serdar Denktaş, “Yanlış hatırlamıyorsam, Yüksek Seçim Kurulu’na göre 28 Kasım’a adar verilmesi gerekiyor liste ama biz o kadar beklemeyeceğiz” dedi.

“Kadın kotasını aşmış durumdayız”
Cinsiyet kotasına yönelik bir soru üzerine Denktaş, “İşin doğrusu işin pratiğini düşünmeden bu yasayı onayladık. Kadın aday bulmak kolay, sorun yok ama seçilme ihtimali yüksek, siyaset üreterek konuşabilecek aday bulmak daha zor. Biz kota sınırını aşmış durumdayız ama bir eleme yapmamız lazım. Erkek adayları reddetmek daha kolaydır ama kadın adaylarda nazik olmamız lazım” diye konuştu.
 
“Adaylık için yoğun talep var” 
“Yasa partilerin ön seçim yapılmasını öngörüyor” dediğini anımsatan Denktaş, “Bizim seçici kurulumuz var, aday adayları konusunda seçim yapacağız. Ben sayıyı 50’ye indirelim önerisini ortaya koydum, sonra sıralama yapılsın ama yoğun talep nedeniyle zorlanacağız. Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de çok yoğun bir talep var. Bir yolunu bulacağız. Küskünlük de olabiliyor çünkü esas sıkıntı bu.” 

“Kapımız kapalı” 
“UBP’den aday olamayanlar DP listelerinde yer bulabilir mi?” sorusuna karşılık Denktaş, başka herhangi bir partiye başvurup aday olamayanlara Demokrat Parti’nin kapılarının kapalı olduğunu söyleyerek yanıt verdi. “Bu durum UBP’liler için de diğer partiler için de değişmez” diyen Denktaş, zaten yoğun bir başvuru olduğunu yineledi. 

“5 milyon tasarruf olacaktı” 
Erken seçim kararı alınmasını eleştiren Denktaş, kendi önerisinin haziranda iki seçimin bir arada yapılması olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 
“İki seçimi birlikte yapsaydık 4.5-5 milyon TL civarında bütçeye bir tasarruf getiririz dedim. Sayın Başbakan bana “Bunu değerlendirelim” dedi. Ama Çarşamba gecesi aniden bir hodri meydan çekildi ve süreç bu noktaya geldi” 

“Gelecek 2 yıl heba olacak”
Serdar Denktaş 7 Ocak tarihinde seçim yapılacak olması nedeniyle bütçenin geçemeyeceğini anımsatarak bunun iki yılın heba olması anlamı taşıdığını kaydetti:
“Gelecek iki yılımız heba olacak, çünkü ta ki hükümet kurulsun ve bütçe geçirsin bu kez yerel yönetim seçimleri nedeniyle seçim yasakları başlayacak. Bütçe uygulamaları temmuz ayında başlayacak demektir. Geriye dönük hayat pahalılığı bugünkü rakamlarla 1 milyar 250 milyon, hiçbir Maliye Bakanı bu rakamı bir defada ödemek için bulamaz. 6 ayda taksit taksit ödeme dönemi yine başlayacak.”

“Arsa dağıtımını doğru bulmuyorum”
Kırsal kesim arsalarının dağıtımıyla ilgili eleştirilerde bulunan Denktaş şöyle konuştu: 
“Biz sadece kırsal arsa bölgelerinin onaylanması konusunda onayımız vardı. Onun dışında bu arsaların dağıtım modeli, şekli konusunda hiçbir şekilde görüşümüz alınmamıştır. Partililerimizden Kalkanlı bölgesindeki dağıtım ile ilgili de şikayet oldu”
Çok doğru bulsunuz mu bu durumu” sorusuna Denktaş, “hayır” yanıtı verdi ve kendi düşüncesini ekledi: “1,5 yıl konuştuk, kırsal kesim dağıtmayalım, bütçede yeterli kaynak da vardır. Bu arazileri bölgesine göre uygun konutlar yapıp, kira öder gibi gençlere verelim” dedik hatta çalışma da yapıldı, projeler de çıkarıldı ama hayata geçmedi. Belli ki daha önce konuşulan planlanan bir erken baskın seçim vardı herhalde ki dağıtıldı, onu da bilemem”

“Berova olayı Arabacıoğlu’nu etkiledi”
Mustafa Arabacıoğlu ve Hüseyin Avkıran Alanlı’nın aday olnyacağını açıklamasıyla ilgili görüşleri sorulan Denktaş şunları söyledi: 
“Sayın Alanlı aslında uzun süredir söylemekteydi aday olmayacağını.. Bana partimle beraberim ama ailevi nedenlerle aday olmayacağım dedi. Aday olacağını düşündüm ama aday olmayacağını açıkladı. Sayın Arabacıoğlu’nu da ikna etme konusunda yol almıştık ama son Özdemir’in olayıyla “yok ben aday olmayacağım” dedi. Bunu kaldıramam artık” dedi. Bunca yıllık dostum, tüm tecrübelerini bilgi birikimini yeni arkadaşlarla paylaşacak. Bu süreçte gene bizimle birlikte olacak.”

“Başarılı bir seçim geçireceğiz”
“Seçim öngörünüz nedir” sorusuna karşılık Denktaş şunları söyledi: 
“Bu seçim yasasıyla öngörü yapmak çok kolay değil. Çok havalarda uçanlar çok kötü düşebilecek da. Bizim kendi açımızdan başarılı bir seçim dönemi geçireceğimizi söyleyebilirim.”
“Oğlunuz aday mı?” sorusuna karşılık Denktaş, “Oğlum Lefkoşa İlçe Başkanı görevine devam ediyor, aday olmayacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474