banner564

Kısıtlama getirildi

Başbakan Özgürgün, Rumların KKTC’deki kiliselerde ayin yapma taleplerinde son dönemde “ciddi ve maksatlı” bir artış yaşandığını savundu

Kısıtlama getirildi
banner598

Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU

Başbakan Hüseyin Özgürgün dün yaklaşık 3.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklama yaptı. 
Açıklamasında, son günlerde gündemde olan ayinler konusuna değinen Özgürgün, KKTC’de laik devlet anlayışı çerçevesinde dini özgürlüklere saygı gösterildiğini ve herkese kendi dinini yaşaması için gerekli şartların sağlandığını söyledi.
Güney Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Rumların KKTC’deki kiliselerde ayin yapma taleplerinde son dönemde “ciddi ve maksatlı” bir artış yaşandığını ifade eden Özgürgün, hükümetin bu nedenle ayin izin prosedürünü yeniden gözden geçirdiğini kaydetti.
Özgürgün, yeni kriterleri şöyle sıraladı:
“Ayin talebinin önemli bir dini güne denk gelmesi, ayin talep edilen kilisenin fiziki durumunun kişilerin güvenliğini tehdit etmeyecek düzeyde olması, kilisenin başka bir amaç için kullanılmıyor olması, kilisenin askeri bölgede yer almaması…”
“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC vatandaşlarının ibadetlerine getirdiği kısıtlamalar hiçbir zaman bizim tarafımızdan siyasi argüman haline getirilmedi” diyen Özgürgün, dini amaçlarla Güney’e geçişlerde vatandaşlara yönelik ayrımcı uygulamaların, ibadet yerlerinde devam eden kısıtlamaların ve siyasi girişimlerin devamı haline bu konunun gündemde hak ettiği yeri alacağını kaydetti.
Özgürgün, Erenköy’de düzenlenecek etkinlik için geçişlerin dini ayinler konusuna bağlanmasının kabul edilemez olduğunu da dile getirdi.

Bakanlar kurulunun diğer kararları
Başbakan Özgürgün dünkü toplantıda, KKTC ile TC Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi kurulmasına dair anlaşmanın, Meclis’e gönderilmesi yönünde karar alındığını da açıkladı.
Geçen hafta narenciye bedelleri, çiğ süt bedelleri ve süt ürünlerinin ihracatındaki navlun desteği için 6 milyon TL’lik ödeme yapıldığını da hatırlatan Özgürgün, maaşları müteakip, taşımacılık, geriye dönük bayramlıklar, ek mesailer, burslar, kısmi ilaç ödemeleri, müteahhitlere olan ödemeler ve çiftçilerin mazot desteği ödemelerinin haziran ayının ilk günlerinde yapılacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2016, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473