banner564

KKTC fobileri var

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, Sırp ekibin geri gönderilmesinin kabul edilemez bir davranış olduğunu söyledi

KKTC fobileri var
banner598
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, KKTC’deki 23 Nisan kutlamalarına katılmak amacıyla Larnaka üzerinden adaya giriş yapan Sırp ekibin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından geri gönderilmesinin kabul edilmez bir davranış olduğunu vurguladı. Burcu yazılı açıklamasında, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, dünya çocuklarının bu anlamlı, saf ve temiz festivale katılımını engellemek için ortaya koyduğu olumsuz çaba ve çıkardığı engeller kabul edilebilir değildir. Bu festivale katılmak için Larnaka’ya gelen Sırp çocukları adaya sokmayıp geri Sırbistan’a göndermenin hiçbir makul gerekçesi ve insani izahı yoktur” dedi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’nin tanınması fobisi kisvesi arkasına saklanarak Kıbrıslı Türkleri dünyadan izole etme çabasını sürdürdüğünü belirten Burcu, “Kalıcı bir çözüm için çabalarımızı sürdüğümüz böylesi bir dönemde GKRY’nin bu bağnazlığı bir adım öteye taşıyarak Uluslararası Çocuk Festivali’ne katılacak çocukları bile engellemeleri kabul edilemez bir davranıştır” ifadelerini kullandı.
Burcu, barış içinde birlikte yaşama ve dostluklar kurma kültürüne sahip nesiller yetiştirmenin insanlık görevi olduğunu, çocukların kendi kültürlerini, kıyafetlerini ve gösterilerini paylaştığı, yeni arkadaşlıklar kurdukları Uluslararası Çocuk Festivali’nin 19 yıldır bu anlayışla bugüne kadar sorunsuz ve coşkuyla kutlandığının da altını çizdi.

Rum Dışişlerinden ilginç açıklama
Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, Çocuk Bayramı için KKTC’ye gelmek üzere Larnaka Havaalanı’ndan Kıbrıs’a giriş yapan Sırp çocukların, sınır dışı edilmediğini, giriş izni verilen kafilenin kendi isteğiyle ülkeden ayrıldığını iddia etti. Cyprus Mail’de yer alan habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Sırp grup sorumlularının, KKTC’ye geçişin BM kararlarının ihlali anlamına geleceği yönündeki uyarı üzerine, fikir değiştirip Kuzeye geçmekten vazgeçtikleri savunuldu.
Açıklamada, Sırp gruba, iddiaların aksine, ülkeye giriş izni verildiği, ancak grubun, kendi isteğiyle ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü. Açıklamada, benzeri bir durumun bir süre önce Rus çocuklarla yaşandığını ve Kuzeydeki etkinliğe katılmaktan vazgeçen grubun Güney Kıbrıs’ta kaldığı kaydedildi.

Sırp Büyükelçiliği görevlisi izin verilmediğini söyledi
Bu arada gazete, Sırp haber portalı B92 kaynaklı haberinde, Girne’deki bir etkinliğe katılmak amacıyla Pazar günü Larnaka Havaalanı üzerinden Kıbrıs’a gelen Sırp halk dansları grubu üyesi 13 çocuğun ülkelerine dönme zorunda kaldığını belirtti. Habere göre, Sırp Büyükelçiliği görevlisi Dejan Bivolarevic, Rum yetkililerin, geçiş yapmalarına izin vermediği yönünde açıklama yaptı. Sırp halk dansları grubu direktörü Dejan Tosic ise, pasaport ve davetiyelerini göstererek sorunsuz geçmeye başladıklarını, ancak bir görevlinin sorun çıkarması üzerine hep beraber sınır dışı edildiklerini belirtti.

Milli İradeye Saygı Platformu’ndan kınama
Milli İradeye Saygı Platformu, KKTC’deki 23 Nisan kutlamaları için Larnaka üzerinden adaya gelen Sırp öğrencilerin Rum Yönetimi tarafından geri gönderilmesini kınadı. Platform Başkanı Talip Sancar yazılı açıklamasında, Kıbrıslı Türklerin araçlarına saldırıların ardından Sırp öğrencilerin geri gönderilmesinin kabul edilmez olduğunu vurguladı. Sancar, “Rumların bu yaptıkları hiçbir evrensel değere uymaz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473