banner564

KKTC’de tartı yok

İş araçlarının aşırı yük taşıması yolların bozulmasına ve kazaların meydana gelmesine yol açıyor

KKTC’de tartı yok
banner598

 Suna ERDEN

Motorlu Araçlar ve Trafik Yol Yasası, kamyon, dingil ve diğer iş araçlarının yük hadlerini belirliyor. Güney Kıbrıs’ta kamyonlar için yük sınırı 7 buçuk, KKTC’de ise 8 ton olarak belirlenmiş.
   Güney’deki ana yollarda tartı noktaları bulunuyor ve trafikte seyreden yüklü araçlar bu noktalarda aks kantarları denilen aletlerle kontrol ediliyor.
   Gerekli teknik donanımların bulunmadığı KKTC’de ise benzeri uygulamalar yapılmıyor.  Özellikle Girne-Dağ yolu aşırı yüklü araçların geçişlerinden dolayı tahribata uğrarken, ciddi kazalar da meydana geliyor.


Uzmanlar, araç ve teknik eksiklik var diyor
Konuyla ilgili Diyalog’a bilgi veren Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, 2004 yılında Polis Genel Müdürlüğü’ne iki adet mobil aks kantarı verildiğini ancak bu aletlerin çok kısa süre sonra bozulduğunu ve yenisinin alınmadığını söyledi. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise, yollarda yük taşıyan iş araçlarının yük hadlerinin denetlenemediğini ifade etti. Avcı, “Fazla yük taşımak yolu bozduğu gibi sürücünün de aracı kontrol etmesini zorlaştırır. Bu durum hem insanlara hem yola zarar verir. Ancak yollardaki yük taşıyan araçları kontrol edecek aletlerimiz ve kontrol noktalarımız yoktur” dedi.

Yasa var, kontrol yok
Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, yük taşıyan iş araçlarının denetiminin hayati bir konu olduğunu ifade ederek, “Hem yolların yıpranmasını hem de aşırı yükten dolayı kazaların oluşmasını önlemek için çok önemli bir konudur” dedi. Motorlu Araçlar ve Trafik Yol Yasası’nda kamyon, dingil gibi iş araçlarının yük hadlerinin belirlendiğini kaydeden Erduran, her dingile 8 ton yük haddi olduğunu söyledi. Karayolları Dairesi Müdürü olduğu dönemde 2004 yılında Polis Genel Müdürlüğü’ne iki adet mobil aks kantarı verildiğini kaydeden Erduran, ancak bu aletlerin çok kısa süre sonra bozulduğunu ve yenisinin alınmadığını söyledi.

Mevcut durumla çok zor
Yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için önlemler alınması gerektiğini ancak mevcut şartlarda bunun çok zor olduğunu kaydeden Erduran, sözlerini şöyle sürdürdü: Yük araçlarının kontrolü için cepler yapılmalıdır. Denetim ve arızalarda buralar kullanılmalıdır. Yol ve trafik güvenliği için sağlam bütçe ayrılmalı ve gerekli alet ve eksiklikler tamamlanmalıdır. Ancak ülkemizde hem polis kadrosunda hem de karayolları kadrosunda büyük eksiklikler vardır. Teknik alt yapı yetersizliklerinin yanı sıra kadro yetersizlikleri etkin denetimi zorlaştırmaktadır. 

Yapılacak çok şey var
Erduran, trafikte alınması gereken önlemlere de değindi. Erduran, şunları söyledi:
Reklam levhaları sıkıntı ve tehlike yaratmaktadır. Fiyatlandırma, anayollarda izin ve uygulama esasları. Kavşak mesafeleri, statik hesapları, aydınlatma, harf ve rakam özellikleri ebatları, iki reklam arası mesafe, yoldan mesafeleri düzenlenmelidir. İçişleri ve yerel yönetimler ile Belediyeler Birliği müşterek çalışıp tüzüğü karayolları ile tartışıp düzenleyeceklerdi. Bu çalışmanın da acilen bitirilmesi lazımdır. Eğer bu proje biter ve uygulamaya konarsa çevre emniyeti, güvenli trafik ve sektör bakımından çok faydalı olacaktır. 

Hem yola hem insana zarar
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise, yollarda yük taşıyan iş araçlarının yük hadlerinin denetlenemediğini ifade etti. Avcı, “2004 yılında Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta yük taşıyan araçlarının kontrolü için noktalar belirlendi. Hatta aynı dönemde polise denetim için mobil aks kantarları verildi. Ancak bu aletler çok kısa süre sonra bozuldu ”şeklinde konuştu. Geçmişte de günümüzde de iş araçlarının yük kontrolünün denetlenmediğini kaydeden Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:  Hükümetler denetlememekten kaçındı. Aşırı yüklü kamyonlar yolları çökertti. Ve bozulan yollar gerek bizim vergilerimizle gerek Türkiye’den gelen paralarla onarılmaya çalışıldı. Aletler bozulunca yenisi de alınmadı. Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt bölgelerinde bu kantarların konulması için yer ayrıldı. Ne aletler alındı ne de kontrol noktaları yapıldı. Fazla yük taşımak yolu bozduğu gibi sürücünün de aracı kontrol etmesini zorlaştırır. Hem insanlara hem yola zarar verir. Umarım artık bunu disipline ederler. Yeni hükümetin hem bu konuda hem de diğer konularda adım atması gerekiyor. Bütçede vardır. Radar kameralarından, cezalardan toplanan paralarla çok rahat alınabilir.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473