banner564

‘Kokuyor’

TÜK’ten alınan arpanın bozuk olması hayvan üreticilerini perişan etti

‘Kokuyor’
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından üreticiye satılan arpanın bozuk olduğu iddia edildi. Üreticiler hayvanlara verilen arpanın bozuk olduğunu söyleyerek kayıplar yaşandığını, buna tedbir alınması isteyerek Tarım Bakanlığı’nı göreve davet etti. 
Henüz koltuğa yeni oturan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise iddiaları araştırdıklarını ifade ederken, eski Bakan Nazım Çavuşoğlu ise kendisine böyle bir şikâyetin ulaşmadığını belirtti. 
Diyalog TV’nin Ergazi köyünde gerçekleştirdiği Halk Meclisi programında konuyu gündeme taşıyan üreticiler çaresizliklerini ortaya koydu

Verim düşüklüğü ve ölümler yaşanıyor 
Üretici Cemal Darbaz, gelen arpanın iyi muhafaza edilmemesi nedeniyle geçen haftaki yağmurlardan ıslandığını ve arpanın özelliğini kaybettiğini söyledi. Darbaz, “Arpada ıslanmadan dolayı kötü bir koku ve yanma gerçekleşmiştir. Bu arpanın hayvana faydası olmamakla beraber hayvanı zehirleyerek, verim düşüklüğü, düşük yapması hatta ölmesine neden olmaktadır. Burada suç arpayı muhafaza edemeyen yetkililerdir. Yeni hükümetin bu konuda suçu olmamakla birlikte bu arpayı kontrol etmeleri ve gerekeni yapmaları gerekir. Bence bu arpalar imha edilmelidir” dedi. 

Naimoğluları: Yeni hükümet bunun hesabını sorsun
Arpanın kokmasında dolayı 15 gün önce Güzelyurt’tan beni aradılar oradaki ilgili sorumluyu aradım ve bu arpanın neden koktuğunun izahını istedim. Aldığım cevap ise, ‘Güzelyurt’a giderlerken arpalar kamyonun arkasında yağmur yemiş, bundan dolayı nemlenme olmuş’ oldu. Ama bakın burada da aynı şikâyet var. Bu arpalar depolara boşaltıldıktan sonra ambarlarda yağmur yiyor çünkü düzgün ambarlarımız yok. Hayvancımızda bunu hayvanına yediriyor ve hayvan ya düşük yapıyor ya da zehirleniyor. Biz bunların kavgasını yıllardır yaptık ama artık usandık. Bundan dolayı artık gelen hükümet bu yapılan yanlışların hesabını soracağını söyledi yolsuzlukların hesabını soracağım, dedi sorsunlar.
Hayvanların zehirlenmesi insan sağlığını tehdit eder mi şeklindeki soruyu yanıtlayan Naimoğluları şöyle dedi: Islanan arpalar insanlara bir şey yapmaz. Bütün mesele hayvancının cebine gelen ekonomik zarardır. Örnek verecek olursak keçiler düşük yapar, koyunlar düşük yapar, inekler ölür ya da hayvanın sütü kalmaz. Bütün mesele hayvanı kötü yemden koruyabilmektir.

İlaçlı arpalar karıştırıldı
Diyalog’a bilgi veren bazı kaynaklar ise korkunç iddialar ortaya attı. Getirilen arpanın tohumluk ilaçlı arpalar olduğu ve bunların yıkanarak yemlik arpanın içerisine karıştırıldığı öne sürüldü. Konunun çok yönlü araştırıldığı bilgisi elde edildi. 

Şahali: Konuyu bizzat takip ediyorum 
Konuyla ilgili Diyalog TV’ye bilgi veren Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, olayın takibini yaptığını, çeşitli iddialar olduğunu ancak henüz somut bilgilere ulaşamadığını kaydetti. Şahali, “Konuyu bizzat takip ediyorum” dedi. Şahali, bu konudan dolayı hayvan kaybı olması durumunda Genel Tarım Sigortası Fonu’nun devreye gireceğini ve gerekli bulguların yapılması durumunda tazminatın gündeme gelebileceğini kaydetti .
 
Çavuşoğlu: Bana bir şikâyet ulaşmadı 
Arpaların ülkeye gelişi sırasında görevde olan Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise ülkeye gelen arpanın limana girmeden önce numune alınarak analiz yapıldığını anımsattı. Analizlerin olumlu çıkması durumunda arpanın ülkeye sokulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bana bu konuda görevde bulunduğum sürede herhangi bir şikâyet ulaşmamıştır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2018, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473