banner564

Kosova örneğini verdi

Tatar, BM’ye Kıbrıs Türk halkının mağduriyetlerini giderecek bir tavır ortaya koyması çağrısında bulundu

Kosova örneğini verdi
banner598
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs konusunun Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumu, kabul edilemez istemleri nedeniyle bir anlaşma ile sonuçlandırılamadığını, öngörülebilir bir gelecekte sonuçlanmasının da mümkün görülmediğini belirtti. Tatar, gelinen aşamada, Birleşmiş Milletler’e Kıbrıs Türk halkının mağduriyetlerini giderecek bir tavır ortaya koyması çağrısında bulundu.
Tatar yaptığı yazılı açıklamada,“Birleşmiş Milletler’in Kosova’da üç yıl içinde Sırplarla –Arnavutların anlaşamayacaklarını tespit ederek Kosova’nın önünü açtığını” kaydetti ve şöyle dedi:
“Kıbrıs’ta 54 yıldır Rum saldırganlığı ve hayalleri dolayısı ile iki halk ortaklaşa kurulacak siyasi eşitliğe ve adada mevcut gerçeklere dayalı bir Devlet çatısı altında bir araya gelemiyorsa bu gerçek ışığında bir yol belirlenmelidir. Bunu yapmamak, Kıbrıs Türkü’nü Rum’un ‘eveti’ne mahkum etmek haksızlıktır, Birleşmiş Milletler örgütüne güveni, inancı azaltıcı niteliktedir.
Birçok kez açıkladığımız ve artık herkesin çok daha iyi bildiği gibi Kıbrıs görüşmelerindeki Rum-Yunan tutumu Kıbrıs konusunun halledilmesini değil, uzatılmasını, Kıbrıs Türk Halkı cezalandırılırken Rum tarafının hidrokarbon yatakları konusunda istediği adımları atmasını, Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Türkü ile Türkiye arasında oluşturulması tasarlanan gediklerden yararlanarak görülen hayallerin gerçekleşmesini hedefliyordu.
İsviçre görüşmelerinde bu daha da netleşti ve Türk tarafının bazı noktalarda kırmızı çizgileri de aşarak ortaya koyduğu açılımlara rağmen Rum-Yunan ikilisi garantiler, mülkiyet, toprak, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması, Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muamele yapılması konularında Kıbrıs Türkü’nün asla yararına olmayan, kesinlikle kabul edilemez tutumlarında sonuna kadar ısrar ettiler…
Hala, tek seçenek federasyondur demek Kıbrıs Türkü’nü Rum’a bağımlı kılmaktan başka bir anlam taşımıyor.
Birleşmiş Milletler ise, Kıbrıs konusunda uzlaşmaz olanın Rum tarafı olduğunu artık ilan etmelidir.
Umarız deneyimli bir devlet adamı olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs konusundaki çözümsüzlüğün ana nedenini cesurca ortaya koyar ve Kıbrıs Türkleri’nin Rum –Yunan ikilisinin haksız, hukuksuz izolasyon ve ambargolarından kurtulmasının yolunu açar. BM’nin dünya barışı için oynayabileceği rol konusunda ümitlerin artmasına yol açacak olan Genel Sekreterin bu şekilde bir tavır takınması olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2017, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473