banner564

Kriz aşılamadı

Başbakan Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürlüğü için Şenay Kebapçı’yı yeniden önereceğini söylüyor, Cumhurbaşkanlığı’nın onay vermeyeceği iddia ediliyor

Kriz aşılamadı
banner598
 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürü’nü atama sorumluluğunun Anayasa’da, Başbakan ve ilgili bakana verildiğini belirterek, kendisiyle en uyumlu çalışacak kişiyi atama yetkisine sahip olduğunu söyledi.Şenay Kebapçı ismini Cumhurbaşkanı’na, yasaların ve Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak gönderdiğini belirten Başbakan Yorgancıoğlu, gerekçeleri ile talebini bir kez daha saraya göndereceğini söyledi.

   Diyalog muhabirinin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, poliste Genel Müdürlük için, birinci yardımcı pozisyonundaki Pervin Gürler’in uygun olduğunu düşünüyor. Bu düşüncesini Başbakana ileten Eroğlu’nun, ikinci kez Kebapçı isminin önerilmesi halinde yine onay vermeyeceği belirtiliyor.

 

Eroğlu yurt dışına giderse ne olur?

    Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun önümüzdeki günlerde Ankara’ya gideceğini anımsatan siyasi çevreler, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bu durumdan istifade ederek, Şenay Kebapçı’nın atanmasıyle ilgili yazıyı, Cumhurbaşkan Vekili, Meclis Başkanı Dr.Sibel Siber’e göndermesinin söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak Cumhurbaşkanlığı çevreleri, Polis genel Müdürlüğü gibi ciddi bir konuda ‘vekaletle’ onay yönüne gidileceğine ihtimal vermek istemiyor.

 

“Geçici istihdam yapmayacağız”

   Bu arada Başbakan Yorgancıoğlu katıldığı bir TV programında demokratikleşme ve sivilleşme sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini de ifade etti. Yorgancıoğlu, ülkenin bugünlere gelmesindeki en önemli etkenlerden birinin de ihtiyaçlar belirlenmeden istihdam yapılması olduğunu belirterek, geçici istihdamlar yapmayacaklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu, Türkiye ile imzalanan ekonomik işbirliği protokolündeki bazı unsurların Kıbrıs Türkü tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını, ancak bütünüyle reddetmediklerini vurgulayarak, protokolün hem pozitif hem de negatif yanları bulunduğunu söyledi.

 

Kıb-Tek’in dağıtımı ve tahsilatı özelleşebilir

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) tüm alacaklarını tahsil etmesi durumunda dahi sorununun çözülmeyeceğini, Kurum tarafından belirlenen fiyat artışının açığın kapatılmasına yönelik olduğunu, enerji sektörünü yeniden düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, Elektrik Kurumu'nun maliyetinin yeniden yapılandırılması gerektiğini anlatarak, 2013-2015 Ekonomik Protokolü'nde kurumun, üretim ve iletim ünitesinin devlet elinde kalması, dağıtım ve tahsilatın ise özelleştirmesinin öngörüldüğünü anlattı ancak kendilerinin buna katılmadığını, yöneticilerin alternatifler bulabileceğini söyledi.

 

Protokolü reddettiğimizi hiç söylemedik

Yorgancıoğlu, şunları söyledi:

“Biz protokolü reddettiğimizi hiçbir zaman söylemedik. Eğer bu ülkeyi yönetenler isterlerse bazı şeyleri elde ederler. Kendi alternatif politikalarını iyi anlatırlarsa elde ederler. Bu ülkedeki farklı hükümetlerin farklı ekonomik politika ve projeleri olabileceğini teyit ettik. Görüşmeler sonucunda yeni hükümetin kendi projeler üretip, istişare edebileceğini, kaynak isteyip hayata geçirebileceğini, zaman yetmezse 2015’ten sonra yapılacak protokolle bunu yapacağımızı teyit ettik.”

 

Vatandaşlıkla ilgili yeni yasa

Başbakan Yorgancıoğlu, hükümet olarak evlilik dışında herhangi bir vatandaşlık vermediklerini açıkladı.

Kurallara uyan kişilerin vatandaş olabileceğini dile getiren Başbakan Yorgancıoğlu, yapılacak yasada insanların özel bir kimlikle oy kullanma dışında haklara sahip olabileceklerini, çalışma izni, sağlık kontrolüne de gerek duyulmayacağını anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, KKTC’de doğan ve büyüyen çocukların doğal hakka sahip olabileceğini de vurguladı.

 

Eroğlu alternatiflere kafa yormuyor

Kıbrıs konusunu da değerlendiren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, müzakere sürecine hükümetin müdahil olduğunu, bazı kesimlerin Dışişleri Bakanı’nın müdahil olmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Rum tarafının da eksik ve yanlışları bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun alternatifler üzerinde yeterince kafa yormadığını kaydetti.

 

Asgari ücret yeniden değerlendirilebilir

Asgari ücretin gerekmesi durumunda yeniden değerlendirilebileceğini söylediğini ancak, itiraz üzerine bunu yeniden değerlendireceklerini kesinlikle söylemediğini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, UBP’nin asgari ücreti 3,5 yılda 170 lira artırdığını, kendilerinin ise bir defada 140 lira artırdıklarını söyledi.

Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 1,5-2 oranında KDV iadesi almasını sağlamayı düşündüklerini kaydeden Yorgancıoğlu, devir harçlarının düşürülmesini de hedeflediklerini ifade etti.

 

Kurultaydan sonra kırgınlık olmadı

Yorgancıoğlu, kurultay sonrası CTP-BG içindeki ilişkilere de değinerek, kimsenin kimseye kırılmadığını, kırıcı olmadığını ve kurultayın ertesinde konunun tamamen kapandığını kaydetti.

Sonuçlardan herkesin bir çıkarsama yapması gerektiğini dile getiren Yorgancıoğlu, amacın Kıbrıs Türk halkına hizmet etmek olduğunu anımsattı.

 

Öğrenci burslarını UBP tüketti

Yorgancıoğlu, bursların ödenememesine ilişkin olarak da UBP hükümetinin, burs ödeneklerini tükettiğini, hak eden etmeyen herkese ödeme yaptığını, bu nedenle öğrencilerin mağdur olduğunu söyledi ve bütçede başka kalemlerden aktarma yaparak ödemeler yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 04:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473