banner564

Kültürel miras koruma altında

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon Othello Kalesi’nin de konzervasyon çalışmaları iki ay içerisinde başlayacak

Kültürel miras  koruma altında
banner598

Dipkarpaz’da Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon ve Gazimağusa’da Othello Kalesi’nin konzervasyon (muhafaza) çalışmaları iki ay içerisinde başlayacak.

Ada genelinde kültürel mirasın korunması yönünde çalışmalar yürüten iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Üyesi Ali Tuncay TAK’a yaptığı açıklamada, 1800’lerde inşa edilen Apostolos Andreas Manastırı ile Lüzinyanlar tarafından 1300’lü yıllarda inşa edilen Othello Kalesi’nin restorasyonu (iyileştirilmesi) projelerinin Komite’nin son zamanlarda en çok önem verdiği konulardan ikisi olduğunu kaydetti.

Her iki kültürel mirasla ilgili projelerinin hazır olduğunu, fiziki çalışmaları yapılacak şirketlerin belirlenmesi için başlatılan ihale süreçlerinin de tamamlandığını kaydeden Tuncay, Othello Kalesi’nin ihale işleminin Slovakya’da bulunan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) Avrupa ve Orta Asya Merkezi tarafından da onaylandığını kaydetti.

 

Othello’da  kültürel faaliyetler de yer alacak

İhaleyi kazanan şirket ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık(UNDP-PFF) yetkilileri arasında sözleşmenin imzalanmasıyla Othello Kalesi’nde çalışmaların başlatılacağını belirten Tuncay, “Çalışmalar bir ay içerisinde başlayabilir. Bu çalışmayla çok önemli bir eserimiz kurtulacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Othello Kalesi’nde kültürel faaliyetler de yer alacak” dedi.

 

Apostolos Andreas’ın ihalesi tamamlandı

Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın ihalesinin de tamamlandığını ancak UNDP Avrupa ve Orta Asyan Merkezi’nden onayının henüz gelmediğini kaydeden Tuncay, bu nedenle manastırdaki çalışmaların da 2 ay içerisinde başlayabileceğini ifade etti.

“Apostolos Andreas çok önem taşıyan eserlerden biri” diyen Ali Tuncay, Manastırın ve bitişiğindeki Şapel ve Çeşme’nin restorasyonu için Vakıflar İdaresi ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından 2,5’er milyon Euro ayrıldığını kaydetti.

 

Güney’deki Türk eserleri de tamir edilecek

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri tarafından kültürel mirasın korunması amacıyla kurulmasına karar verilen Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarıyla Güney Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklere ait bazı eserlerin de restore edilmekte olduğunu belirten Tuncay, Denya köyünde bulunan ve 2012 yılında Rum fanatiklerin saldırısına uğrayan Denya Camisi’nde güçlendirme çalışması yapıldığını ve yıkılan duvarlar ve mihrab yeniden inşa edildiğini, Cami’nin çatı ve pencerelerinin de tadil edileceğini anlattı.

Aşağı Baf'ta bulunan Osmanlı Hamamı'nda konzervasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Ali Tuncay, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi altında bulunan Limasol’daki Çerkez Camisi ve Baf’taki Evretu Camisi'nin de restorasyonu için ihaleye çıkıldığını belirtti.

Hirsofu'da (Altıncık) bulunan Osmanlı döneminden kalma su değirmeninin restorasyon projesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Tuncay, söz konusu su değirmeninin de restore edileceğini belirtti.

 

Tuncay, komitenin Güney Kıbrıs'ta acil tamire ihtiyacı olan Kıbrıs Türk eserlerini belirlenme çalışmalarının diğer çalışmalarla eş zamanlı devam ettiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 04:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473