banner564

Kuruş yok

Bakan Çavuşoğlu, Anamur suyunun tüm bölgelere ulaşabilmesi için 200 kilometrelik boruya ihtiyaç duyulduğunu, bunun için de bütçede kaynak ayrılmadığını söyledi

Kuruş yok
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Vatandaşların “Anamur suyu neden tüm bölgelere ulaşmıyor” şeklindeki sorusuyla karşılaşan Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülke gerçeklerini bir bir ortaya koydu. Suyun tüm bölgelere ulaşabilmesi için 200 kilometrelik boruya ihtiyaç duyulduğunu belirten Çavuşoğlu “KKTC hükümeti bu hatların döşenmesi ile ilgili tek bir kuruş ayırmadı. Kimse boruyu beleşe vermez, arazi kazmaz, hendekte çalışmaz” dedi.
   Diyalog’un konu üzerinde hassasiyetle durduğunu söyleyen Bakan, “Bu sorun ne zaman bitecek?” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken “Para verildiği zaman ihaleye çıkılacak” diyerek, 2013 yılındaki hükümetin “Bazı bölgelerde kendi kuyularımızla idare ederiz” düşüncesiyle proje yapmadığını söyledi. Çavuşoğlu, yolların durumunu ise “kanayan bir yara” olarak niteledi.
  Diyalog Halk Meclisi’nin, Topçuköy’deki toplantısına Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yanı sıra İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Köy Muhtarı Bayram Fakioğluları, UBP milletvekili Zorlu Töre, TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
   Genel Yayın Yölnetmeni Reşat Akar ile Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın yönetiminde gerçekleşen ve Diyalog TV’den canlı yayınlanan Halk Meclisi programı Topçuköy’de izlenme rekorlarına bir yenisini ekledi. Programı evlerindeki televizyonlarından izleyenen binlerce kişiye ek olarak Facebook üzerinden 5 bin 246 kişi izledi. 

Ne dediler?..Ne dediler?.. Ne dediler?..

Hasan Sadıkoğlu: İskeleBelediye Başkanı
Olumlu ve birlikte çözümünü bulabileceğimiz her türlü eleştirilere açığız. Yeni Topçuköy dediğimiz yerde belediyeye ait bir yeşil alan vardır ve çok güzel bir parkın yapılması için çalışmalara başlayacağız. Topçuköy Avcılık Atıcılık Kulübünün bünyesinde bulunan alan yardımlarla düzenlendi beton istenirse dökeriz. Şimdiye kadar tutmayacağımız hiçbir sözü vermedik. Kulaktan duyma sözlerle eleştiriler yapılmasını doğru bulmuyorum. Belediyemize bir şirket kurduk ve emin adımlar atıyoruz. Altınova-Topçuköy yolu aynı zamanda Ardahan-Turnalar Yolu bir de Altonova-Bladan dediğimiz Çınarlı yolu için Ulaştırma Bakanı ile Altınova köyüne gittik bize söz vermişti halen bekliyoruz. Haziran ayında ihaleye çıkılacaktı çıkılmadı, bütçe ayrılmadı. Su depomuza 2.30 TL’ye akıyor. İlk dönemlerde fiyatla ilgili sıkıntılar yaşadık. Suyun 4,5 liraya satıldığı yerde biz 6 liradan sattık. Çünkü belediyenin yapacağı yatırımlar vardı. Geçiş döneminde su fiyatı şu an 3,5 TL diğerleri ise kademeli olarak oldu. Depolarımıza akan su devlet katkısından kesiliyor. Aralık sonrası tek fiyat şeklinde sabitlemeyi düşünüyoruz.

Bayram Fakioğluları (Topçuköy Muhtarı):
Kırsal kesim arsaları sorunlarımız arasında. Bazılarının alt yapısı yapıldı fakat sonuçlanmayan müracaatlarımız var. Bir de kruşa diye bir orman var 1955’ten beri verildi ancak bir icraat yok. Gelen giden milletvekilleri halledeceğiz dedi ama bir gelişme olmadı.
*** 
Oktay Oltan:
Elçiliğin yardımlarıyla yapılan çocuk parkının pas ve kir içinde olması en büyük sorunlarımızdandır. Belediye başkanına makamında dile getirdiğimiz halde bir sonuca varamadık. Dernek binamızın önünde Avcılar Birliği ve Kadınlar Birliği yemek düzenliyor fakat toprak içinde oluyor. Halledileceği söylendi ancak yapılmadı yemeklerimizi iptal ettik. Tadilat duvarının yıkılması için suyun önünü kestiler. Bölgede işsizlik konusunda çalışmalar varmış, taşeron şirkette kurdular fakat kendi çevresinde işleyen insanları taşeron şirkete aktarıyor. Bir meclis üyesi olan adama ek iş olarak taşeron şirketliği müdürlüğü veriliyor bunun neresi etik açıklama istiyoruz. İşsizlik varken neden işi olan kişilere müdürlük teklif ediliyor.
İsmail Asol:
Yedi yıldır Belediye Meclis üyesiyim, 4 yıl muhtarlık yaptım, kırk yılladır da aynı partideyim. Topçuköylü olan bir futbolcu vardı Çetinkaya’da top oynardı. Halil Orun Belediye Başkanı iken İskele ’de işe alalım dedi. Çocuğun hakkı işe alacaksanız alın dedim. Üstelik şehit çocuğu ailesidir ve üç tane çocuğu var. Bugüne kadar oğlumu işe al demedim kimseye.  Çocuklarıma her şeyi param ile satın aldım.
Metin Balan (Topçuköy Şehrini Yaşatma Derneği Başkanı):
Eskiyi unutmayalım birbirimize çamur atmayalım. Böylece Rum komşularımızın altını eşeleriz o zaman. Okulumuz atıl durumdaydı TSK el attı tamir edildi. Daha sonra bina çöktü Belediye Başkanı el attı bina düzenlendi. Köyümüzün çok eksiklikleri vardır. Siyasi partiler söz veriyor bir sürü icraat yapacak diye ama faaliyet yok. Asfalt isteyen yollarımız var. Gelmiş geçmiş hükümetler söz verdi ama yapılmadı. Anavatanımız olmasa nefes dahi alamayız. 
*** 
Yusuf Osan:
 Top atardık Mağusa’ya onun için köyün adı Topçuköy oldu. Bütün Türk köyleri asfaltlandı, 4 tane köy kaldı asfaltsız. Taksi ile köye gidemezsiniz bir tek yol olsun yapsınlar bize. İçişleri Bakanı’na söyledim sen nerelisin ya dedi bana koçum? Topçuköylü’yüm deyince o köyün bakanı var git ona dedi bana. 
Erbil Kara (Altınova Muhtarı):
Yolların asfalt konusu bir yıl önce diyalog TV aracılığı ile yeniden gündeme gelmişti. 5,5km toprak yol var ancak 22 km yol alıyoruz köye gelmek için. Bakan söz verdi yol olacak diye daha bekliyoruz. Gençliğin arsaları, Türkiye’den gelen su Altınova’ya bağlanmadı sorun çok. 

Cemaliye Soğancı (TDP İskele İlçe Başkanı)
Köyümüzde yaklaşık 350-400 kişi var. Topçuköy halkı ille burada yaşamak ister nerede isterese yaşasın veya işlesin. İskel’ye, Mağusa’ya, Karpaz’a Lefkoşa’ya yakın fakat büyüyemiyor. Bir zamanlar hayvancılık ve tarım temel geçim kaynağı idi. Köylünün çoğu büyükbaş hayvancılık ile uğraşıyordu. Şimdi tek bir aile büyükbaş hayvancılıkla uğraşır. Küçükbaş hayvancılık var ancak bir ailenin geçinmesi için yeterli değil.  Gelir gideri karşılamıyor, devlet katkıları yetmiyor, devlet üreticiyi desteklemiyor. Neden 1993’te bir aile 4 hayvanı ile geçinirken şimdi geçinemiyor? Köyün yüzde 20’si polis, memur, öğretmen veya belediye çalışanıdır. Yüzde 20’si ise zanaatkardır, demircilik yapıcılık vs. Bir zamanlar zanaatkarlıkta bir aileyi geçindiriyordu şimdi ek iş oldu. Geriye kalansa işsiz veya öğrenci. Üretimden zanaattan koparılmış olmanın getirdiği travma ile gençleriniz evlenmiyor çocuk yapmıyor.  Küçük ama ektili formüller üretip bölgede üretimi geliştirmek şarttır. Kırsal kesim arsaları diğer konu. 2001’de evime yerleştim halen koçanım yok. Bunlara derhal bir çözüm bulunmalı. Köyümüzde çocuklara ve gençlere yönelik bir tesis yok. uyuşturucunun yaygınlaştığını düşününce çocuklarımızın spora ve sanata yönlendirilmesi gerekiyor.  
İsmail Çavdar (Ardahan Muhtarı)
Yol, su, afalt sorunlar. Başımızdaki yöneticiler bu işi beceremiyorlar. İlgili bakan geldi yerinde inceledi söz verdi ama yapılmadı. Ardahan Turnalar arasında 3 km yol var, kaç para tutacak? Devlet bu sorunu çözemiyor. Yardımlar geliyor kullanılmadan geri gidiyor. Bir proje yapamıyor muyuz? Bakanlıklarda çalışan bayanlar en güzel kim giyinir havasında kim dedikodu yapacak modunda. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Çocuk parkları, halı sahalar yapılmayan işler var. Bölge halkına insanlara destek çıksınlar. Türkiye’nin gönderdiği kaynağı iyi kullansınlar gerekli projeleri de yerinde yapsınlar. 
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Bu ülkede daha önceki yıllarda 4-5 hayvanla geçinilebiliyordu, artık geçinilmiyor. Hayvancılığın artık çağ değiştirmesi gerekiyordu. 2006 yılında soğuk süt projesi hayata geçirilince açık süt olayı soğutulmuş süt olayına kaydı. Arka arkaya gelen ciddi kuraklıklar, kimisi vazgeçti. Kırsal kesimleri düşünmek gerekiyor insanlar 5 km’lik yolu 22 km gidiyorlar yazıktır. Hayvancılık bölgelerine su kaç paradan veriliyor merak ediyorum. Ülke genelinde ne büyük sorunlardan bir tanesi kurban bayramından önce birçok kurumlar et açığı olduğunu ifade ettiler. Birçok hayvan pazarlanmadı ellerinde kaldı, hayvancılık küçüldü. Hem süt hem de et konusunda dik durmaya devam ediyor hayvancı. Bu işler santranç oyunu gibi olmaz. Hayvancıyı kandırayım hamlesi çözüm değildir. Bazı kurumların Angus ve canlı dana getirerek besicilik yapmak istiyorlar yazısı geldi. Hayvancılık sektöründen 50 bin kişi beslenmektedir. Siz bu sektörü sekteye uğratamazsınız. Mandıra yolları yapılmalı. Yıllarca mücadele ettik süt fiyatlarının iyileştirilmesi için. Girdim maliyetleri konusunu sürekli dile getiriyoruz. Bir litre süt ile 1.65 kilo yem alınmaktadır. Veteriner Dairesi kayıtlarında sayım yapılmadan önce 350 bin derdi 60 bin hayvan kayboldu kayıtlarda 260 bin oldu sonra ortaya çıktı ki yanlış sayımdır onlar. 
Eray Göksan (İsekele Belediyesi Meclis Üyesi)
Babamda hayvancılık yapardı 10-15 yıl öncesinde süt fiyatları 80-90 kuruş, yem fiyatları 20-25 kuruş arasındaydı. Bugün süt fiyatları 1.2, 1.4’de yem fiyatları 50 kuruş civarında. Bu girdilerin çıktıların hesaplanması lazım. En düzenli ödemelerin yapıldığı dönemlerdir şu anda. Bir gerçek var ki politikanın doğru hesaplanması gerekirdi. Eskiden hayvanlar 15 kg süt verirdi verilen yemi karşılardı. Şimdi hayvanların verimi düştü beslenmelerinden dolayı.
*** 
Nazım Çavuşoğlu (Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı):
Altınova ve ağıllarda su yok. Birçok köyümüzün 200 km’lik hat ihtiyacı var henüz ihaleye çıkılmadı. Suyu ülkeye getiren bir hükümetin bakanı olarak hem de 200 km’lik hattın eksikliğini ortaya çıkaran bir bakan olarak suyun herkese eşit ulaşması konusunda mücadele ediyoruz. KKTC bu hatların döşenmesi ile ilgili tek bir kuruş ayırmadı. Kimse boruyu beleşe vermez, arazi kazmaz, hendekte çalışmaz. Para verildiği zaman ihaleye çıkılacak. Ülke geneline dağıtmaya çalışıyoruz suyu. Bu işler yapacak insan sayısı kısıtlıdır. 2013’en sonra hükümet edenler bazı bölgelerde kendi kuyularımızda idare ederiz düşüncesi ile projeler yapılmamıştır. Yollarla ilgili konu da kanayan yaramız. Ülkede yollarda anavatan kaynakları ile yapılıyor, kendi kaynaklarımız ile sınırlı işler yapabiliyoruz. Sıralamaya göre yapıldığı için bölgeler de bekliyor. 
Süt’Tek konusunda devrim yaptık. KKTC’nin tarihinde UBP-DP hükümetinin hayvancılığa yaptığı desteğin benzeri yoktur. Balyaya 30 kuruş kilosunda destek verdik, 20 kuruş destek verdik toplam 20 milyon TL’dir bu bütçemizde olmayan paradır. Küçükbaş hayvancıya 15 kilo iki kez arpa hibesi yaptık, büyükbaş hayvancıya da yüz ineğe kadar 180 TL hayvan başı destek verdik. Teke fiyatına tosunların satıldığı döneme gelir hayvancılığın bu ülkede azalması. KKTC devletinin imkanlarının üzerinde bir destek verdik. İnsanların beslenmesi için gerekiyorsa et izni veririz. Bonfile izni verdik kimse getirmedi. Hayvancılar Birliği Başkanına Canlı hayvan damızlık ihtiyacı ile ilgili yazı yazdık. Brucella konusunda ilk defa ciddi boyutta mücadele yapıyoruz. Arzu ettikleri tazminat miktarını tartışmadan verdik. Küçükbaş hayvan sayısında bir küçülme yoktur. Göreve geldiğimiz zaman tosun fiyatı 8 lira ineğin fiyatı 5 liraydı kuzunun 10-12 lira fiyatı vardı. Et fiyatları tüketici bakımından sıkıntılar var. Yem fiyatları aşağı çekilecek ki maliyet düşsün.  Fiyat düşmüyor çünkü sayı azdır. Topçuköy ağılları için elektrik hazır. Ziraat bankasının 100 bin TL’ye kadar faizsiz imkanları vardır. Çınarlı’dan Avtepeye kadar 74 öncesi açılan arazilerin tapu sorunu var. Yasal olarak hiçbir sıkıntısı yok ancak hükümet değişince işler yürümedi. Orman dairesi maliye bakanlığı ve içişleri bakanlığının oluşturacağı güçlü tarihi bilen arkadaşlardan oluşan arkadaşlardan bir komite ile tespit edilecek arazilerin 74’ten önce açıldığını o zaman tapular verilecek. 

Cemal Darbaz:
Olan hayvanları idare edemiyoruz dışardan hayvan gelsin mi gelmesin mi damızlık? Bu memlekette öyle bir derdimiz yok olanları yetiştirelim bize yeter. Su fiyatları konusunda belediyeler Tarım Bakanlığı’nı suçluyor. Sayın Bakan belediye depolarına kadar DSİ’nin ilgili olduğunu sorasında belediyeye ait olduğunu söyledi. Belediyeler de fiyatların bakanlıktan kaynaklandığını söylüyor. Bakanımız bir cevap verirse iyi olur. Şu anda hayvancının 42-43 milyon süt parası bulunuyor alacağı. Bu rakamı 10’dan 42’ye çıkaranlar hakkında bir soruştura açma niyet var mı acaba? Bir yağ oranı alemi çıktı akşamdan sabah yükseltilerek hayvancıya mağduriyet yaratıldı. 10 ay önce bakanla görüştük ama bir sonuç çıkmadı. 
Ramadan Özteren:
Yeniköy ve eski köy diye ikiye bölündük. Aşağı böğle kaldırım altyapısı görntüsü güzelleşirken üst bölge terkedilmiş gibi oldu.  Çocuk parkı köyün diğer girişinde. Köyün gelişimi ile ilgili projeler var, bir köy yaratılmasını bekliyoruz. Hayvancılık köyün içinde yapılıyor. Mandıralar dışarıya çıkmadı. Yerler gösterildi ancak gidemiyorlar. İnsanlar çıkmak istiyor fakat çıkmalarına hangi şekilde destek olunacak, teşvik verilecek mi? 
Rezvan Seven:
Büyükbaş hayvancıların taşınması gitmesinde sıkıntı yok. Küçübaşta sıkıntı var. Bir çok köylümüzün tapulu arazisi vardı yaptı mandıra gitti. Bir çoğunun elinde orman arazisi var diyorlar ki dur yapma. E ne yapacak bu insanlar? Mandırası evinin yanında olunca yemini balyasını getirmek ister oraya. 
Hüseyin Angolemli: 
Bütçe görüşmeleri başlayacak, yolların yapılması için bütçeden para ayırsınlar. İngiliz döneminden alçak orman arazileri adı altında bir takım dağıtım yapıldı. Bugün aynı konu Bafra ve diğer köylerde de mevcuttur. Bu köylerin sorunu çözülmedi. Bafra’nın çözülmüş oteller yapılmış. Kalması için bazı maddelerin değişmesi gerekirdi yasa da Bafra için olur da köyler için mi olmaz.  İngiliz bu tarlaların ekimi için vermiş. Kullananlar tarım sigortasında sorunla karşılaşıyor para alamıyor koçanı yok diye. Tarım bakanımız her şey süt liman gibi konuştu. Kasap alır kuzuyu okka ile kasapta satar kilo ile. Aldığımız gıda maddelerinin güvenli temiz olup olmadığından emin değiliz. Güney’den alıyor insanlar gıdalarını. Güney’dkei hayvancıya çiftçiye ne teşvik yapılırsa biz de uygulamayız. Veteriner hizmetleri tamam mı? hayvan ölüleri atılıyor derelere kuyulara. 

Zorlu Töre:
Ülkede güzel şeylerde yapılıyor, bazı sorunlarda var. Köyler arasında yolların yapılmaması ciddi eksikliktir. Ağılların dışarıya çıkarılmaması elektrik verilmemesi, kırsal kesim arsalarına koçan verilememesi devletin sorunlarıdır. Yasalar çerçevesinde ele alınmalı düzeltilmelidir. Devlet insanı yaşatmak mecburiyetindedir. Su problemleri farklı yerlerde devam ediyor. 1974 Mutlu Barış Harekatı öncesini düşündüğümüzde güzel şeyler yaşadık bu ülkede. KKTC’de iyi gelişmeler vardır. Kendi devletimize sahip çıkacağız, eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2017, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474