banner564

Meclis yine gerildi

Ertuğruloğlu, Akıncı’dan söz ederken “Cumhurbaşkanınız” ifadesini kullandı, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi

Meclis yine gerildi
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkanı Sibel Siber’in başkanlığında saat 11.00’de toplandı. Meclisin önceki günkü toplantısı 10 saat sürmüş, toplantının 7 saatinde Ercan’la ilgili rapor üzerine konuşmalar yapılmıştı. Milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam eden Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Cumhurbaşkanı Akıncı’dan söz ederken “cumhurbaşkanınız”  ifadesine, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzeri Dışişleri Bakanı, “Hükümetinden gizli harita hazırlayan bir Cumhurbaşkanı” dedi.

TDP Milletvekili Zeki Çeler, KKTC vatandaşı olup da AB pasaportu olmayan gençlerin de Avrupa’da eğitim alabilmesi için Burs Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasını ve hükümetin de aradaki fiyat farkını karşılamasını talep etti. 
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da, geçen yılın bütçesiyle yükseköğretimde 300 milyon TL burs verildiğini, yeni uygulama olarak da kredi tüzüğünün hazırlandığını açıkladı.
Ercan Havaalanı sözleşmesi, Maronit ve Rumlara gönderilen yardımların kesilmesi ve taksicilerin önceki günkü eylemi de, Meclis’in dünkü oturumunda muhalefetin gündeminde yer aldık. 

Derya: Burada gazı fazla bir bakan var
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü oturumundaki ilk güncel konuşmayı CTP milletvekili Doğuş Derya yaptı. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun icraatlarının keyfi olduğunu belirten Derya, “Bu hükümet alavera dalaverayla kurulmuş gayri meşru bir azınlık hükümetidir” ifadesine yer verdi.
Ertuğruloğlu’nun “petrol ve doğal gaz araması yapan şirketleri vururuz” açıklaması yaptığını da ifade eden Doğuş Derya, “Efelenerek, ‘vururuz, kırarız’ açıklaması yapıyor. Şirketler bence gazı burada aramalı. Burada gazı fazla bir bakan var” ifadelerini kullandı.
Mustafa Akıncı’nın yüzde 65 oyla Cumhurbaşkanı seçildiğini kaydeden Derya, çözüm yönündeki iradenin de bu oranda olduğunu kaydetti, “Bu iraden korkuyorsunuz” şeklinde konuştu.  
Müzakerelerde uluslararası aktörlerin dikkatini çekmenin önemli olduğunu kaydeden Derya, “Diplomasi Fenerbahçe maçına gidip gelmekle kurulmaz. Siz müzakerelere maskaralık diyemezsiniz. Bazı horozlar kendi öttü diye güneş doğdu zannediyor. Toplumun bunlara karnı tok” dedi.

Ertuğruloğlu: Cumhurbaşkanınızın açıklaması ortada
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da söz alarak Derya’nın eleştirilerine cevap verdi. Yardımlar, ibadet, Crans-Montana, Kopenhag konusunun saptırıldığını kaydeden Dışişleri Bakanı, “Sanki Kıbrıs Türkleri dünyadan izole eden benim ya da UBP hükümetidir gibi konuşuyorsunuz.  Bunu yapan sizin dostlarınız Rumlardır”  dedi.
Kıbrıs konusuna değinen Ertuğruloğlu, “Crans-Montana ile 50 yıllık süreç çöktü. Güneydeki seçim bitince müzakereler kaldığı yerden başlamayacak. Bunu anlayın. Federasyon seçeneği ortadan kalktı. TC bakanlarının verdiği beyanatlar da ortada. Cumhurbaşkanınızın da açıklaması ortada” dedi.
Ertuğruloğlu’nun “Cumhurbaşkanınız” demesi üzerine, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzeri Dışişleri Bakanı, “Hükümetinden gizli harita hazırlayan bir Cumhurbaşkanı” dedi. Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanın da çözümün BM parametrelerinde çözülemeyeceğini söylediğini kaydetti.
 
Çeler: Burs tüzüğü değişmeli
TDP milletvekili Zeki Çeler ise “Yenilenen Burs Tüzüğü ve Uygulamaları” konusunda yaptığı güncel konuşmada, Burs Tüzüğü’nün doğru ve standart bir hale getirilemediğini ifade etti.  Ciddi bir Burs Tüzüğü’nün hazırlanıp toplumdaki tüm gençleri eşit bir şekilde kucaklaması gerektiğini belirten Çeler, burs ücretlerinde bu yıl 2016 Ocak ayının asgari ücreti baz alındığı için burs başvurusu yapan gençlerin çoğunun hayal kırıklığı yaşayacağını söyledi ve bunun düzeltilmesini istedi.

Berova: Kredi Tüzüğü hazırlanıyor
Eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, geçen yılın bütçesiyle 30 milyon TL yükseköğretimde öğrenim görenlere destek verildiğini, asgari ücret uygulamasının da yıllardır aynı olduğunu söyledi. Yeni bir uygulamanın eşiğinde olunduğunu, bursların yanında kredi konusunun da gündeme geldiğini belirten Berova, Kredi Tüzüğü ile çok daha geniş tabana yayılacak bir sistem tasarlandığını ve finansmanının tasarlanması için Maliye Bakanlığı’na gönderildiğini açıkladı. 

Yorgancıoğlu: Böyle açıklama yapamazsınız
Toplantıda söz alan CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’nun açıklamalarını eleştirerek, “Kimsenin böyle ifadeler kullanmaya hakkı yok. Makamınız ne olursa olsun böyle açıklama yapamazsınız” dedi.
Güney’den gelen erzağa gümrük uygulanmasını ve hükümetin icraatlarını eleştiren Yorgancıoğlu “Her hafta 15-20 kişi vatandaş yapılıyor. Bunu da söylediğimizde size ‘Türkiye düşmanısınız’ deniyor. Eskiden olduğu gibi… Nem tuttu bu barut. Ateş almaz. Atmayın boşuna. Kokuşmuş pilavı ısıtıp ısıtıp önümüze koymayın” ifadelerini kullandı.

Töre: Türk ordusu en büyük güvencemiz
UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Federasyon Arayışları Tükendi, KKTC’ye Sahip Çıkalım” konulu güncel konuşma yaptı. Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde ve sonrasında yaşananlara değinen Töre, Rumların ele geçirdiği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dünya tarafından tanınmasını eleştirdi. Töre, Kıbrıs’a barışın 1974’te geldiğine işaret ederek, Türkiye ve Türk ordusunun Kıbrıs Türklerinin en büyük garantisi olduğunu kaydetti. 

Özgür: Halkın kaynakları çarçur edildi
CTP Milletvekili Birikim Özgür, “Hükümetin ekonomi performansı” konusunda yaptığı konuşmada, ülkede her alanda ciddi kaoslar yaşanmasına rağmen, hükümetin derin bir sessizlik içinde olduğunu söyledi. Özellikle önceki gün Ercan konusu konuşulurken hükümetin gerekli cevapları verememesini ve tavrını eleştiren Özgür, Ercan sözleşmesinin 4 yıl uzatılması konusuna değindi ve bu sözleşmenin halkın kaynaklarının nasıl çarçur edildiğini gösterdiğini söyledi.

Hamzaoğulları: Dürüst, sistemsizliği destekliyor
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Dağıtılan turistlik T İzinlerinin taksiciler üzerindeki etkileri” konusunda yaptığı konuşmada taksicilerin yaptığı eyleme değinerek, bu protestonun Ercan Havaalanı’na kadar taşındığını anımsattı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ü “sistemsizliği desteklemekle” suçlayan Hamzaoğlulları, 9 artı 1 T izinlerinin denetlenememesini eleştirdi.

Dürüst: Eylemcilerin kaçı turistik T izni aldığını paylaşmak ister mi?
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, dün yapılan eyleme işaret ederek, eylemlere hiçbir zaman duyarsız kalmadıklarını belirterek “Dün eyleme çıkan ve işin başını çekenler arasında kaç tane turistik T izin alan olduğunu paylaşmak isterler mi?” diye sordu.
Dürüst, “Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay’ın talepleri nelerdir? UBPli olup T izni kurulunda olmak isteyen Murat Karalar’ın talepleri nelerdir? Bunları hep açıklayacağım. Birleşik Taksiciler Birliği’nin yasallığı ne boyuttadır?” dedi.

Candan: Devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz
CTP Milletvekili Armağan Candan da, “Hükümetin Dış Politikaları” konusunda yaptığı güncel konuşmada, gündemde hükümetin değil Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kendi kişisel politikalarının olduğunu belirterek bunu eleştirdi.
Candan, “Bakan toplumun gündemini kendi kişisel görüşleriyle meşgul edemez. Bu devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz” dedi. Bakanların “bu hafta en çok kiminle dalga geçilecek” yarışında olduğunu ifade eden Armağan Candan, Ercan raporunun görüşüleceği günlerde gündem değiştirmeye çalışıldığını savundu.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473