banner564

Mevcutta sıkıntı var

Özdemir Berova, Ahmet Kaşif ve Hasan Taçoy, kürtajla ilgili yasanın güncellenmesi gerektiğini savundu:

Mevcutta sıkıntı var
banner598
Teoman TURAN
Ülkemizde uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden yasadışı kürtaj davasıyla ilgili gelişmeler sürerken, doktor olan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, UBP Milletvekili Dr. Ahmet Kaşif ve bağımsız milletvekili Hasan Taçoy, ülkemizdeki kürtajla ilgili yasanın güncelleştirilmesi gerektiğini savundu. Berova, Kaşif ve Taçoy, ülkemizde anestezi uzmanlarının, hamileliğin kaç haftalık olup olmadığını sorgulamakla yükümlü olmadıklarını da iddia ederek, “Bu konuda yetki hekimdedir” dedi.
Berova: Kürtaj, dünyada tartışılıyor
   Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özemir Berova, Diyalog Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtlarken, ülkede mevcut yasalar içerisinde kürtajla ilgili kısmın, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yasası’nın altında bir tüzükle düzenlendiğini hatırlatarak, “Kürtaj yasası diye bir yasa olmaz” dedi.
   Kürtaj konusunun yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde tartışıldığına işaret eden Berova, kürtajın bazı ülkelerde yasak olduğunu, bazı ülkelerde ise belli bir süre tahtında izin verildiğini söyledi.
   Kürtaja izin veren ülkelerin genellikle ve tıbbi nedenlerle 10-12 hafta arasında düzenlemeler yaptığını belirten Özdemir Berova, “Bu konuya tıbbi değerlerin yanı sıra, sosyal, kültürel ve dini değerler de etkileşim yatmaktadır” dedi.
   Özdemir Berova, şu andaki mevcut yasadaki uygulamalarda sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, “Uygulama konusundaki sıkıntılar vardır. Bunun aşılması lazım. Bildirimlerde ve kayıtlarda sıkıntılar var” şeklinde konuştu.

Anestezi uzmanı hastayı hazırlar… 
   Ülkemizde son kürtaj olayında anestezi uzmanının da suçlu olduğu yolunda iddialar olduğu şeklindeki yorumlara katılıp katılmadığının sorulması üzerine Dr. Özdemir Berova, şunları söyledi: “Cerrahi işleme karar verildikten sonra uygulama prosedürleri gerekir. Hasta bir anestezi ile uyutularak cerrahin işlem yapabilmesi sağlanır. Anestezinin,  hastanın kronik hastalıkları, diyabeti, şekeri ve ameliyatın toplam süresinin bilmesi gerekir ve hazırlanır. Anlaşma hasta ile işlemi akdi cerrahi tarafından yapılır. Burada anestezistin görevi hastanın güvenli bir şekilde ameliyata girişini ve güvenli bir şekilde ameliyattan çıkmasını sağlamaktır.”

Kaşif:  Belirli bir sisteme oturtulması lazım
UBP milletvekili Ahmet Kaşif de, ülkemizdeki kürtajla ilgili olayların ilk olmadığını vurguladı. Son yaşanan olaydan sonra kürtajla ilgili yasanın belli bir sisteme oturulması gerektiğine işaret eden Kaşif,  “Şu an yasal olan uygulamada uluslararası deniyor ama bana göre Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış ve kriterleri uyulacak yöntemler, bu kürtaj yapılacaksa kaç haftalığa kadar serbest olsun, kaç haftalıktan sonra bir olmasın gibi bir danışma kurulu veya bir yönetime sorulsun diye bir kurallar manzumesi yok” dedi.
   
Ülkemizde ne uygunsa onun yapılması taraftarıyım
    İngiliz döneminden kalma yasaların olduğunu ancak KKTC Meclisi’nin yapmış olduğu ve anayasaya bağlı olarak sağlıkla ilgili bir yasanın bulunmadığını belirten Kaşif, kürtajla ilgili gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.
    Ahmet Kaşif, kürtajların devlet hastanelerinde yapılması gerektiğini dile getirerek, “Çünkü bunun bir de gizlilik yanı var. Evlilik dışı veya istenmeyen bebek olayları var” dedi.
   Anestezi uzmanlarının da tıp doktorları olduğunu anlatan Kaşif, “Anestezi uzmanları, hastayı uyutmakla ve ameliyattan sonra sağlıklı bir şekilde uyandırmakla mükelleftir. Hastaya yapılacak müdahale neyse onu incelemez. Uyutur, uyandırır ve ameliyattan sonra konuşturur” dedi.

Taçoy: Yasa güncellenmeli
   Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy da Diyalog muhabirinin sorusu üzerine, ülkemizdeki kürtajla ilgili yasanın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Anestezi uzmanlarının görevleri ile ilgili bir soru üzerine ise Taçoy, “Ben doktor değilim, ancak anestezi uzmanı, hamileliğin kaç haftalık olup olmadığını sorgulamaz. Bu konuda yetki hekimdedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2017, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473