banner564

'Mış gibi' yapıyor

Siber, Meclis’in yasama ve denetim faaliyetlerini gerektiği gibi yerine getiremediğini savundu

'Mış gibi' yapıyor
banner598

 Hurşide BAYBORA

Dr. Fazıl Küçük Vakfı, Dr. Fazıl Küçük Vakfı Onursal Başkanı ve eski Meclis Başkanı Sibel Siber’in katılımıyla, Vakfın toplumsal projeleri ile ilgili olarak kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
Girne Oscar Otel’de düzenlenen toplantıda, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güvenir ve Dr. Fazıl Küçük Vakfı Onursal Başkanı ve eski Meclis Başkanı Sibel Siber birer konuşma yaptı.
Sibel Siber konuşmasında, parlamenter sistemin en temel parametresi "kuvvetler ayrılığının", KKTC’deki sistemde yasama ve yürütme arasında olmadığını belirterek Meclis’in hükümetin alt organı gibi çalıştığını söyledi.
Meclis’in yasama ve denetim faaliyetlerini gerektiği gibi yapamadığını kaydeden Siber, Bakanlar Kurulu’ndan geçen tüm yasa tasarılarının kesinlikle yasalaşmasını öngören bu sistemin adının “hükümet sistemi” olduğu görüşünü ifade etti.
Hükümetin hem yasamada hem yürütmede yer aldığını belirten ve koalisyon pazarlığında Meclis Başkanlığı’nın bakanlıklardan biriymiş gibi ele alınmasını eleştiren Siber, “Yani kendisini denetleyecek olan organ olan Meclis’in başkanını hükümet tayin ediyor” dedi.

“Sistem hasta”
Meclis Başkanlığı görevinde olduğu zaman “sistemimiz hasta ya iyileştirilmeli ya da yeni bir sistem arayışına geçilmeli” ifadelerini kullandığını anımsatan Siber, devletin yönetim sisteminin sağlıklı olmadığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu düşündüğünü ve sadece eleştirmeyle değil; sistemin aksayan yönleriyle ilgili de durum tespiti yaparak, iyileştirilmesi için veya daha iyi bir sistem için ortak akılla çaba ortaya koymak gerektiğini vurguladı.
Sibel Siber, Dr. Fazıl Küçük Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi ortak çalışmasıyla 4-5 Mayıs’ta, Oscar Otel’de  “KKTC İçin İdeal Yönetim Sistemi Tartışması: Uluslararası Katılımlı Başkanlık Sistemi ve Parlamenter Sistem Çalıştayı” düzenleyeceklerini açıkladı. 
Amaçlarının Dr. Küçük Vakfı’nı bir lidere uygun bir şekilde daha aktif bir hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Siber, hedeflerinin özellikle toplum yararına önemli projeler yapmak olduğunu kaydetti.

Güvenir: Yoğun tempo çalışıyoruz
Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güvenir, özgürlük ve mücadele Lideri Dr. Küçük’ün vakfını kurduklarını ve vakfın genişlemesi ve işlevlerinin artması anlamında yoğun tempo içerisinde çalıştıklarını söyledi.
Vakfın çalışma alanını ve kadrosunu genişletmek amacıyla birçok girişimlerde bulunduklarını dile getiren Güvenir, Anıttepe’nin ve Dr. Küçük Müzesi’nin kendileri için çok önemli olduğunu ve bu somut yapıların Dr. Küçük’ün ideallerini ve hedeflerini yaşatma ve aktarma anlamında bir yasanın çıktığını söyleyerek, okullara sistemli bir şekilde ulaştıklarını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474