banner564

Muhalefet konuştu hükümet dinledi

Cumhuriyet meclisi genel kurulu sabahın ilk saatlerine kadar sürdü, güven oylaması perşembeye kaldı

Muhalefet konuştu  hükümet dinledi
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti’nin programını görüşmek üzere Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 10.40’ta toplandı.
Başbakan Tufan Erhürman tarafından geçtiğimiz Cuma günü Meclis’te okunan hükümet programıyla ilgili görüşmeler bugün sabah saatlerine kadar devam etti.
Hükümet Programı üzerindeki görüşmenin gece yarısından sonra tamamlanması nedeniyle güven oylaması Perşembe gününe kaldı. Güven oylamasında Perşembe günü 26 evet aranacak.
Genel Kurul toplantısında ilk olarak, onaya bilgiye sunuş işlemine yer verildi.
Bu bölümde Meclis’te grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerine ilişkin tezkere bilgiye getirildi.
Buna göre UBP Grup Başkan Vekilleri Dursun Oğuz ve Ersin Tatar, CTP Grup Başkan Vekilleri Fazilet Özdenefe Kürşat ve Asım Akansoy, HP Grup Başkan Vekilliklerine ise Hasan Topal ile Mesut Genç oldu.

Özgürgün: Cumhurbaşkanı da bu koalisyona dahil
Meclis Genel Kurulu’nda Hükümet Programına ilişkin ilk sözü alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, halk iradesinin yansıtmadığını savunduğu hükümetin başarılı olmasını diledi ve “Bu hükümete mahşerin 4 atlısı diyecektim ama 5 ortaklık var. Cumhurbaşkanı da bu koalisyona dahil” dedi.
Bu zorlama birlikteliklerine daha önce de şahit olduğunu, intikam duygularıyla kurulan hükümetlerin programlarında yer alanların hayata geçirildiğine şahit olmadığını dile getiren Özgürgün, bu tür oluşumların halkı mutlu etmediğini ve bir sonraki seçimde halkın intikamını aldığını dile getirdi.
Özgürgün, KKTC tarihinde ilk kez hükümet programında Kıbrıs konusunun yer alamamasını eleştirerek, Güney’de gerçekleştirilen seçimlerin ardından ortaya çıkan bir dizi yeni olayın ardından hükümetin herhangi bir açıklama yapmamasını da eleştirdi.
Özgürgün, sandık iradesi olmayan bir koalisyonun büyük bir risk alarak hükümet kurduğunu savunarak, ilk toplantıda hükümeti çok eleştirmeyeceğini icraatlardan sonra eleştiri şiddetini arttıracaklarını belirtti.

Arıklı: Derya yeminini tekrarlasın… 
Özgürgün’ün ardından söz alan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, ilk olarak CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın yemininin geçersiz olduğu yönündeki iddiasını yineleyerek, yeminin tekrarlanmasını istedi aksi halde kötü emsallere yol açacağını öne sürdü.
Arıklı, TC’nin Suriye’de ciddi bir savaş sürdürdüğünü, KKTC hükümetinin de bu konuda bir karar üretmesi gerektiğini belirtti.
Arıklı, “polisin sivile bağlanması, Merkez Bankası Müdürü’nün, Sivil Savunma Başkanı’nın ülkeden atanması konusunda demeçler verip yaygara koparıldığını”  belirterek, hükümet programında bu konularda tek satır olmadığını, bet ofisler konusunda da sessizliğe büründüklerini savundu.
İlk kez hükümet programında Kıbrıs konusunda tek satırlık bir şey olmamasını görerek üzüldüğünü kaydeden Arıklı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay gibi yetkin bir müzakerecinin bile konuyla ilgili yorum yapamayacak noktaya getirilmesinin hiç şık olmadığını kaydetti.
KKTC’de adalet konusunda sıkıntılar yaşandığını, geciken adaletin adalet olamayacağını en iyi Başbakan’ın bileceğini kaydederek, Afrika’ya yapılan saldırının ve Meclis’te yaşananların doğru olmadığını herkesin bildiğini ancak davaları süren 6 kişiye geçmişte bu tür eylemlerde yer alanlardan farklı muamele edildiğini söyledi.
Özersay’ın Ercan Havaalanı yolsuzluğuyla ilgili 2 kişi hakkında polise şikayette bulunduğunu anımsatarak bu konuda adım atılması halinde Meclis kürsüsünden alkışlayacağını söyleyen Arıklı,  özel sektörde sendikalaşmayı destekleyerek şu anki sendikal yapıyı eleştirdi.

Akansoy: Yapılamayacak sözler verilmedi

CTP Milletvekili Asım Akansoy ise, parlamenter sistemde hareket eden bir ülke olduğunu ve bu doğrultuda ortaya çıkacak olasılıklara açık oldukları, Anayasa’nın da bu imkanı verdiğini anlattı.
Hükümet programında, gerçeklerden yola çıkıldığını yapılamayacak sözlerin verilmediği bir siyasi anlayışla hareket edildiğini belirten Akansoy, eleştiri yaparken geçmişte ortaya konanların ne kadarının hayata geçirildiğine bakarak kıyaslamayı ona göre yapmak gerektiğini söyledi.
Doğuş Derya’nın yeminine yapılan itirazın da değerlendirildiğini ve Meclis hukukçularının verdiği bilgi doğrultusunda konuyu kapayıp sorun çıkarmama kararı aldıklarını anımsatan Akansoy, bundan sonra Meclis içerisinde milletvekillerine yönelik rahatsız edici söylemlere gereken tepkiyi göstereceklerini belirtti.

Atun: Kıbrıs konusunda ortak fikri yok
UBP milletvekili Sunat Atun, hükümete başarılar dileyerek, ana muhalefet olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydetti.
Halkın yüzde 36’sının oy verdiği kesimin iradenin dışında kaldığını anlatan Atun, halkın sandıkta CTP’ye yetki vermek istemediğini belirtti.
Atun, dört partinin her birinin kendine göre ideolojisi olduğunu, Kıbrıs sorunu gibi temel bir konuda hükümetin bir fikri bulunmadığını kaydetti.


Canaltay: Turizm çok az yer aldı
UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, hükümet programında “KKTC” ifadesinin kullanılmasından kaçınıldığını öne sürdü.
Canaltay, hükümet programında havada kalan ifadeler olduğunu söyledi.
Uçak seferlerinin artırılması gerektiğini söyleyen Canaltay, 47 sayfalık hükümet programında turizmin çok az yer aldığını dile getirdi.

Angolemli: Hükümet halkta umut yarattı... 
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” diyerek başladığı konuşmasında, yeni hükümetin halkta bir umut yarattığını belirtti.
Halkın hükümetten beklentisinin hesap sorulması olduğunu dile getiren Angolemli bunun için bazı kişilerin dokunulmazlıklarının kalkması gerektiğini, bunu da yapacaklarını kaydetti.
Halkın siyasete olan güveninin tesis edilmesi için bunun gerekli olduğunu kaydeden Angolemli, dünyadaki örneklerin aksine KKTC’de hiçbir bakan ya da milletvekilinin adalet önüne çıkmadığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2018, 04:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474