banner564

Muhalefet onay verdi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, seyrüsefer affı olarak bilinen yasa oybirliği ile kabul edildi

Muhalefet onay verdi
banner598
Gözde S. SARI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün saat 10.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere geri gönderilen Eski Eserler (Değişiklik) Yasası oyçokluğuyla, “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı” da görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.

Şahali: Çözüme gidilemedi
CTP milletvekili Erkut Şahali, hükümetin yapısal dönüşüm programının içinden “bazı noktaları cımbızla çekip almasına” alıştıklarını belirterek, çalışma saatlerinin değiştirilmesini de buna bir örnek olarak gösterdi. Yeni kamu görevlileri yasasının hala beklemede olduğunu, parça parça değişiklikler yapıldığını ve bütünlüklü bir çözüme gidilemediğini belirten Şahali, kamu yönetiminin etkinliği ve verimliliğinin artırılması ile ilgili yapısal dönüşüm programında 4 ana başlığın bulunduğunu, bunlardan birinin de kamu görevlileri yasası olduğunu hatırlattı.

Angolemli: Özel sektör ötekileştirilmemeli
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, çalışma saatleri konusunda toplumsal uzlaşı olduğunu ama özel sektörde çalışanların da ötekileştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Angolemli, hükümetin özel sektörde çalışanlar için uğraş vermesini istedi.

Dinçyürek: Tek taraflı fesih hakkı var
Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, Bedi’s ormanında şu anda faaliyet yapan kişilerle kendi bakanlığı döneminde sözleşme yapılmadığını ancak bu kişilerin aile yakınlarıyla sözleşme yapıldığını ve söz konusu sözleşmenin maddelerinde halkın girişinin kısıtlanamayacağının belirtildiğini kaydetti.
Dinçyürek, kira sözleşmesinin herhangi bir maddesine uyulmadığında koşulsuz tek taraflı fesih edilebileceğini söyledi.

Töre: AB Hocalı Katliamına sessiz kaldı
UBP Milletvekili Zorlu Töre de söz alarak Hocalı Katliamına değindi. Töre, 1 milyon insanın yerlerinden göç ettiğini ancak AB’nin bu konuda hiçbir şey yapmadığını söyledi. Töre, o katliamda şehit olanlara rahmet diledi.

Özgür: Fonlarla ilgili sıkıntı yaşandı
Daha sonra Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Eski Eserler (Değişiklik) Yasası'nın görüşülmesine geçildi. CTP Milletvekili Birikim Özgür, fonlarla ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını ve fon gelirlerinin de kamu gelirleri olduğunu akılda tutarak değerlendirmenin önemli olduğunu söyledi. Birikim Özgür, yapısal dönüşüm programında yer alan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası’nın geçirilmesi ve fonların tasfiye edilmesi halinde reform destek ödeneğinden 17.6 milyon TL alınacağını vurguladı.

Tatar: Engel yaşanmayacak
UBP Milletvekili Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı’nın yaptığı değerlendirmede, fonun kaldırılması ile hükümetlerin eski eserlere gereken önemin verilmeyeceği endişesi olduğunu belirterek, fon gelirlerinin bütçeye aktarılmasının buna engel olmayacağı görüşünü aktardı. Tatar, Güzelyurt Hastanesi için ayrılan paranın, sığınak fonunun parasından karşılandığını, söyledi.

Çeler: Hassasiyet göz ardı edilemez
TDP Milletvekili Zeki Çeler, Cumhurbaşkanı’nın hassasiyetinin göz ardı edilemeyeceğini söyleyerek, tüm gelirlerin bir yerde toplanmasının doğru olduğunu ama ülkenin siyasi ve yapısal durumuna bakıldığında, denetlenmen konusunda sıkıntı yaşanacağının görüldüğünü söyledi.
Eski eserlerin korunması gerektiğini ve toplum bilinci oluşturulmasının önemli olduğunu dile getiren Çeler, eski eserlere verilmesi gereken önemin verilmediğini, durumlarının vahim olduğunu belirtti.

Uluçay: Kaynağa ihtiyaç var
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, eski eserlerin geliştirilmesi için kaynağa ihtiyaç duyulduğunu, fonların kaldırılması ve genel bütçeye aktarılmasının gene bir politika duruşu olduğunu, bunda yarar olduğunu söyledi. Uluçay, kaynak ihtiyacının fondan gelen kaynakla karşılanamadığını belirterek, bundan sonrasında eski eserlerin korunması ve geliştirilmesi konusunda kalıcı politikalarla genel bütçe içinde yeterli kaynak aktarılması gerektiğini vurguladı.

Denktaş: Fon ortadan kalkmayacak
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, tasarının aynı şekilde geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Denktaş, Cumhurbaşkanı’nın görüşüne saygı duymakla birlikte, 2017 bütçesi hazırlanırken bu yasa henüz ayarlanmadığı için fonun bu yıl ortadan kalkmayacağını, 2018 yılı için Meclis’in hassasiyet göstererek gelirinin üzerinde bir miktarı bütçeye koyabileceğini belirtti.

Soyer: Petrol fiyatlarının ne olacağı belirsiz
CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, seyrüsefer konusunun nasıl çözüleceğini sordu. Petrol fiyatlarında oynak bir zemin olduğunu dile getiren Soyer, fiyatın ne olacağının belli olmadığını ifade etti. E-devletin nerede olduğunu soran Soyer, bir kişinin seyrüsefer ruhsatının bitip bitmediğini bir düğmeye basarak tespit edilebileceğini belirtti.

Dürüst: Gönyeli Belediyesi’nin projesini destekliyoruz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yasa tasarısının kayıttan düşmüş araçların kayıt altına alınmasını hedeflediğini söyledi. Gönyeli Belediyesi’nin yapacağı alt geçidin doğru bir proje olduğunu, desteklediklerini söyleyen Dürüst, belediyenin Ocak ayında Karayolları Dairesi’nde başvuruda bulunduğunu, aldığı yanıtta yapılacağı zaman Şehir Planlama Dairesi ve Karayolları Dairesi’ne başvurulması gerektiğinin belirtildiğini ancak bu başvuruların yapılmadığını kaydetti.

Sayıştay üyeliği seçimi tekrarlanacak
Genel Kurul’da daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Sayıştay Üyeliği başvurularının değerlendirilmesine ilişkin raporu ele alındı. Raporun onaylanmasının ardından sayıştay üyeliği için seçime geçildi. Mehmet Ali Rıfkı ve Gülgün Sahir arasında gerçekleştirilen seçimde, hiçbir aday salt çoğunluğun oyunu alamadığı için seçim bugün tekrarlanacak. Genel kurul, seçimin bugün yapılmasını oyladıktan sonra tamamlandı.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2017, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474