banner564

Onay almaz

Rum Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin AB üyeliğinin ‘hayal olduğunu’ söyledi

Onay almaz
banner598
 Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin bir hayal olduğunu iddia etti.
   Alithia gazetesi, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “Alpha Kipru” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin AB katılım süreciyle Avrupai düşünmeye, bize Avrupalı gibi davranmaya başlayacağını zannetmek bir hayaldir” dediğini yazdı.
   Habere göre Kasulidis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretini yorumladığı açıklamasında, “olumlu bir şeyin ortaya çıkmasını beklemediğini” söyledi.
   Türkiye’nin AB’ye girmeyeceğini, birçok üye devletin kamuoyunun buna karşı çıkacağını da öne süren Kasulidis, bu konuda Yunanistan’la aynı fikirde olmadıklarını da kabul etti.
   Bugünkü Türkiye’yle uzlaşıya varılıp varılmayacağı şeklindeki bir soruya, “çok şey başaramayabilirsiniz ancak hiçbir şey yapmamaktan iyidir” yanıtını veren Kasulidis, Türkiye’ye bedel ödetme politikası önerenlere ise, “bugünkü Türkiye’nin bedel ödettirilebilecek bir ülke olmadığını” savundu ve örnek olarak Türkiye’nin ABD vatandaşlarına vize verilmesini durdurması, Almanya’yla yaşadığı gerginlikleri örnek gösterdi.
   Kasulidis, Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinden sonra çözüm müzakerelerinin başlayacağını da iddia ederek, “önemli olan unsurun, müzakerelerin Guterres parametreleriyle başlaması olduğunu” vurguladı.
   Kasulidis, Guterres parametreleri olmaksızın başlayacak iki toplumlu bir diyaloğun süreçte geri gitme anlamına geleceğini öne sürerek, “Eğer Erdoğan samimiyse, işte hendek işte deve” şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği’ne onay yok

   Öte yandan Haravgi gazetesi, Kasulidis’in Rum Meclisi’ne gönderdiği 4 Aralık 2017 tarihli mektupta, AB ile Türkiye arasında mevcut gümrük birliği anlaşmasının düzeyinin yükseltilmesine onay vermelerinin söz konusu olmadığını bildirdiğini yazdı.
   Gazete, Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” tanımaması ve gümrük birliğini uygulamamasından doğan ekonomik kayıplara ilişkin yabancı bir uzman kuruluşa rapor hazırlatıldığını, Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis’in de bu rapor konusunda Kasulidis’ten izahat istediğini belirtti.
   Kasulidis’in ise verdiği yanıtta, söz konusu raporun sonuçlarının incelenmekte olduğunu ancak sonuç ne olursa olsun AB-Türkiye arasındaki gümrük birliğinin düzeyinin herhangi bir şekilde yükseltilmesine onay vermelerinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474