banner564

Önceki hükümetin ihmali geciktirdi

Erduran; Girne-Lefkoşa ve Gönyeli Çemberi-Boğaz yolundaki çalışmaların önceden planlandığını söyledi

Önceki hükümetin  ihmali geciktirdi
banner598
Çiğdem AYDIN
Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, ülkenin birçok yolu ile ilgili projelerin hazır olduğunu söyledi. Diyalog’a konuşan Erduran, 2012-2020 yıllarını kapsayan projelerde 20 yılını dolduran Haspolat- Lefkoşa yolu Girne yolu ve Kuzey sahil yolu yenilemesinin öngörüldüğünü, birçok projenin ise gerçekleştirildiğini, birçoğunun da beklediğini söyledi. Erduran örnek olarak Girne – Lefkoşa ve Gönyeli Çemberi- Boğaz yolundaki çalışmaları gösterdi. Erduran, bu yollarla ile ilgili yaşanan gelişmelerin önceden planlandığı gibi yapıldığını söyledi. Geçmiş hükümet UBP-DP döneminde bazı projelerin ihmal edildiğini kaydeden Erduran, hali hazırda olan projelerin hayata geçirilmesi, Karayolları Dairesi, Su Dairesi, Telefon İdaresi ve Elektrik İdaresi’ndeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Geçmiş hükümet ihmal etti
Erduran şunları söyledi: “KKTC Karayolu Master Planı uygulamaları 2012-2020 dönemi için hazırlanan projelere göre uygulanıyor. Master plan uygulamalarının üçüncüsü 2010 yılında yaptığımız trafik akım sayımları çerçevesinde hazırlanmıştı. 2015 yılında da trafik akım sayımları ada çapında yenilendi ve hazırlanan projeler gözden geçirildi. Bu çerçevede Değirmenlik-Dağ yolu Girne çevre yolu projeleri hazırlandı. Türkiye’de ihale edildi ve uygulamalar başladı. Bu çerçevede 20 yılını dolduran Haspolat- Lefkoşa yolu Girne yolu ve Kuzey sahil yolu yenilemesi yapılacak. Geçen dönem Gönyeli çemberi kaçış kolları ile Gönyeli-Boğaz eski yolu 3.sınıftan 2.sınıfa terfi ettirilerek yenilendi ve Dr. Fazıl Küçük tüm kavşakları proje yapım işleri ihaleli yaptırıldı. Yine 2015 yılında Başbakanlık ve Citroen kavşakları dizaynları da dâhil, tüm kavşakları aydınlatma projeleri hazırlandı. 2020 yılı için tüm kavşaklarının, katlı kavşak ve çember yapım projeleri de vardır. Boğaz- Dikmen kavşağı ile St.Hilarion kavşağı bu projelerden ikisidir. UBP-DP hükümeti döneminde duran işler oldu. Bunlar İskele-Çayırova, Lefkoşa Çevre yolu ve Güzelyurt-Lefke bölünmüş yolları ara emirleri ve istimlakları ile yeterince ilgilenilmediği kanaatindeyim. Bu dönem bu sıkıntıların üzerine, Savcılık Tapu Dairesi ve Maliye Bakanlığı marifetiyle gidilerek projelerin bir an önce bitirilmesi gerek kamu yararına çok çok önem arz eder.

Eksiklikler giderilmeli
Projelerin uygulanması aşamasında tüm Telefon Dairesi, Elektrik Dairesi, Su Dairesi gibi yetkili birimlerin organize hareket etmesi gerektiğini kaydeden Erduran sözlerini şöyle sürdürdü: Alsancak-Lapta bölünmüş yolu en güzel örneğidir. O bölümden sonrası Güzelyurt’a yine bölünmüş olarak devam ederek ringi tamamlayacak, Sadrazam-Akdeniz hattı Güzelyurt’a birinci sınıf yol olarak bölgenin inkişafına açılacaktır. KKTC kurumlarının güçlü altyapılar için olmazsa olmazları Karayolları Dairesi, Su Dairesi, Telefon İdaresi ve Elektrik İdaresi personel, makine, ekipman bakımından çok ivedi takviye edilmelidir. Elektrik, telefon su ve ulaşımda çağı yakalamadan ne eğitim ne sağlık ne de turizm yapamazsınız. Vergi toplayıp diğer sektörlere el atamazsınız. Her belediye kendi bölge sınırlarını bariz belirleyip bölgesinin temizlik ve peyzajını eksiksiz yaparak hayatı kolaylaştırmaya mecburdur.
Trafik güvenliği sağlanması için de Şehir Planlama Dairesi ve bölge belediyeleri çalışarak karayollarının kavşaklarına, ana yollara paralel uygun servis yollarını bitirerek karayollarının her noktaya oto korkuluk çakmasına ve yol boyu ağaçlandırma yapmasına engel olmamalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2018, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474