banner564

Önemli mesaj

Reşat Akar’ın, son 50 yılda Rumlar tarafından ‘istenmeyen adam’ ilan edilen 6 BM Genel Sekreteri’nin heykellerini dikme çağrısına Dışişleri eski bakanlarından tam destek geldi

Önemli mesaj
banner598
Zorkun TAŞER-Çiğdem AYDIN

   Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ın, “Son 50 yılda Rumlar tarafından ‘istenmeyen adam ilan edilen tüm Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterleri’nin heykellerini kuzeye dikerek, dünyaya mesaj verelim” şeklindeki önerisine Dışişleri eski bakanlarından destek geldi.
   Rum Başpiskoposu Hrisostomos’un son olarak şimdiki Genel Sekreter Ban ki Moon’a istifa çağrısında bulunduğunu anımsatan Reşat Akar, 1960’lı yıllardan itibaren görev yapan U Thant, Kurt Waldheim, Perez de Cuellar, Butros Gali ve Kofi Annan’ın da Rum yetkililer tarafından ‘istenmeyen adam’ ilan edildiklerini anımsattı.
   Eski BM Genel sekreterlerinden, Perez de Cuellar, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde bir belge sunmuş, böylece Rumlardan sert tepki görmüştü. Rum liderliği Cuellar’a ağır suçlamalar yaparak, istifasını istemişti.
   Aynı şekilde Butrol Gali tarafından, kendi adının verildiği ‘Gali Fikirler Dizisi’, Rumlardan sert tepki görmüştü.
   Rum tarafı 2004 yılında Kofi Annan tarafından hazılanan kapsamlı çözüm planını reddederken, dönemin Rum lideri tassos Papadopulos, Annan adının kullanılmasını yasaklamıştı.
   Rum tarafı bu kez, şimdiki Genel Sekreter Ban ki Moon’un çözümsüzlük konusunda Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk tarafını suçlamamasına tepki gösterip, istifasını istedi.

Erk:Güzel bir öneri

   Diyalog’a konuşan Dışişleri eski bakanlarından, CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, Reşat Akar’ın “6 heykel dikelim” önerisini “İlginç ve güzel bir öneri. Umarım başarılı olur ve bir sonuç alınarak yapılır” sözleriyle değerlendirdi. Erk şöyle dedi:
   “BM’nin, şimdiye kadarki tüm Genel Sekreterleri, Kıbrıs sorunu ile birebir yakından ilgili olmuştur. Rumların çoğunluğu, Kıbrıs sorunu ile ilgilenen BM Genel Sekreterleri ve Kıbrıs Özel Temsilcileri ile kendileri ile aynı fikirde olmadığı için sorun çıkarmıştır. Downer’e söylediklerini hepimiz biliyoruz. Şimdi de Eide ile uğraşıyorlar. Rumlar dolayısıyla göründüğü üzere kendileri gibi konuşmayanlara çatıyorlar. Kimisini çarmağa gerdiler, kimisini de taşladılar. Ben sayın Reşat Akar’ın bu ilginç fikrine destek veriyorum.”

Etkin: Yerinde bir mesaj

   KKTC  Dışİşleri Bakanı Tener Etkin de “Ben Reşat Akar’ı kutluyorum. Çok zamanlı ve yerinde bir mesajdır. Bu dünyaya bir mesajdır” diyerek, eski BM Genel sekreterlerine ait heykellerin yapılabileceğini söyledi. Etkin şöyle dedi:
   “Tümünün heykelleri yapılabilir, neden yapılamsın. Bu yapılacak olan Rumların anlaşmazlığını ortaya koyacak bir mesaj olur. Dik duruşumuzu ve kendilerine nasıl davranacağımızın bir işareti olacaktır. Bu dünyaya olduğu kadar BM’ye herkese büyük bir mesaj olacaktır. Çok önemli ve yerinde bir mesaj olacağını düşünüyorum.”

Atakol: Düşünceye katılıyorum

   Kuzey Kıbrıs’ın en uzun süreli Dışişleri Bakanı kenan Atakol, Diyalog Medya grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ın görüşlerine katıldığını söyledi.
   Reşat Akar’ın dünkü köşesinde, geçmişten bugüne Kıbrıs sorununun geçtiği aşamaları ve Rumların tutumunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Atakol şöyle dedi:
“Sayın Reşat Akar, son 50 yılda görev yapmış olan ve Rumların saldırısına uğrayan tüm BM Genel sekreterlerine ait heykellerin Kuzey Kıbrıs’a dikilmesi yönünde önemli bir mesaj vermiş ve öneride bulunmuştur. Görüşlerine katılıyorum. Kıbrıs Sorunu’nun geçtiği aşamaları ve Rumların tutumunu gayet net bir şekilde ortaya koymuştur.  Rumların bu görüş ve düşüncelerinden sapacaklarını beklemek safdillik olur.”

Raşit: Rumların bağnaz 
yaklaşımı duyurulmalı

Reşat Akar’ın, “son 50 yılda Rumlar tarafından ‘istenmeyen adam ilan edilen tüm Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterleri’nin heykellerini kuzeye dikerek, dünyaya mesaj verelim” şeklindeki önerisine, Kıbrıs Türk siyasetinin deneyimli isimlerinden ve eski Dışişleri bakanlarından Atay Ahmet Raşit ise "Bu öneri oldukça ilginç bir yaklaşım. Ben destekliyorum. Dış dünyaya karşı Rumların bağnaz yaklaşımını sergilemek ve duyurmak gerekiyor. Yalnız fazla uzağa gitmeye de gerek yok. Rumların bu bağnaz ve militarize yaklaşımı sadece BM Genel Sekreterlerini değil onlardan önce Kıbrıs özel danışmanlarını da saldırılara maruz bırakmıştır. Rum uzlaşmazlığı kendini bu anlamda her zaman göstermiştir" sözleriyle destek verdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473