banner564

Öneriye açık

Bakan Çavuşoğlu, Mayıs sonunda hayata geçirmeyi hedefledikleri Tarım Master Plan Taslağı’nı kamuoyu ile paylaştı

Öneriye açık
banner598
İbrahim DİRAN
Tarım Master Planı Taslağı, üreticilerin, örgütlerin siyasi partilerin görüşlerini alma hedefiyle açıklandı. //www.tarim.gov.ct.tr adresinde de yayımlanan taslakla ilgili, 18 Mayıs’a kadar Bakanlığa iletilen görüşler değerlendirilecek. Plana son şeklinin mayıs sonuna kadar verilmesi hedefleniyor.  540 sayfalık plan taslağı, alternatif ürünlerden, gıda güvenliğine kadar 25 konuda çalışmalar, bitkisel ve hayvansal üretimde stratejik hedefler içeriyor.
   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dün bakanlık binasında bakanlığa bağlı daire sorumluları ile taslağın hazırlanmasında sorumluluk alanların da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.
Bakan Nazım Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada Tarım Master Planı için çalışmalara 2009 yılında başlandığını, ancak son bir yılda yapılan yoğun çalışmalarla taslağın üretilebildiğini belirtti.
   Tarım Master Planı üzerindeki çalışmaların, “politikaların kesintiye uğramadan” tarım sektörünü doğru hedeflere taşıyacak bir yol haritası üretme hedefiyle yürütüldüğünü belirten Çavuşoğlu, ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmeleri dikkate alarak mevcut kaynakların etkin kullanımı, rekabet edebilir, sürdürülebilir, örgütlü bir tarım sektörünün oluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti.

“Kaliteli rekabet gücü…”
   Çavuşoğlu, “Kaliteli ve yüksek verim potansiyeline sahip hayvansal ve bitkisel materyallerle çalışmak mutlak başarı getirecektir. Bu planda Hayvansal ve Bitkisel ürünlerin üretiminin dünya standartlarında yapılabilmesi amacı ile stratejiler ve eylem planları hazırlanmıştır” dedi.
   Planın “tarım sektörünün, teknolojik ve bilimsel gelişmelerle bütünleşmesi, kaliteli ve rekabet gücü yüksek ürün üretilmesi, diğer sektörlerle uyumlu uygulamalara ışık tutacağına” da inandığını belirten Çavuşoğlu, Tarım Master Planı’nı hazırlamak maksadı ile 18-20 Aralık 2012 tarihlerinde “Bitkisel Üretim Çalıştayı”, 4-5 Haziran 2016 tarihlerinde ''Süt Üretimi, Süt Ve Süt Ürünleri Ticareti Çalıştayı”, 28 Temmuz 2016 tarihinde “Balıkçılık Sorunları Ve Çözüm Önerileri” konulu seminer, 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde ''Hayvancılık ve Su Ürünleri Çalıştayı” ve 28-29 Mart 2017 tarihlerinde ''Bitkisel Ürünlerde Gıda Güvenliği Çalıştayı” düzenlendiğine işaret etti.
Çalışmalardan elde edilen bilimsel sonuçlarla planın temelinin oluşturduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Planının en yüksek seviyede faydalı olabilmesi için her türlü fikir ve görüşe açık olduğumuzu belirterek tüm paydaşların bir kez daha katkılarını arzu ettiğimizi belirtiriz” dedi. 

“Projeler geliştirilmeli”
 Mayıs sonu gibi planın, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunularak hayata konacağını belirten Çavuşoğlu, “Ülkesel Fiziki Plan’dan sonra yapılmış en kapsamlı çalışmadır. Dolayısıyla bu iki büyük çalışmanın tamamen hayata geçebilmesi için, stratejik hedeflere yönelik projeler yapılması gerekir. Bu emeklerin raflarda tozlanması kabul edilebilir bir şey değildir” dedi.
Kooperatifçilik (kümelenme) çalışmaları ile ilgi olarak ise Çavuşoğlu, kooperatifçiliği artı yüzde 20 destekle programladıklarını, bütçe bulunması halinde desteklerin de arttırılacağını söyledi.

Hedefe götürecek çalışmalara destek
Bütçe konusunda da Çavuşoğlu, 2017’de tarıma 170 milyon öngörüldüğünü ancak bunun yetmediğini, kaydeden Çavuşoğlu, “Bütçeyi kısarak değil en verimli şekilde popülizm yapmadan kullanmak gerekiyor. Şu anda pek çok konuda, popülist bazı davranışlar yapılabilmekte, planın hayat bulmasından sonra hedefe götürecek çalışmalara destek verilecek” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2017, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474