banner564

Örgütlerden destek istedi

Zeki Çeler, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin, beklentilerin çok uzağında kaldığını savundu

Örgütlerden destek istedi
banner598
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler, Meclis Komitesi’nde oylanan ve önümüzdeki pazartesi günü Meclis’in gündeminde yer alan Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin, beklentilerin çok uzağında kaldığını belirtti. Önerinin pazartesi günü Meclis’te görüşülerek oylanacağını belirten Çeler, ilgili, kişi ve örgütlere Meclis önüne gelerek destek olma çağrısı yaptı. TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Çeler, TDP olarak askerlikle ilgili daha önce açıkladıkları önerilerinde ısrarlı olacaklarını da söyledi. Komite’de kabul edilen ve sadece meslek lisesi mezunlarının 15 ay yerine 12 ay askerlik yapmasını öngören ve yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporculara bedelli askerlik olanağı sağlayan yasa önerisini “çok yetersiz” olarak niteleyen Çeler, tasarının esas beklenti olan askerliğin kısaltılmasını öngörmediği gibi, görevdeki askerleri de kapsamadığını belirtti.

“Israrlı olacağız”
TDP olarak 6 Şubat tarihinde askerlikle ilgili Meclis’e yasa önerisi sunduklarını anımsatan Çeler, önerinin; askerlik süresinin herkesi kapsayacak şekilde düşürülmesi, üniversite mezunlarına kısa dönem er hakkı tanınması, 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılması, kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesi, en az on yıldan beri yurt dışında yaşayanlara, bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki yurttaşların ülke ekonomisine katkı yapması ve ülkeye dönüşlerinin mümkün olmasını içerdiğini açıkladı.
Çeler, yasa önerisini, askerlik olgusunun ülkedeki gençlerin önünde bir engel teşkil ettiğini gerçeğinden hareketle sunduklarını, ancak komitede kabul görmediğini de kaydetti. Çeler, “Askerlikle ilgili yasa önerisi büyük ihtimalle pazartesi Meclis’in gündemine gelecek ve TDP olarak önerilerimizi yeniden gündeme getirerek ısrarlı olacağız” dedi.TDP Milletvekili Zeki Çeler, temel görüşlerinin çözümle birlikte askerliğin kaldırılması, o sürece kadar kademeli olarak profesyonel askerliğe geçilmesi, bunun koşulları yaratılıncaya kadar da askerlik süresinin kısaltılması olduğunu vurguladı. 
Çeler, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin yasa önerisi konusundaki açıklamalarını da değerlendirdi ve bu açıklamalarıyla tarafını ortaya çıkardığını belirtti. Çeler, Özdenefe’nin “TDP’nin askerliğin kısaltılması ve Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’ne giren vicdani retle ilgili ısrarlı taleplerini ‘siyasi şov’ olarak değerlendirildiğini” iddia ederek, bunun askerliğin gençlerin önünde engel teşkil ettiği gerçeği ve gençlerin beklentilerinin göz ardı edilmesi anlamına geldiği görüşünü savundu.Çeler, “Özdenefe’den beklentimiz gençlerin ve toplumun yanında durmasıydı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473