banner564

“Ortada bir senaryo var”

“5’li görüşme tarihi aslında belirlenmişti ‘Rum geri adım attı’ denilerek bizden ek taviz istenecek” diyen Denktaş, referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıkladı

“Ortada bir senaryo var”
banner598
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, önceki gün akşam Gazimağusa ve Gazimağusa’ya bağlı köylerin muhtarıyla bir araya geldi. 
Yapılan açıklamaya göre, 55 muhtarın örgütlü bulunduğu Gazimağusa Muhtarlar Derneği’nin organize ettiği toplantıda, muhtar, bölge ve bölge halkının sorun, beklenti ve talepleri iç siyaset ve Kıbrıs sorununa bağlı olarak ilerleyen müzakere sürecinde gelinen son aşama masaya yatırıldı. 
Denktaş konuşmasında, “ortada bir senaryo var 5’li görüşme tarihi aslında belirlenmişti, ‘Rum geri adım attı’ denilerek bizden ek taviz istenecek” diyerek, referandumda iradesini ‘hayır’dan yana kullanacağını açıkladı.
Müzakere sürecinde bugün gelinen aşamanın Annan Planı’ndan farklı yürütüldüğüne dikkati çeken Denktaş, bu farkı şu sözleriyle açıkladı: “2004 Annan Planı döneminde ortaya bir belge çıktı ve okuduk. Kimimiz, ‘hemen kabul edelim’, kimimiz ise ‘ret edelim’ dedik. Ancak bu kez ortada böyle bir belge yok. Görüşmeler son derece kapalı yürütülüyor. Bize de ‘tutanakları okuyun’ deniliyor. Tutanakları okuyoruz ancak nasıl bir ilerleme sağlandı, hangi konularda anlaşıldı, hangi konularda anlaşılmadı somut bir bilgi sahibi değiliz.” 

“Garantiler görüşülecek son konu olursa...”
Tutanakları okumanın yanı sıra, Rum basını ve Rum Yönetimin açıklamalarını dinleyip, izlediklerinde endişelerinin katlanarak arttığına açıklık getiren Serdar Denktaş, neticede sona gelindiğini ancak hala daha net bir sonucun gerek kendileri, gerekse halkın eline geçmediğini söyledi. 
Başbakan Yardımcısı, Cenevre’de gerçekleşen son görüşme öncesi kendilerine, ‘mülkiyet, toprak ve garantiler’ konusunun konuşulacağını, uzlaşı sağlanması halinde 5’li toplantı tarihinin belirlenip bu işin biteceğinin söylendiğini hatırlatırken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya; “iki lider olarak her konuda anlaşır ve ‘Garantileri’ sona bırakırsanız Türkiye, ‘garantörlük hakkımdan vazgeçmiyorum’ diyemeyecek. Ve garantiler ortadan kalkacak, öyle bir durumda Kıbrıs Yunan adası olacak.
Böyle bir sona sakın gitmeyin, garantileri sona bırakmayın” telkininde bulunduğunu hatırlattı. 

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2016, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473