banner564

Ortak formül bulunmalı

Nami, Kıbrıslı Türklerin doğal gazın yönetiminde Kıbrıslı Rumlarla ortaklaşa söz hakkı olduğunu belirtti

Ortak formül bulunmalı
banner598
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Kıbrıslı Türklerin doğal gazın yönetiminde Kıbrıslı Rumlarla ortaklaşa söz hakkı olacağı bir formül bulunması gerektiğini söyledi.
Nami, “Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin, belirlenmiş bir bitiş takvimiyle yeniden başlaması için Kıbrıs Rum tarafıyla hidrokarbon konusunda diyalog başlamalıdır. Ortamı zehirleyen gerilimden kaçınmak için sondaj faaliyetlerinin dondurulması ya da diyaloğa girilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’yle doğal gaz krizi ve Kıbrıs sorununa ilişkin gerçekleştirilen söyleşiye yer verdi.
Nami, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz faaliyetleri sebebiyle doğan krizin “Kıbrıs Rum tarafının enerji planlarında tek taraflı hareket etmekte ısrar etmesi sebebiyle yaşandığını” belirtti.
Pek çok kez ortaklaşa hareket etme önerisinde bulunduklarını, ancak Rum tarafının kendi başına ilerlemeyi tercih ettiğini” ifade eden Özdil Nami, Güney Kıbrıs’ın öylelikle Türkiye’yi belirli eylemler üstlenmek zorunda bıraktığını vurguladı.
Tüm bunlara karşın işbirliği önerilerinin ise hala masada bulunduğunu vurgulayan Nami, Rum tarafının bunu iyi değerlendirmesini umut ettiğini söyledi.

Rum tarafının önerisi kabul edilemez…
Nami, Rumların, Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tüm kararları tek başına alma ve eğer varsa, gelirlerinden faydalanma, Kıbrıslı Türklerin ise, gelirlerin bir kısmının bir fona aktarılacağı için endişe etmemeleri şeklindeki önerisinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Hiç kimsenin, Kıbrıs Rum tarafına, bir çözüm durumunda, gelecekte oluşacak federal Kıbrıs’ın haklarının tekelini vermediğinin altını çizen Nami, asıl sorunun, Kıbrıs Rum tarafının kendini tek yasal makam olarak görmesi ve federal Kıbrıs’ı kendilerinin kuracağını düşünmeleri olduğunu belirtti.
Nami, federal Kıbrıs’ı Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin birlikte kuracaklarını vurgulayarak, bu gerçekleşene kadar hidrokarbonlar gibi önemli kararların, iki siyasi eşit toplum olunmasından ötürü ortaklaşa alınması gerektiğini vurguladı.
Nami “İki lider bir araya gelip, Kıbrıslı Rumların tanınma korkusunu ortadan kaldıran ve Kıbrıslı Türklerin de çıkarlarının garanti altına alınmadığı endişesini giderecek bir düzenlemede anlaşabilirler” şeklinde sürdürdü.

Müzakereler nasıl başlar?
Kıbrıslı Türklerin de katılacakları bir hidrokarbon komitesinin veya çalışma grubunun kurulmasını önerdiğiniz anlaşılıyor. Bu unsur, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin bir koşul mudur?” şeklindeki soruya ise Nami şu yanıtı verdi:
“Biz, böyle şartlar koymayız. Müzakerelerin yeniden başlaması için öngördüğümüz perspektif, sonuç almamızı sağlayacak yeni kuralların olmasıdır. Elbette BM Genel Sekreteri de müdahil olmalıdır, ancak bu kuralların nasıl kaydedileceğine liderler karar vermelidir.”
Nami, “bahsettiği yeni kuralların ne oldukları?” sorusunu yanıtlarken ise
“Örneğin Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni bir çözüm çabasında belirli bir takvimin olması gerektiğini birçok kez yineledi. Olması gereken diğer bazı kurallar da var. Bu konular, müzakerelerin başlaması ve sonuca ulaşması söz konusu olduğunda açığa kavuşturulmalıdır” dedi.
Özdil Nami, “Ayrıca taraflar, gerginliği arttıracak ve her iki tarafın çıkarlarını korumayan eylem olarak görülen işlerden kaçınmalıdır. Şu anda ise gündemin zirvesinde hidrokarbonlar var. Eğer Kıbrıslı Rum lider, bunu anlar ve Kıbrıs Türk tarafına yaklaşırsa, iki tarafın liderleri gerekli formülleri bulabilirler” diye konuştu.

Söyleşisinin bir kısmında, KKTC’nin ekonomik yapısına değinirken ise Nami, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında ekonomik işbirliği yapılmasının çözüme katkı koyacağını, kendisinin de bu işbirliğinin arttırılması için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474