banner564

Özel yol şart

Ülkemizde son yıllarda bisiklet kullanımına olan ilginin arttığını söyleyen esnaf yetkililere seslendi

Özel yol şart
banner598
Melin DOBRAN
Ülke genelinde akaryakıta uygulanan zam, vatandaşları farklı arayışlara itiyor.  Havaların ısınmasıyla birlikte bisiklet satışının az da olsa hareketlendiği gözlemlendi. Daha az maliyetli olan bisikletleri tercih eden sürücüler akaryakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf ettiklerini belirterek, diğer sürücü arkadaşlarına da bisiklet kullanmayı tavsiye ediyorlar.

Yollar tehlikeli
Ancak ülkemizde son dönemlerde bisiklete olan ilginin artmasından dolayı bisiklet satan esnaf, bisiklet yolu yapılmasının şart olduğunu söyledi. Ülke trafiğinde bisiklet kullanmanın oldukça tehlikeli olduğunu ifade eden esnaf, bu konuda yetkililere büyük görev düştüğünü dile getirdi. Gazetemize konuşan işletme sahipleri, hem çocuk hem de yetişkinler için bol bol bisiklet sattıklarını kaydetti. 

Elektrikli bisiklete ilgi var
Vatandaşın elektrikli bisiklete de ilgi gösterdiğini belirten esnaf, normal bisikletlerin daha çok tercih edildiğini dile getirdi. Çocuk bisikletlerindeki fiyatların 200 ile 500 lira arası değiştiğini belirten esnaf, yetişkin bisikletlerinin ise 500 ile 3 bin TL arası olduğunu ifade etti. Profesyonel bisikletlerin fiyatının 15 bin TL’ye kadar çıktığı belirtildi.

Esnaf ne dedi?

Ayşe Köse (Köse Elektronik): 
“Elektrikli bisiklet satışları, yaz geldikçe artıyor. Bizim sezon şimdi başladı. Türkiye’de elektrikli bisikletler için yaklaşık 1 ay önce plaka istenmeye başlandı. Bizde henüz öyle bir uygulama yok. Bisiklet kullanmanın çok faydası var. Egzoz dumanı yok, trafikte bekleme yok. Bisiklet her yaş gurubuna hitap eden bir araçtır. Normal zamanda yetişkinler de kendileri için bisiklet alıyor. Karne dönemi ya da okulların tatil olduğu dönem de genelde çocuklar için bisiklet alınıyor. Bence bisiklet kullanımı yaygınlaşmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde bisiklet yolu yok. Hem kazaların önlenmesi için hem de bisikletlilerin rahatça sürüş yapabilmesi için bisiklet yolunun olması şarttır. Elektrikli bisiklet fiyatları 2.500 ile 6.500 lira arası değişiyor. Çocuklar için olan bisikletlerin fiyatı ise 800 ile 2.500 lira arasıdır.”

Gizem Aksoy (Aksoy Çocuk Dünyası):
“Bisiklet sezonu henüz açılmadı ama satışlarımız yavaş yavaş başladı. Son 2 yıldan beridir bisiklete olan ilgi arttı. Sürekli olarak hem yetişkinler için hem de çocuklar için bisiklet satışı yapıyoruz. Özellikle gençler, spor amaçlı kullandığı için oldukça ilgi gösteriyor. Profesyonel anlamda da bisiklete olan bilinç başladı. Çocuk bisikletlerinin fiyatları, 285 ile 450 lira arasıdır. Yetişkin bisikletlerinin ise fiyatı 500 ile 2 bin TL arası değişiyor. Kentsel ulaşımda bisiklet kullanmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Trafikte bisiklet kullanmak tehlikeli olduğu için bence bisiklet yolunun yapılması şarttır.”

Hüseyin Akcan (Akcan Bisiklet LTD – KKTC Bisiklet Severler Derneği Başkanı):
“Zaman zaman dövizin yükselmesinden dolayı olumsuz yönde etkileniyoruz. Bisiklet satışlarında hareketlenme başladı. Bisiklete olan ilgi geçmiş yıllara göre oldukça arttı. Normal zamanda çocuklar için bisiklet alınırdı ama son 3-4 yıldan beridir yetişkinler de bisiklete ilgi göstermeye başladı. 3-6 yaş gurubundaki çocuklar için satılan bisiklet fiyatları 280 ile 550 lira arası, 6-12 yaş gurubu için 450 ile bin lira arasıdır. Yetişkinler için ise 500 ile 3 bin TL arasıdır. Elektrikli bisikletler iki türlüdür. Motor gibi olanlar var bir de pedal çevrildiği zaman devreye giren var. Bisiklet sürmenin çok faydası var ama ülkemizde bisikletliler için yol yok. Bisikletin çevreye, insan sağlığına ve ekonomiye de faydası var. Araçlardan çıkan egzoz dumanı çevreye yeteri kadar zarar veriyor. Bisikletin rahatça sürülmesi için en azından kaldırımlarda ya da yol kenarlarında özel bir yer ayrılması gerekiyor. Bunun için de belediyelere büyük görev düşüyor.”

Öncel Üney (Üney Bisiklet):
“Bisiklet satışları genelde Haziran ayında artar ama şimdiden de bisiklet satışlarımız hareketlendi. Geçmiş yıllara göre halkın bisiklete olan ilgisi çok arttı. Hem çocuklar için hem de yetişkinler için bisiklet satıyoruz. Ülkemizde bisiklete olan ilgi bu kadar artmışken, bisiklet yolu yapılmasının şart olduğunu düşünüyorum. Mağazamızda elektrikli bisiklet de var ama daha çok normal bisiklet alınıyor. Çocuk bisikletlerinin fiyatı 380 ile 500 lira arası değişiyor. Yetişkinler için olan bisikletlerin fiyatı ise 1.400 ile 15 bin TL arası değişiyor. Profesyonel bisikletler de son zamanlarda tercih edilen modeller arasındadır. Bisiklet kullanmak, hem çevrenin kirlenmemesi açısında hem de yakıt tasarrufu açısından oldukça faydalıdır. Yollarımız çok güvenli olmadığı için ülkemizde bisiklet yolunun yapılması gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2017, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473