banner564

Özersay: Bakanlar da yargılanacak

Özersay, hukuk dışı tüm kararların mahkemeye taşınacağını söyledi

Özersay: Bakanlar da yargılanacak
banner598
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, hükümetin gerek bakanlar kurulu kararlarıyla gerekse de kurumlara atadığı yönetim kurulları vasıtasıyla hukuksuz işlere imza attığını savunarak, kendi iktidarları döneminde tüm hukuksuz işlerde imzası olanların yargılanacağı sözünü verdi. 
Özersay, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.
“Hırsız var” diyerek sözlerine başlayan Özersay, Kooperatif Merkez Bankasıyaşananlara dikkat çekti ve şunları ileri sürdü, “Kooperatif Merkez Bankası’nda Devletin denetçileri tarafından hazırlanan raporlar var. Bunları ortaya koyduğumuzda yapılan açıklamalarda cevap yok. Bankanın mali durumuna ilişkin bir şey söylemiyoruz biz. Ama kötü şekilde yönetiliyor. Ve zarar uğratılıyor. Merkez Bankası’nın denetçileri tarafından hazırlanan raporlarda da nerelerde zarar uğratıldığı yazıyor. Bağırıyorum, “Hırsız var” diyorum. Yöneticilerin kendi menfaatleri olan şirketlere kredi verilmesinde kendiler de oy kullanıyor. Donuğa düşmüş olan kredilerde bir daha borç veriyorlar, bankalar yasasına göre yasaktır ve hapislik cezası vardır. Genel Müdürlüğün “vermeyin” dediği kredileri de yönetim kurulu veriyor. Burada siyasilerin ihmali ve kastı vardır çünkü onları bu mevkilere siyasiler atıyor. Bu kişileri görevden almalı ve yargıya vermelidir. Ama bu kişileri kendileri bilerek ve isteyerek atıyorlar.” 

“Kalkınma Bankası’ndan verilen krediler seçimde kullanılacak” 
Özersay, Kalkınma Bankası’nda yapılanları ise seçime hazırlık olarak niteleyerek, “Kalkınma Bankası’nda da Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan istismar sonuçları doğurabilecek yanlışlar yapılıyor. Vatandaşın parasını partililere dağıtıyorlar. Kalkınma’dan borç alan ve ödemediği borç varken yeniden borç alabilme imkanı sağlayan değişiklikler yaptılar. Mevzuatı değişik yaparak önceki durum değiştirilerek avans olarak hiçbir iş yapmadan tüm krediyi nakit olarak vermeye gidiyorlar. Bu seçimde paraları harcamak için yaptıkları bir adımdır” dedi.

“Merkez Bankası yönetimi adım atmıyor!”
Merkez Bankası yönetimini de suçlayan Özersay, şöyle konuştu: 
“Merkez Bankası denetçilerinin hazırladığı raporları inceler ve gördüğü yanlışlar için öncelikle yönetimi uyarır, ikinci adım olarak da Bankalar Yasası’nın 37’inci maddesine göre bankanın yönetimini ya bütünen ya da kısmen görev den alabilme yetkisi vardır veya bankayı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na bile aktarabilmesi gibi yaptırımları vardır. Ama hiçbir şey yapmayarak Merkez Bankası yönetimi ihmalde bulunuyor. Mesela Kooperatif Merkez Bankası’ndaki rapor Mart 2017’de hazırlandı. Geçen sürede hiçbir adım atılmamış. Bundan önceki hükümetler döneminde de yine raporlarda bankanın zarar uğratıldığına yönelik tespitler var ama Merkez Bakası adım atmıyor. Hem siyasilerin hem de banka yönetimin ihmaliyle vatandaşın parası çar çur ediliyor.”

“Temiz eller operasyonu başlatılmalıdır”
Kudret Özersay artık ülkede bir temiz eller operasyonun  başlatılması gerektiğini ifade etti:
Özersay konuşmasının devamında şunları aktardı, “Bankacılık önemli bir iştir ve yöneticileri de liyakata göre atanmalıdır. Burada mesela sadece bankaların yönetimi değildir, bir an önce tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirleri de bu işten anlayan insanlar yapabilir, partili olan kişiler değil. Biz HP olarak liyakata dayalı bir sistem için adım atacağız. Bu kurumları eski siyasetin elinden kurtarmakla kalmayacağız Kıbrıslı Türklerin yönetmesini de sağlayacağız.”

“Hukuksuz tüm işleri iptal edeceğiz”
Kudret Özersay tüm kamu görevlilerine çağrıda bulunarak, “Anayasa ve Kamu görevlileri yasası açıktır. Atılacak olan adımın yasa dışı olduğunu görüp  de buna rağmen imza atan herkes sorumludur. Biz şimdiden çağrı yapıyoruz sadece üst düzey bürokratlara değil, daha sonra demedi demeyin, eğer sizden istenen bir şey yasa dışıysa yapmayın, siz de ortak olursunuz. Göreve geldiğimizde hukuksuz yapılan işlerin tümünü iptal edeceğiz. Vatandaşlıklar da, arazi dağıtımlarını da, verilen  kredileri de, hukuksuzsa iptal edeceğiz açık ve net söylüyorum” ifadelerini kullandı.

“Mahkemeye taşıyacağız”
HP Başkanı Özersay, hukuksuz işleri çekinmeden mahkemeye taşıyacaklarını ifade ederek,
“Bankalar yasasından örnekler verdim. 5-7 yıl hapislik cezaları var işlemler yapılmış. Mesela bu yönetim kurulu imzalamış ve ihlal etmişse bu yasaları, bakın net söylüyorum, başsavcıyı çağırıp “polisle çalışacaksınız ve bu konuyu mahkemeye taşıyacaksınız” diyeceğiz. Bugün bu irade yoktur çünkü kendileri yapıyor ama biz bu adımı yapacağız. Geçmiştekiler de yapamadı çünkü üzerine gitseler kendi dönemindeki dosyalar çıkacaktı ortaya ama HP’nin böyle bir geçmişi yoktur ve bu konuda adımlar atacağız, halkın da istediği budur” dedi.

“Siyasete devam etmem”
Nereden buldun yasasını yürürlüğe koyacaklarını, bunu daha önce topluma taahhüt etiklerini anımsatan Özersay, HP’nin temiz bir toplum yaratma ilkesinde olduğunu ifade etti. Özersay, “Şunu da söylemem gerekiyor, eski siyasete ilk faturayı vatandaş sandıkta kesecek, ikinci faturayı da biz keseceğiz. Vatandaş bu kararı verirse biz gerekli adımı atacağız. Aksi takdirde siyasette olmamızın bir manası olmaz. Siyasete devam etmeyebilirim yani böyle bir durumda. Ama böyle bir durum ortaya çıkmayacak. Hükümettekilerin kendilerinin yaptıkları anketlerde bile HP birinci partidir. Tek başımıza iktidara gelebilecek durumdayız. Vatandaş isterse bu noktaya gelecek ve söylediklerimizi yapacağız. Siyasete vekil olmak için girmedim, arkadaşlarım da… Ekmek kapısı olarak da görmüyoruz siyaseti” şeklinde konuştu.

“Yargılanacaklar”
Özersay, Bugünkü kabine ve meclis içinde yargıya taşınması olası bakan ve milletvekilleri var mıdır?” sorusuna şu yanıtı verdi: 
“Yolsuzluklar yargıya taşınacak, kesinlikle. Eğer kendilerinin dahil olduğu hukuksuzluklar yapılmışsa bunun yargısal sorumluluğu var, bu kadar net!”

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2017, 06:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473