banner564

Özersay: “Olmazssa olmazımız”

Özersay, çözüm ve çözümsüzlükte Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetebilmesi gerektiğini belirtti

Özersay: “Olmazssa olmazımız”
banner598
 Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Kudret Özersay, ülkedeki siyasilerin hem gücü hem de meşruiyeti Kıbrıs Türk halkı yerine dışarıda aramaları durumunda hüsrana uğrayacaklarını söyledi.
Özersay, çözüm halinde de çözümsüzlüğün devamında da Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetebilmesinin bir olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, “bu ülkenin yöneticilerinin gerek Rum tarafı gerekse Türkiye de dahil dünyadaki diğer aktörlerle olan ilişkilerimizde hak ve menfaatlerimizi gerektiği gibi savunabilmesi için, gücü ve meşruiyeti dışarıda değil bu ülkede ve Kıbrıs Türk halkında aramalıdır” dedi.  Özersay bu durumun önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için de geçerli olduğunu vurguladı.
Ofisinden yapılan açıklamaya göre Özersay, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu

“Türkiye ile müzakere edeceğim konular olacak”
Türkiye ile ilişkiler konusunda da konuşan Özersay, “Cumhurbaşkanı seçilmem durumunda Kıbrıs Türkü’nün stratejik ortağı ve dostu olan Türkiye ile de diplomasi yolunu kullanarak müzakere edeceğim ve pek çok konuda her iki devletin de menfaatine olacak şekilde ikna edici olacağımı biliyorum” dedi. 
Türkiye ile Cumhurbaşkanı olarak hangi konuları müzakere etmeyi düşündüğünün sorulması üzerine Özersay şunları ifade etti: “Örneğin bir kemer sıkma politikasının sonucu olarak 2009 yılında yürürlüğe konulan ‘göç yasası’, kamuda maaş eşitsizliğine neden oluyor ve gittiğim tüm köylerde bu konudaki rahatsızlığı gözlemliyorum. Bu durumun Kıbrıs Türk gençliği açısından da beyin göçünü hızlandırdığı bir realitedir. Devletin başı olan Cumhurbaşkanı bu durumdan rahatsızlık duyup konuyu Meclis’e taşımalı ve ertesinde de ekonomik protokolde değişiklik hedefiyle bunu Türkiye ile müzakere edebilmelidir” 
Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Meclis’i bu gündemle toplantıya çağırmayı düşündüğünü kaydeden Özersay, “Muhalefette iken başka konuşan, hükümet olunca bu konuda daha farklı konuşmaya başlayan tüm siyasi partilere gelin maaş eşitliğini sağlayacak değişikliği yapalım ama aynı zamanda ülkede var olan aşırı israfa son verecek başka tedbirleri de eş zamanlı olarak hayata geçirelim çağrısı yapacağım ve bunu Türkiye ile devlet adına Cumhurbaşkanı olarak gidip müzakere edeceğimi söyleyeceğim” diye konuştu. 
Özersay, Kıbrıs Türk gençliğini umutsuzluğa iten bu ve benzeri konuların ülkenin Cumhurbaşkanının uykularını kaçırması gerektiğini de belirtti.

"Artan suç oranları ve su konusu da kritik"
Ülkede giderek artan suç oranlarına da dikkat çeken Kudret Özersay, polis teşkilatına son 5 yıldır gerekli personel alımının yapılmadığını, Türkiye ile KKTC arasında adli konularda sağlıklı bir işbirliği yapılmasının önünde hala bürokratik engellerin bulunduğunu savundu ve tüm bu sorunların giderilebilmesi için Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık ederek hükümetle istişareler yapması ve ülkeye giriş-çıkış şartları da dahil bu konuların siyasi yönünü Türkiye ile müzakere etmesinin gerekli olabileceğini vurguladı. 
Türkiye’den gelecek su konusunda da Özersay, bugüne kadar bu suyun ülke içinde nasıl kullanılacağının pek konuşulmadığını, her hükümet değişikliğinde değişecek değil kalıcı olacak olan bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Özersay, bunun Cumhurbaşkanının siyasi liderlik göstermesi ile mümkün olabileceğini vurguladı. 

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473