banner564

Pişmanlığı süreyi azalttı

Geometrik Döneme ait, değeri 96 bin TL olan tarihi eserleri satmak isterken yakalanan Emre Büyüköztürk, 3 ay hapiste yatacak

Pişmanlığı  süreyi azalttı
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

Karpaz bölgesindeki Çayırova köyü yakınlarında 2013 yılının Mart ayı içerisinde  izinsiz kazı yaparak Geometrik Döneme ait değeri 96 bin TL olan 15 adet tarihi eser bulan ve bu eserleri satma teşebbüsünde bulunan Emre Büyüköztürk, Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 ay hapse mahkum oldu. Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti adına kararı okuyan Yargıç Banu Soyer, iddia makamının mahkemeye aktardığı olgulara özetle değinerek  sanığın 2013 yılı Mart ayı içerisinde, henüz Ağır Ceza Mahkemesi gündemine dosyaları gelmeyen Adem Yılmaz ile Levent Ocak’ın eski eser bulmak amacıyla Çayırova’da Valya olarak bilinen bölgede kazı yaptıklarını söyledi.

 

Büyüköztürk satacaktı

Yılmaz ile Ocak’ın, kazı sonucu buldukları mağaradan 1750 yıllık 96 bin TL değerinde Geometrik Demir Çağ dönemine ait 15 parça eski eser bularak mağaradan çıkardıklarını anlatan Soyer, akabinde Yılmaz ile Ocak’ın, sanık Emre Büyüköztürk’ten konu eski eserleri satması için müşteri bulmasını istediklerini söyledi.   Sanık Emre Büyüköztürk’ün bunun üzerine 17 Mart 2013 tarihinde eski eserleri satmak için müşteri bulduğunu anlatan Soyer, 21 Mart tarihinde Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri eski eser alış verişi olacağına dair ihbar aldığını ve Levent Ocak, Adem Yılmaz ve sanık Emre Büyüköztürk tespit edilerek tutuklandığını anımsattı.

 

Sonra çok pişman oldu

Sanık avukatının Mahkeme’ ye sanığın çok pişman olduğunu, suçu işlediği dönemde işsiz olduğunu ve babasını çok küçük yaşta bir iş kazası sonucu kaybettiğini aktardığını anlatan Soyer, sanığı gerek kendi beyanları gerekse mahkemeye sunulan olgular ışığında suçlu bulup mahkum ettiklerini söyledi.

Yasa koyucunun konu suçlara 10 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü söyleyen Soyer, bununda suçun vahametini ortaya koyduğunu vurguladı.

 

3 ay hapis cezası verildi

Konu suçlara ibret verici ve caydırıcı cezalar verilmesi gerekliliği üzerinde duran Yargıç Banu Soyer, sanığın kişisel ve ailevi durumunu, pişman oluşunu, suçunu kabul edip adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını hafifletici nedenler olarak ta değerlendirdikten sonra sanığa hapislik dışında bir cezanın verilemeyeceği kanısına vardıklarını bildirdi. Soyer netice itibarı ile sanığı mahkum olduğu suçlardan 3 ay hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2014, 02:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474