banner564

Polis eğitim verecek

Meclis Genel Kurulu’nda, “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla kabul edildi

Polis eğitim verecek
banner598
Arzu KÖPRÜLÜ - Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.50’de Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurul ilk olarak, Başbakanlığın Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunan Emeklilik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresini oybirliğiyle onayladı. Katma Değer Vergisi Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere hakkında ise CTP Milletvekili Birikim Özgür söz aldı. 
Özgür, ithalatta alınan KDV’nin 60 gün tecilinin gündemde olduğunu bunun nasıl bir ihtiyaç sonucu gündeme geldiğini bilmediklerini belirtti. Özgür, ivedilik istenen iki konuda da bilgiye ihtiyaçları olduğunu vurguladı. 

Denkta: Şikayetler üzerine oluşturuldu
Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, KDV ödemesiyle ilgili tecil önerilerinin, Zeren Mungan döneminde ithalatta peşin ödeme kuralına gelen şikayetler üzerine oluştuğunu ifade ederek, uygulanan yöntem ve değişikliklerle ilgili bilgi verdi. Denktaş, emeklilerle ilgili değişikliğin de emekli olan doktorlara maaş artışı yansıtmamak için yapıldığını kaydetti. Genel Kurul Katma Değer Vergisi Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi de oybirliğiyle onayladı. Genel Kurul daha sonra, Hukuk ve Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı’nın 3 görüşmesine ilişkin tezkereyi de oybirliğiyle kabul etti. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün üçüncü görüşmesi yapılan “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla kabul edildi.

Angolemli: Polisler sayı bakımından yetersiz
Tasarıyla ilgili ilk konuşmayı TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli yaptı. Angolemli, polisin Güvenlik Kuvvetleri’ne bağlı olması nedeniyle siyasilerin polislerle fazla ilgilenmediğini savunarak, “KKTC’de FETÖ’cü yoktur” diyen siyasilere rağmen bazı kişilerin FETÖ soruşturması kapsamında sorgulandığını hatırlattı. Polislerin sayı bakımından yetersiz ve özlük haklarının verilmemesi nedeniyle huzursuz olduğunu dile getiren Angolemli, ülkede yaşanan adli sorunlara örnekler vererek polisin ülkedeki tüm olaylara müdahale etmesinin mümkün olamayacağını belirtti.
Angolemli, KKTC’ye kimlikle giriş uygulamasının ülke güvenliğini kötü yönden etkilediğini ve bunu yıllardır her mercide, her yetkiliye söylediğini kaydederek, özel güvenliğe karşı olmasına rağmen tasarıya evet diyeceğini açıkladı ve “Belki güvenliği onlar sağlar” dedi.

Uluçay: Poliste eğitim verilecek
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, bu tasarının polisin yapması gereken görevleri özel güvenliğin yerine getirmesini öngörmediğini belirterek, bugün için ülkede ihtiyaç duyulan bazı konulara çerçeve oluşturmayı amaçladığını söyledi. Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı’yla ilgili detaylı bilgi veren Uluçay, özel güvenlik görevlilerine Polis Genel Müdürlüğü tarafından mutlaka eğitim verileceğini, eğitimleri başarıyla tamamlayanların “özel güvenlik hizmeti verebilir” belgesi alacağını ifade etti.
Bu görevlilerin yetkilerinin çok sınırlı tutulduğunu ve kimseyi zora sokmayacak şekilde belirlendiğini kaydeden Uluçay, görevlilerin suç teşkil eden farklı durumlarda kalması halinde sorumlu kişiyi alıkoyma hakkı olacağını söyledi. Uluçay, özel güvenliğin polisle işbirliği içerisinde çalışacağını belirtti. Uluçay, idari para cezası ve yaptırımların yanı sıra 6 ayda evrak, yılda bir de fiziki denetim yapılacağını, ruhsat harcının da 2 asgari ücret olacağını kaydetti.

Özdenefe: Hâlâ endişelerim var
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, tasarının geldiği noktanın çok olumlu olduğunu, ilk halinden bugüne çok yol kat ettiğini belirterek kendisinin hâlâ bazı konularda endişeleri olduğunu belirtti. Verilen yetkilerin bazılarının yasalarla çeliştiğine işaret eden Özdenefe, yasayla çeliştiğini savunduğu konulara örnekler verdi. Özdenefe, tasarıdaki iki maddenin yeniden değerlendirilmesini istedi.

Candan: Kriterler merak ediliyor
CTP Milletvekili Armağan Candan, tasarıyla ilişkin en çok merak edilen konunun önceden bu sektörde çalışanlara getirilecek kriterler olduğunu belirterek, yasanın son şeklinde onlar için de bir geçiş süreci sağlandığını belirtti.

Evren: İç güvenlikte zafiyet var
İçişleri Bakanı Kutlu Evren ise iç güvenlikte zafiyet olduğunu belirterek, Polis teşkilatında sayısal ve teknik yetersizlik olduğunu söyledi. Evren, yasanın büyük bir fayda sağlayacağına inandığını kaydederek, 5 ilçede güvenlik kamarası konması ile ilgili çalışma da yapıldığını belirtti. Konuşmaların ardından “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla Meclis Genel kurulunda kabul edildi. Toplantıda daha sonra Sayıştay Komitesi’nin Birleştirilmiş Serdarlı Belediyesi 2006 ve 2007 Mali Yılı Sayıştay Denetim Raporu Genel Kurul’un bilgisine sunuldu.
Komitede oybirliği alan raporu Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay okudu. Raporun bilgiye sunulmasından sonra Genel Kurulun dünkü toplantısı tamamlandı. Genel Kurul bugün saat 10.00’da yeniden toplanacak. 

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2017, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473