banner564

Radyasyon ölçümünde ürkütücü sonuç

Baz İstasyonu korkusuyla yatıp, kalkan Lefkoşa’daki bir mahallenin sakinleri, Amerika’dan cihaz getirip, radyasyon ölçümü yapınca ortaya ürkütücü bir durum çıktı

Radyasyon ölçümünde ürkütücü sonuç
banner598
Serap Turan EVRAN
   Baz istasyonlarının kansere yol açtığı iddiaları yıllardır tartışıldığı halde, ortaya somut bir sonuç çıkmıyor. Kimine göre bu istasyonlar insan sağlığı açısından zararlı, kimine göre kontrollü olması durumunda zararsız.
   Başkent Lefkoşa’daki Şehit Mustafa Ruso Caddesi üzerinde oturan vatandaşlar,  Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin kirasındaki binanın hemen üstünde bulunan baz istasyonu nedeniyle uyku uyuyamaz hale gelince, çareyi bir ölçüm cihazı almada buldu. Cihazı Amerika’dan getiren mahalle sakinleri, Üniversite binası içinde yapılan ölçümlerde rasyasyon değerini olması gerekenden az bulmakla birlikte, bina dışındaki ölçümlerde 10 kat fazla radyasyon olduğunu saptadı.
   Uzun zamandan beri yetkililere şikayetlerde bulunduklarını, ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirten mahalle sakinleri, şimdiki Sağlık Bakanı Ahmet Gulle’den de oldukça şikayetçi.
   Diyalog’a konuşan mahalle sakinlerinden Sultan Arkan, Tabipler Birliği başkanlığı döneminde baz istasyonlarının kontrol edilmediğinden yakınan ve bu tutumu kınayan Ahmet Gulle’nin, şimdi Sağlık Bakanı olduğunu ve herhangi bir önlem almadığını söyledi.
   Arkan; şöyle dedi:
   “Baz istasyonlarının zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdiki Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Tabipler Birliği Başkanı iken, baz istasyonlarının epilepsi hastası olan insanlara zarar verdiğini söylemişti. Ancak şu anda Sağlık Bakanıdır, baz istasyonları için hiçbir çalışma yapmıyor. Bir an önce harekete geçmeli. Biz yıllardır bu baz istasyonlarıyla yan yana yaşıyoruz.” 

Konuyu değerlendireceğiz
   Şikayetler üzerine görüşüne başvurduğumuz Sağlık Bakanı Ahmet Gulle ise şunları söyledi:
   “Bu konu geçmişte çok tartışıldı, bazıları baz istasyonlarının zararı yoktur derken bazıları ise zararı vardır diyor. Ancak baz istasyonlarının kurulması ile ilgili kurallar ve yasalar vardır. Bu bina üzerinde kurulan baz istasyonunun nasıl kurulduğuna bakılıp uygunluğu kontrol edilebilir. Vatandaşların bizlere şikayetlerini iletmeleri halinde, konuyu kesinlikle gündemimize alarak gerekli çalışmaları yaparız”. 

Vatandaşlar ne dedi?

Fikret Çavuşoğlu 


   “Baz istasyonunun 75 metre yakınında oturuyorum. Böyle bir rezalet olamaz, insan hayatı ile bu kadar oynanmaması gerekiyor. Öğrencilerin bulunduğu bir eğitim kurumunun çatısında ve meskun yerde bu antenlerin insan sağlığına zarar verdiği herkesin malumudur. Ama bizi üzen şey; eğitim kurumundaki yetkililere gidip söylememize rağmen, halen daha kaldırılmaması. Ki bu eğitim kurumu burada kiracı. Asıl sahibi, bu binayı eğitim kurumuna kiralarken şartlardan birisi de bu antenlerin kaldırılması yönündeydi. Ama bu kontrata uymadılar, biz de dava açmaya hazırlanıyoruz. Benim anlamadığım, nasıl olurda bir eğitim yuvasında öğrenciler riske atılabilir.  Bir an önce kaldırılması gerekiyor. Bu ülkede yaşanan bu sorun tam bir rezalet. Maalesef sonumuz belli, sonumuz ölümdür. Onlar para kazanacak diye, bizim canımızdan can gidiyor. Özellikle Sağlık Bakanlığı ile Çevre Bakanlığının daha hassas davranmasını bekliyoruz.” 

Ayhan Angın

   “Baz istasyonlarının zararlı olduğunu biliyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde meskun bölgelerde bu şekilde baz istasyonları mevcut değildir. Burada yanı başımızda tepemizde var. Uzmanlar kansere neden olduğunu söylüyor. Bende de kimi zaman baş ağrısı oluyor. Acaba baz istasyonu mu buna neden oluyor diye kendime sormadan edemiyorum.  Sürekli bir kuşku içerisindeyim.  Bugüne kadar buradaki baz istasyonunun kaldırılması için çalmadığım kapı kalmadı. Baz İstasyonunu barındıran Üniversite yetkililerine de durumu anlattım. Sürekli bakacağız, ilgileneceğiz diyerek bizi oyaladılar. Bırakın kaldırmayı her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor o baz istasyonuna.” 
   Ayhan Angın, baz istasyonlarının bina üzerlerinde çoğalmasını ise insanların bilinçsizliğine veriyor: 
   “Size 2 telefon vereceğiz, bedava internet vereceğiz, apartman temizliğini bedava yaptıracağız diyerek, insanları cezbetmeye çalışıyorlar. Maalesef bilinçsiz insanlar da bunu hemen kabul ediyor. Çünkü bilmiyorlar sağlıklarına ne kadar zararlı. Bir de övünürler, bak bize geldiler, bizi tercih ettiler, bize ücretsiz telefon verdiler, bedava internet verdiler diye. Üstelik zararlarını anlattığımız da bile inanmazlar inanmak istemezler. Ben uzman değilim ama sağlığı etkilediği aşikar. Beyaz kan hücrelerini azalttığını, hastalandığınız zaman iyileşmeyi yavaşlattığını duydum. Mesela Amerika’da ve dünyanın pek çok yerinde baz istasyonlarını, yaşam alanlarının içine kurmak yasaktır. Yasağa rağmen kurulmuşsa da bir şikayette hemen kaldırılır.” 
Derviş İnceer


   “İnsanların sağlığına zarar veren bir şey olduğu için, yalnızca bölgemizdeki baz istasyonundan değil, hepsinden şikayetçiyim.  Tedbir alınmalı, devletin de bu işe el atmasını istiyoruz. Bütün ilgili sivil toplum örgütleri de bunları dile getiriyor ama daha fazla üzerine gidilmesi lazım.” 


Nalan Verdi


   “Baz istasyonları çok kötü hastalık yayıyor. Üstelik kimi zaman sesini de işitiyoruz. Ülkemiz kanser ülkesi ama bunun önüne geçmek yerine kanser olmamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz daha önce imza da topladık, şikayette bulunduk. Ama hiç kimse bizi dinlemedi. Binanın bundan önceki esas mal sahibiyle görüşmemiz de sonuçsuz kaldı. Yıllardır bu sorunla yaşıyoruz. Zaman zaman baş ağrısı yaşıyoruz. Lütfen bir an önce sağlığımızla oynayan bu sorunu çözsünler.” 

Vasfiye Gözel 


   “Baz istasyonlarının insan sağlığı açısından çok zararlı olduğunu biliyoruz. Hemen bugün yarın değil ama ileriki zamanlarda rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Zaten ülkemizde baz istasyonun olmadığı yer yok, her taraf dolu. Nereye giderseniz kaçışı yok. Bu cihazların yaşam alanlarının dışında olması gerekiyor. Bu kadar baz istasyonunun olmasını da maddi menfaatlere bağlıyorum. Çünkü şehir dışına kuracak olsalar masrafları daha çok olacak. Onlar da kurulu yerlere baz istasyonlarını yerleştirmeyi tercih ediyorlar. Yetkililere buradan sesleniyorum; akıllarını başlarına toplasınlar. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir.” 



Vadia Barış 


   “Topluma zararlı olan şeyleri böyle uluorta yapmasınlar. Teknoloji ilerliyor ama kanser oranı da ona bağlı olarak artıyor. Dönem dönem baş ağrım oluyor, midem bulanıyor. Kimi zaman da dengem bozulur. Ülkemizde devlet mi var ki, gidip yetkililerin kapısını çalalım. Yani menfaat önde geldiği için insan sağlığı sıfırdır bu ülkede. Bizim Yenişehir’de bir dükkanımız vardı, oraya geldiler baz istasyonu koymak için. Bize para teklif ettiler ancak buna müsaade etmedik. Bu baz istasyonlarını kurmak bu kadar kolay olmamalı. Maalesef ülkemizde durumu iyi olmayan insanlar bu teklifi geri çevirmiyor, insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunu da bilmediği için kabul ediyor. Ancak koskoca bir eğitim kurumu bunu nasıl bilmez de, insan sağlığını hiçe sayar, şaşıyorum doğrusu.” 

Suna Beyar 


   “Duyduğumuz kadarıyla bu baz istasyonları çok tehlikelidir, biz de bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Kim ise yetkili, bizim sorunumuzu çözsün. Sağlığımızla oynamaya kimsenin hakkı yok.” 

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2014, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474