banner564

Reformlar sürmeli

Mehmet Şimşek, Kıbrıs’taki siyasi durum, ambargo ve mevcut statünün ciddi ayak bağı olmasına karşın, ekonomide güzel ilerlemeler sağlandığını söyledi

Reformlar sürmeli
banner598
Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, günübirlik program için dün saat 10.00 sıralarında KKTC’ye geldi.
   TC Başbakan Yardımcısı Şimşek, KKTC’ye gelişinin ardından Uluslararası Final Üniversitesi’ni gezdi, ardından Mülkiyelilerle sohbet toplantısında bir araya geldi.
Uluslararası Final Üniversitesi, KKTC Merkez Bankası ve Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu işbirliğiyle düzenlenen konferans Girne Acapulco Hotel’de yapıldı.
Uluslararası Final Üniversitesi’nin ekonomi konferansları kapsamında üçüncüsü düzenlenen konferansın açılışında Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun konuşma gerçekleştirdi.
Konuk Bakan Mehmet Şimşek konuşmasında, Kıbrıs’taki siyasi durum, ambargo ve mevcut statünün ciddi ayak bağı olmasına karşın, KKTC’de ekonomide güzel ilerlemeler sağlandığını kaydetti.
Şimşek, KKTC ekonomisindeki ilerlemelerin kaynağında cesaretle gerçekleştirilen reformların yattığını söyleyerek, “Mucizevi değnek yok, evimizi düzene koyacağız” dedi.
Bütün zorluklara karşın reformların yapılmasının gereğine işaret eden Şimşek, reformlar yapıldıkça imkanların ve kaynakların arttığını söyledi. Şimşek, “Reform yapan ülkeler pozitif yönde ayrışır” dedi.
Her zaman, her alanda KKTC’nin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen Şimşek, kendilerini KKTC’den ayrı görmediklerini vurguladı.
Şimşek, Hükümetin reformlarını ve bütçe performansını överek, “Yatırımlara daha çok kaynak ayırmanız bizi çok sevindirdi” dedi.
Şimşek, KKTC’nin özel sektör eliyle hizmet sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olabileceğini vurguladı.

Özgürgün: Ekonomide ağırlık hizmet sektöründe
Başbakan Hüseyin Özgürgün, konferansın açılış töreninde yaptığı konuşmada, KKTC ekonomisinin Kıbrıs sorunu ile şekillendiğini ve bu gelişmelerden etkilendiğini belirterek, ekonomik ambargo ve izolasyonların ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
KKTC ekonomisinde ağırlıklı olarak hizmet sektörünün öne çıktığını dile getiren Özgürgün, 1968 yılında başlayan Kıbrıs görüşmelerinin sonuçlanmaması ve uzamasıyla birlikte belirsizlikten ekonominin olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Başbakan Özgürgün, son Cenevre zirvesinde tamamlanmış gibi görünen aslında ciddi yara alan görüşme süreci bugün sürdürülmeye çalışılsa da Rum tarafının olumsuz noktada durduğunu belirtti.

Görüşme sürecinin Rum Meclisi’nin Enosis kararı ile ciddi bir yara daha aldığını söyleyen Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının ekonomisinin geleceğini görüşme sürecine göre organize etmeye çalıştığını belirtti.
Özgürgün, Kıbrıs sorunundaki belirsizlik devam ettikçe ekonominin gelişmesinin kısıtlı olduğunu kaydetti. Özgürgün, belirsizlik ortamında ekonomiyle ilgili gelecek planlamalarında sıkıntı yaşandığını söyledi.

Atun: Reformlara hız verdik
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden KKTC’nin de direkt ve dolaylı olarak olumsuz şekilde etkilendiğini belirtti.
KKTC ekonomisinde 2013-2015 yılları arasında yavaşlama olduğunu, bunun da nedeninin ekonomik programın imzalanmaması olduğunu belirten Atun, 2015 yılından itibaren reformlara hız verdiklerini, ekonomik protokolleri gerçekleştirerek ekonomiyi iyi düzeylere getirdiklerini söyledi.
Atun, 10 yıl önce bütçe açığının bir kabus olduğunu ve finansmanın büyük bölümünün bütçe açıklarına gittiğini belirterek, bugün bütçe açığının tarihe karıştığını söyledi.
KKTC ekonomisinin bu yıl yüzde 5 önümüzdeki yıl 5,5 büyüme gerçekleştireceğinin tahmin edildiğini kaydeden Atun, Türkiye’den su temin projesi ile Ercan Havalimanı’ndaki yatırımların KKTC ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti.
Telekomünikasyonla ilgili yatırım yapılacağını belirten Atun, Gazimağusa Limanı’nın yatırımlarla yeniden yapılandırılacağını, bir bölgede ticaret limanı kurulması için önemli bir proje bulunduğunu kaydetti.

Sunumlar yapıldı
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı ve UFÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Uygur da, konferansta ekonomi ile ilgili merak edilen soruların yanıt bulacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Uluslararası Final Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Uygur, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Yorucu sunum yaptılar.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2017, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473