banner564

Rumların zihniyeti değişmeli

Özersay, “Taraflarda zemin veya parametreler konusunda gerçek bir anlayış birliği olmadan başlayacak müzakereler sonuca ulaşamaz” dedi

Rumların zihniyeti değişmeli
banner598
Fezile A. ÖKSÜZ  
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ta tarafların müzakereden önce diyalog kurması gerektiğine vurgu yaparak, tarafların zemin veya parametreler konusunda gerçek bir anlayış birliğine varmadan, zihniyet değişmeden başlayacak bir müzakerenin kısır bir döngüye dönüşeceğini ve sonuca ulaşamayacağını kaydetti.
Kudret Özersay, 4 partinin yer aldığı koalisyon hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak TAK’a verdiği ilk demeçte, 12 yıl aktif görev yaptığı Kıbrıs müzakereleri başta olmak üzere Türkiye ile ilişkiler, bakanlığın personel eksikliği, dış temsilciliklerin güçlendirilmesi, Taşınmaz Mal Komisyonu gibi kurumların etkinliğinin artırılması konularına ilişkin görüş ve düşüncelerini aktardı.
3 farklı Cumhurbaşkanı, 4 farklı Kıbrıs Rum lider ve 2 farklı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’yle oturduğu masalarda Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerede bulunan Özersay için, “şehit çocuğu olarak varlığını hep yanında hissederek büyüdüğü devlet önemli”. Siyasi hayatında da ülke yönetimi bağlamında da devletin vatandaş için var olduğunu ve hizmet ettiği sürece var olduğunu düşünen Özersay, “bugün o noktada olunmadığı” kanısında. 
Devletin varlığını sembollerle değil de hizmet vererek hissettirmesi gerektiğini vurgulayan Kudret Özersay, gerçek ülke sevgisinin de bu olduğuna inandığını belirtti.
Kudret Özersay, gerek eğitiminden, gerekse yıllarca aktif görev aldığı müzakerelerden dolayı aşina olup, sempati duyduğu konularla ilgileniyor olmasında dolayı Dışişleri Bakanı olmaktan memnuniyet duyduğuna vurgu yaptı.

“Türkiye ile ilişkiler daha sağlıklı hale dönüşmeli” 
Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nın misyonunun çoğu zaman “Kıbrıs sorunu ve müzakereler” şeklinde algılandığını; ancak bakanlığın, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs sorunu dışındaki dış politika hedefleri ve KKTC’nin çok farklı konulardaki görüş ve duruşunun ortaya konması ve savunulması fonksiyonunu da yerine getirdiğine işaret etti.
Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, son dönemde ülkede yaşanan olaylar dikkate alındığında, özellikle Türkiye ile ilişkilerin daha iyi bir diyalog temelinde, daha sağlıklı hale dönüştürülmesi gerektiğine inandıklarından Dışişleri Bakanlığı’nı üstlenip, buna katkı koymak istediklerini belirtti.
Özersay, “Stratejik ortağımız, en önemli müttefikimiz olan Türkiye ile ilişkilerin sağlıklı zemine oturmasını önemsiyoruz” dedi.

 “Rütbeli çok iş yapacak az”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, göreve gelir gelmez el attığı ilk konunun, bakanlığın personel ihtiyacı olduğunu ve Kamu Hizmeti Komisyonu başkanıyla da ilk temasları yaptığını söyledi.
Özersay, göreve gelir gelmez tüm daire müdürleri ve müdür temsilcilerle yaptığı görüşmeler sonunda “rütbeli insan sayısının çok, diplomasi alanında faal iş yapacak insan sayısının az olduğu” sonucuna vardığından, münhalin, belediye seçimleri yasaklarına takılmayacak şekilde açılıp, sonuçlandırılacağını söyledi.
Sınav için Kamu Hizmeti Komisyonu bünyesinde bir komisyon oluşturulacağını kaydeden Özersay, diplomasinin başlangıç kademesine uygun olmayan “çoktan seçmeli” sınav yerine, klasik sınav yapılacağını ve alınacak personelin de nitelikli olacağını belirtti.

“Dış temsilcilikler verimli kullanılmalı”
Özersay, dış temsilciliklerin araç, personel ve personelin sosyal güvence eksikliklerinin giderilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüştüğünü ve bu konudaki çalışmaları hızla tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. 
Önemli olan dış temsilciliklerin verimli kullanılması olduğunu kaydeden Özersay, “Eğer siz zamanında, iyi biçimde bilgi paylaşımında bulunmazsanız dış temsilciliklerinizle ya da oraya yönelik ziyaret ve girişimlerinizde dış temsilciğinizi baypas ederseniz, o zaman verimli kullanım söz konusu olamaz” dedi.

“Siyasi istismar konusu yapmayacağız”
Kudret Özersay, Dışişleri Bakanının müzakerelerde aktif yer alıp almayacağının sorulması üzerine, konunun geçmişte hep siyasi istismar konusu olduğunu ancak kendilerinin bunu yapmayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı ile haftalık görüşmelerde karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacağına işaret eden Özersay, “Önemli olan içeriktir. Bilginin paylaşılması, sürekli istişare içinde olunması, sağlıklı diyalogun tanımdır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki ilişkinin yapılacak istişarelerle belli olacağını kaydeden Özersay, “Ama bizim derdimiz ceketler ya da pozisyonlar değildir. İçeriktir. Bunu istişare ederek götürmek, hem sayın Cumhurbaşkanı, hem de Kıbrıs Türk tarafının pozisyonu güçlendirir” ifadesini kullandı.

“Mesele içerik ve niyettir”
Kıbrıs görüşmelerinde sıkıntının müzakerelerin yönteminde olmadığını, her tür müzakere ve yöntemin denendiği 12 yıllık müzakere deneyiminde yaşayarak gördüğünü kaydeden Özersay, “Kıbrıs sorununun çözülmüyor olmasının sebebi, yöntem ve metotlar değildir, çünkü bütün yöntem ve metotlar denenmiştir. Mesele içerik ve niyetle ilgilidir” dedi.
Özersay, Kıbrıs Rum toplumunun yönetim ve zenginliğini Türk toplumuyla paylaşmaya hazır olmadığının, 14 yıl, BM Genel Sekreteri tarafından dillendirildiğine işaret ederek, geçen süre içinde yönetimi ve zenginliği paylaşmaya yönelik istek eksikliğinin pek değişmediği düşüncesinde olduğunu söyledi.

“Hedefi aynı olmayan müzakere sonuçsuz kalır”
“İstediğiniz şey ortak olmalı ki oturup müzakere edesiniz” diyen Dışişleri Bakanı Özersay, Kıbrıs’ta tarafların müzakereden önce bir diyalog kurması ve ortak bir zemin veya parametre imkanı var mı bundan emin olması gerektiğini söyledi. 
Özersay, “Bugün için gerekli olan şey, taraflar arasında sağlıklı bir diyalogla ortak bir hedef bulmak mümkün mü, bunu konuşmaktır; müzakere etmek değil” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin de “düşünme, üzerine kafa yorma dönemi” diyerek müzakere sürecin çöktüğünü ilan ettiğine işaret eden Özersay, önümüzdeki dönemin de bu gerçekçi temelde seyretmesi gerektiğini belirtti. 
Özersay, “Müzakere süreci çökmüştür. Tarafların bu işin esasına yönelik olarak oturup kafa yorması gerekir noktası gerçekçi noktadır” dedi.

“TAK, basının mihenk taşı”
Başbakan Yardımcısı v e Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlığına bağlı tek kurum olan Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) ile de yakından ilgileniyor.
Özersay, birçok açıdan hayati bir görev yerine getirdiğini düşündüğü TAK’ın özellikle Güney Kıbrıs bağlamındaki gelişmelerin takip edilmesinde çok önemli görev üstlendiğini belirtti.
TAK’ın, basının mihenk taşı olduğunu söyleyen Özersay, Ajansın uluslararası alanda KKTC’yle ilgili gelişmelerin takibi açısından kapasitesinin artırılabileceğini kaydetti.
Özersay, kurumun özellikle web sitesi ve yabancı dil açısından güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Kanbay’dan Özersay’a ziyaret 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile görüştü. 
Dışişleri Bakanlığında yer alan görüşmede, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, “Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletine, hükümetlerine, Kıbrıs Türk halkına her zaman desteğini, ilgisini ve sevgisini ortaya koymuştur. Önümüzdeki dönemde de bunu en güçlü şekilde sürdürecektir, bundan herkes emin olsun.” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da pek çok konuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verdiği ciddi katkıları devam ettireceğini duymanın memnuniyet verici” olduğunu söyledi.
Özersay, Kanbay ile tanışıklığının çok daha öncelere dayandığını ifade ederek, “Bu yakın ilişkinin önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalara olumlu katkıları olacağına inanmaktayım” ifadelerini kullandı.
Görevi devralır almaz TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan da tebrik mesajını aldığını ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Özersay, Kanbay’ı bakanlığında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Yasin Temizkan da hazır bulundu.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2018, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473