banner564

‘Sahte’ oyun

Mont Pelerin’de perde gerisinde yaşanan olayları Diyalog açıklıyor. Anastasiadis, Dönüşümlü Başkanlığı ve garantilerin devamını kabul etmeden, “Güzelyurt verilmezse AKEL desteklemeyecek” diyerek, KKTC heyetini etki altına almaya çalıştı ama başaramadı

‘Sahte’ oyun
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
  İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yer alan Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının, Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, Komünist AKEL Partisi’ni ileri sürerek takındığı olumsuz tavırlardan kaynaklandığı ‘Diplomatik kaynaklar’ tarafından da doğrulandı. 
  Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre Anastasiadis, Güzelyurt dahil olmak üzere toprak konusunda büyük bir taviz koparabilmek için AKEL Lideri Andros Kiprianu’nun adını kullandı. Anastasiadis, müzakerelerin devam ettiği bir sırada Kiprianu ile görüşeceği bahanesiyle toplantı salonunun dışına çıktı. Döndüğü zaman ise, “Güzelyurt verilmezse Kiprianu desteklemeyecek” dedi.
  Diplomatik çevreler, AKEL Lideri Kiprianu’nun bundan habersiz olduğunu belirtirken, 90 bin kadar Rum’un geri dönmesini isteyen Anastasiadis’in, diğer yandan Dönüşümlü Başkanlığı kabul etmediği ve garantilerin tamamı ile iptalinden yana bir tavır takındığını kaydetti.

Anastasiadis, inisiyatif üstlenmedi
  Birleşmiş Milletler ve Ankara’daki diplomatik kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre; Mont Pelerin’de yaşanan başarısızlık Rum Lider Nikos Anastasiadis ve ekibinin inisiyatif üstlenmemesinden kaynaklandı. Rum lider toprak konusunda Annan Planı’na yakın bir oranı pazarlık yapmadan talep ederken Türk tarafının talebi olan dönüşümlü başkanlık ve birçok kurulun karar alması noktasında en az bir Türk üyenin onayının alınması konusunu ise görmezlikten geldi.
Annan Planı’nda yer alan Dönüşümlü Başkanlık konusunu hiç bir şekilde kayıt altına aldırmayan Rum tarafı toprak konusunda ise haritada ısrarcı oldu.

Türk tarafı pazarlıkta geri adım attı, ama…
Türk tarafı yüzde 33’lerden açtığı pazarlığı 65 bin göçmenin geri dönüşü kaydıyla yüzde 29,2’ye kadar çekti ancak bunun kayıt altına alınmasını Dönüşümlü Başkanlığın kabulüne bağladı.
Rum tarafı bu önerileri de kabul etmedi… Bunun üzerine Türk tarafı da daha fazla esnemedi.
Rumların toprak konusunda istediklerini alıp Türk tarafının isteklerini müzakere etmek istememesi kriz yarattı…

Güzelyurt korundu
Elde edilen bilgilere göre 65 bin göçmenin dönüşü ve yüzde 29,2’lik toprak oranı haritaya yansıdığı zaman Güzelyurt, Türk yönetiminde kalıyordu. Ancak bu durum pazarlığa açıktı.
Fakat Rum tarafı pazarlık dahi yapmadı.
Dönüşümlü Başkanlığı kabul etmeden atılmak istenen bu adıma Türk tarafı onay vermedi.
Mont Pelerin’de güven bunalımı da yaşandı. Toprak konusunun tartışıldığı ve Türklerin yüzde 29,2’ye gerilemesi sonrasında şaşkınlık yaşayan Rum lider konuyu AKEL Lideri Andreas Kiprianu ile telefonla görüşmek istedi. 
Kiprianu’nun buna onay vermediğini soyleyen Rum liderin bu konuda yalan söylediği anlaşıldı. Zira aynı saatlerde CTP ve TDP’lilerle görüşen Kiprianu’nun böyle bir görüşmeden haberi yoktu.
Rum lider Anastasiadis’in zaman zaman kendi ekibiyle tartışmalar yaşadığı hatta bazı önemli konuları ekibinden dahi gizlediği öğrenilirken BM Özel Temsilcisi Espen Bart Eide’yi de baskı altına alabilmek için sık sık sert çıkışlar yaptığı bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2016, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473