banner564

Satın kurtulun

KIB-TEK başkanlığından istifa eden İsmet Akim, RHA’ların satılması halinde günlük tassarufun bir milyon lira olacağını belirterek, bu yönde adım atılmasını önerdi

Satın kurtulun
banner598
Çiğdem AYDIN 

Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa eden İsmet Akim, özelleştirilme konusunda sadece Elektrik Kurumu’nu öne sürenlere tepki gösterdi. Akim, “BRT’nin 3 ayrı TV ve 6 radyo kanalı vardır. Bunlar neden özelleştirilmiyor? diye sordu.
Resmi Hizmet Araçları’nda numaraların 6 bine geldiğini belirten İsmet Akim, “Sadece bunların satılması halinde devletin günlük kazancı bir milyon liradır” diyerek, satıp kurtulmanın doğru olacağını belirtti.
   Diyalog’a konuşan İsmet Akim şöyle dedi: 
   “KKTC’nin bütçesi 4 küsur milyar TL’dir. Bu paranın 3 milyon TL’sini KKTC vergi olarak toplamaktadır. Geriye kalır 1 milyar TL. Bu 1 Milyar TL’nin 700 küsur miktarı savunma ile ilgilidir. Bunu Türkiye öder, bunun yanında da 280 bin kadar katkı verir bütçeye. Şimdi benim önerim, ki bu önerilerim hayata geçerse KKTC milli değerlerini satarak ayakta kalmasına gerek yoktur. Kavgaya da gerek yoktur. Neden Elektrik Kurumu özelleştirilsin? Neden başka yerler özelleştirilmiyor? Bakınız, KKTC devleti tasarruf yapacaksa, önce her sokaktan çıkan RHA (Resmi Hizmet Aracı) ve numaralarına bakarsanız, araçların artık 6 binlerde olduğunu görürsünüz. 6 bin tane resmi hizmet aracı demek, 6 bin tane kişinin bu araçlarda hergün dolaşması demektedir. 6 bin araç sürücüsünü veya kamu görevlisini ödersiniz, bu araçların bakım ve masraflarını ödersiniz, bu araçların deposunu benzin doldurursunuz, sigortası, seyrüseferi vs… Eğer devlet, bu araçları Girne Kapısı’nda toplasa ve bu halka bedava verse, günlük karı 1 trilyondur. Bu araçlar üzerinde asgari bir milyon TL harcama var. Alın size ilk tasarruf tedbiri.”

TV’ler ve radyolar

İkinci önlem olarak BRTK’yı gündeme getiren İsmet Akim şöyle dedi:
 “İkinci önerim, BRTK üç tane televizyon çalıştırır, 6 tane de Radyo, rivayete göre buralarda 800 kişi istihdam ediliyormuş. Neden BRTK özelleşmiyor da elektrik kurumu özelleşiyor? BRTK verimsiz kurum. Bu da yetmez, sivil savunma teşkilatında en az 3 tane radyonun ne işi var? Hatta yarım düzüne de değebilirim, ne işi var bu kadar radyonun Sivil Savunma bünyesinde? Bu kadar personel, bakımı var, güvenliği var, var oğlu var. Masraf değil mi bunlar ? Bunların hepsi kamu payında olan kurumlar, bu da yetmez mi? Madem ki BRTK’de 3 radyo, 2 televizyon 80 personel var, sivil savunmanın radyolarına ne gerek vardır? Biri çıksın bunu anlatsın. Eğer bu radyolar gerekliyse, BRTK’nın ne işi vardır. İşte size tasarruf payları. Devlette binlerce işçi vardır çalışır ama biz devletteki temizlik işlerini özelleştirdik, bu ne alaka. Hastanede yemek işlerini özelleştirdik ama aşçılarımız, demirbaşımız, bunlar için aldığımız araç gereç orada durur ve bunlar için para veriyoruz ama yemeği de para ile alıyoruz. Güvenlik, her tarafta gece bekçisi var, devlet öder tüm özlük haklarını. Devlet öder ama güvenlik görevlisi de özeldir. Tüm bunlar tasarruf tedbirleri değil midir. Neden Kıb-Tek? Tüm saydıklarımı tasarruf tedbiri olarak yapsalar, bu devletin Türkiye’ye el açma ihtiyacı yoktur. Hele hele elektrik kurumu gibi para kesen bir kurumu satmasına hiç gerek yoktur. Ha, Türkiye’ye nerede ihtiyacımız vardır, güvenlikte. Güvenlik konusunda Türkiyesiz olmaz, bunu inkar eden de yoktur.”

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2016, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473