banner564

Sıkıntı yaratır

Akıncı, Rumların verdiği haritayı reddettiğini açıkladı

Sıkıntı yaratır
banner598
Fezile Atüf ÖKSÜZ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Beşli Konferansın bitmediğini ve sürecin belirsizliğe mahkum edilmediğini, aksine 5 gün sonra ne yapılacağının konsensusla belirlendiğini kaydetti. Akıncı, sabırlı olunmasını ve 18 Ocak’ta devam edilecek teknik çalışmalara fırsat verilmesini istedi. Akıncı, Cenevre’deki ilk 2 gün bazı uzlaşılar elde edildiğini ancak daha yapılacak iş olduğunu belirterek, yıllardır konuşulan konuları 20 aydır konuştuklarını söyledi. Cenevre’de ilk defa tarafların harita sunduğunu ve yüzdelikler kontrol edildikten soran haritaların BM kasasına kilitlendiğini kaydeden Akıncı, “Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis bizim sunduğumuz haritanın kabul edilemez olduğunu, biz de onların sunduğu haritanın kabul edilemez olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri’ne bir mektup verdik” dedi.
 Akıncı, “18 Ocak’ta başlayacak çalışmanın hemen ardında bir üst seviyede ikinci bir toplantı yapma kararlılığımız var” dedi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sürecin 18 Ocak'a bırakılmasının Türk tarafının tercihi olmadığına işaret ederek, sorunun artık sürüncemede kalmaması ve buraya kadar getirilen sürecin başarısızlığa ulaştırılmasının büyük hata olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Cenevre’de gerçekleştirilen Beşli Konferans ve müzakerelerle ilgili bilgi verdi. Pazartesinden beri sürdürdükleri toplantının sonunda olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Akıncı, 01 Aralık’ta varılan mutabakat gereğince, 9-11 Ocak tarihleri arasında 2 tarafın katılımıyla 4 başlık konusunda geriye kalan unsurların tartışılması, uzlaşılamayan konularda mümkün olan uzlaşıların artırılması ve daha önce belirlenen yüzdeliklere bağlı olarak haritaları sunmaya karar verdiklerini belirtti. 
18 Ocak’ta devam edecek konferansta kendisinin Müzakereci Özdil Nami tarafından temsil edileceğini kaydeden Akıncı, tarafların yanısıra garantör temsilcilerinin konferansa katılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konferansın tamamlanmadığını, yeni bir şekil aldığını ve daha üst seviyede ele alınacağı bir üst seviyeye götürmek için bir alt yapı çalışması yapılacağını söyledi. BM tarafında yapılan ortak açıklamada dile getirilen kararlılığa vurgu yapan Akıncı, bu kararlılığı garantörlerin de desteklediğine işaret etti. Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafı adına 20 aydır sürdürdüğümüz bu çalışmaların son aşamasına geldik” dedi. 

“Henüz bir kurgu yapılmadı”
Cumhurbaşkanı Akıncı, başka bir soruyu yanıtında, müzakerelerin Kıbrıs’ta nasıl yürütülebileceğinin ciddi bir sıkıntı olduğu çünkü çok kısa bir süreden bahsedildiğini söyledi. Bu teknik heyette müzakerecileri görevlendirdiklerini kaydeden Akıncı, hazırlıkların liderler toplantısına gelmesinin alışılmış yöntem olduğunu belirtti.
Akıncı, “Teknik anlamda da yapılması gereken çalışmalar var. Henüz bir kurgu yapılmadı.18 Ocak’tan hemen sonra diğer sürece geçebileceksek, ki beklentimiz odur, yani bizim de burada olmamızı gereken seviyeye yükselebilir. Farklı formatlarda bunların ele alınabileceği bir kurgu düşünülebilir ancak bunlar konuşulup uzlaşıya muhtaçtır” dedi.

“Dönüşümlü başkanlık olmazsa olmaz”
Dönüşümlü başkanlığın Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitlik anlamında olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Akıncı, “Kararlara etkin katılım olgusu yanında, bir çözüm metninde mutlaka yerini alması gereken bir konudur” dedi.

“Kıbrıslı Türkler güvencesini Türkiye’de görüyor”
Kıbrıslı Türklerin güvencesini Türkiye’de gördüğüne vurgu yapan Akıncı, “Garantilerin devamı herkesin bildiği gerçekliktir. Önemli olan konu, bir tarafın güvenliğinin, diğer tarafça tehditmiş gibi algılanmayacağı noktayı bulabilmektir. Bu konferansın amaçlarından biri de budur. Dolayısıyla biraz sabırlı olun. Çalışmalarına fırsat verelim” şeklinde devam etti.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2017, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473