banner564

Şimdi in cin top oynuyor!

Başkent Lefkoşa’nın en eski alışveriş merkezi Belediye Pazarında işyeri bulunan esnaf, geçmiş yıllardaki kalabalığı ve satışı özlüyor

Şimdi in cin  top oynuyor!
banner598

Melin DOBRAN

   Başkent Lefkoşa’nın tarihi çarşısı Belediye Pazarında ( Bandabulya) sessizlik hâkim. Belediye Pazarında işyeri bulunan esnaf,  geçmiş yıllardaki kalabalığı ve satışı özlediklerini söyleyerek, “Şimdi çarşıda in cin top oynuyor. Satışlar dibe vurdu” diyor…
Çarşı esnafı, zaman içerisinde marketlerin de sebze meyve satmasından, yolun yayalaştırılmasından ve çarşının restorasyonundan sonra işlerin düştüğünü söyledi. 
   Çarşıya uğrayan müşteri sayısının belli olduğunu ifade eden esnaf, turistin ise bir iki meyveden başka bir şey almadığını savundu.

Esnaf ne dedi?

Nadir Köklüoğlu: Yaklaşık 60 yıldan beridir Bandabulya’da esnafız. Kendi yaptığımız turşu, macun, molehiya, harnup ve pekmez gibi ürünlerimizi satıyoruz. Ayrıca sebze ve meyve de satıyoruz. Geçimimizi buradan kazandığımızla sağlıyoruz. 
   Geçmiş yıllarda meyve zamanı satışlar çok iyiydi. Marketler de meyve sebze satmaya başlayalı Bandabulya’ya uğrayanlar azaldı. Şimdi birçok ihtiyaç marketlerden karşılanıyor. Yapılan yayalaştırılmanın da buraya müşterinin az gelmesinde payı var. 
   Çarşının restore edildiği dönem de olumsuz yönde etkilendik. Yerli vatandaş hiç denecek kadar az geliyor. Turistin ise aldığı en fazla bir iki meyvedir. Onu da kilo ile almıyor.

Ali Dağdelen: Ben 25 yıldan beridir Bandabulya’da esnaflık yapıyorum. Önceden buraları çok güzeldi. Burası tıklım tıklım olurdu. Yerli halkımızdan saysak 3-5 kişi anca geliyor. 
   Turist desek en fazla iki muz, bir elma alıyor. Marketlerin meyve sebze satması, yolun yayalaştırılması ve park yeri sıkıntısı bizi olumsuz yönde etkiledi. Artık Bandabulya’yı öldürdüler. Yine de halimize şükrediyoruz. Yeşillik ve domates en fazla sattığım üründür.

Baki Dilekçi: Bizim yabancıdan çok yurt dışında yaşayan Kıbrıslılara ihtiyacımız var. Onlar buraya gelse Kıbrıs kültüründen olan yerli ürünlerden alsa, biz daha çok mutlu olacağız. Buraya gelen turistlere, yabancı rehberler yerli ürünlerin ne olduğunu nasıl yendiğini anlatamıyor. 
   Ben 1994 yılından beridir Bandabulya’dayım. O yıllarda burası çok kalabalıktı. Artık çarşıya uğrayan insanlar parmakla gösteriliyor. Önceden Londra’dan yerli vatandaş geldiğinde, rafta bir tane bile yerli ürün kalmazdı. Yine de müşterimiz var çok şükür.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2017, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474