banner564

Sıra savaşı

UBP’de gergin toplantı sonrasında tüm milletvekillerinin ve bağımsızların yeniden milletvekili adayı olması kabul edildi

Sıra savaşı
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) aday belirleme süreci sancılı başladı. Parti Meclisi’nin dünkü toplantısında adayların üyeler tarafından belirlenmesi tartışıldı. Yaşanan itirazlardan sonra ise bağımsızlar dahil mevcut milletvekillerinin tümünün yeniden aday olmasına, diğer isimlerin ise oluşturulacak bir komite tarafından belirlenmesine karar verildi. 
   UBP adaylarının seçim pusulasındaki sıralamasına ise parti üyeleri karar verecek.
   Başbakan UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, DP’den istifa eden ve  hükümetin oluşumuna destek veren Menteş Gündüz, Hasan Taçoy, Hakan Dinçyürek ile CTP’den istifa eden Önder Sennaroğlu’na üye seçimine gitmeden aday olma sözü vermesi ve bundan geri adım atmayacağını açıklaması toplantının gergin başlamasına neden oldu. 
   Bu avantajın seçilmiş milletvekillerine verilmemesi ve adayları UBP üyelerinin belirleyeceğinin kaydedilmesi huzursuzluk yarattı. 
   Konu dünkü parti meclisinde masaya yatırıldı ve ortaya konan itirazlar sonrasında Başkan Özgürgün geri adım atmak zorunda kaldı. 
    Hükümetin 18 UBP milletvekili ve 4 bağımsızla birlikte yol aldığına vurgu yapan bazı isimler bağımsızlara sağlanan hakkın adaletsiz olduğunu ortaya koyması sonucunda aday belirleme konusunda yeni yol haritasında uzlaşı sağlandı. 
   
Komite kuruluyor

   Bağımsızların yanı sıra tüm milletvekillerinin yeniden aday olması kabul gördü. Bu durumda 22 milletvekili yeniden aday olacak. Geriye kalan adayları ise aday adayları arasında yeni oluşturulacak olan komite belirleyecek. 
   Ancak daha öncesinde Siyasi Partiler Yasası’nın emrettiği yüzde 30 kadın aday kotasından dolayı KKTC genelinde 15 adayın kadın olması gerekiyor. Bu isimler de belirlendikten sonra aday adayları arasında komite seçim yapacak ve sayı 50’ye tamamlanacak. 50 UBP adayının sıralamasına ise parti üyeleri karar verecek. 
 
Kontenjan adayları

   Bu arada Parti Başkanı olarak Hüseyin Özgürgün’ün parti tüzüğünün verdiği hak çerçevesinde ada genelinde 10 adet kontenjan adayı hakkı bulunuyor. Parti Meclisi toplantısında bu konu da tartışıldı. 
Özgürgün kontenjan hakkını  kullanmayabilir .
   Özgürgün konuya ilişkin yaptığı konuşmada kontenjan hakkını hiç kullanmama ya da daha çok kadın kotası nedeniyle kadın isimler üzerinden kullanabileceğine yönelik bilgi verdiği öğrenildi. Bu konuda henüz karar vermediğini ifade eden Özgürgün’ün ilerleyen günlerde kararını bildireceğini söylediği kaydedildi. 

Komite kimlerden oluşacak?

   Parti Meclisi’nin ürettiği karar sonrasında gözler adayları belirleyecek komitenin kimlerden oluşacağına çevrildi. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, milletvekilliği seçiminde aday olmayacak olan isimler komitede yer alacak. Komiteye Özgürgün başkanlık yapacak. 
   Özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne bölgesinde aday sayısının çokluğu nedeniyle komite üyelerinin ağırlıklı bu bölgelere mensup isimlerden oluşacağı bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2017, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473